Laptevų jūra: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Luckas-bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: be:Мора Лапцевых
Luckas-bot (aptarimas | indėlis)
Eilutė 51: Eilutė 51:
[[fr:Mer de Laptev]]
[[fr:Mer de Laptev]]
[[fy:Laptevsee]]
[[fy:Laptevsee]]
[[hi:लाप्टेव सागर]]
[[hr:Laptevsko more]]
[[hr:Laptevsko more]]
[[id:Laut Laptev]]
[[id:Laut Laptev]]

13:58, 19 spalio 2010 versija

Laptevų jūra

Laptevų jūra (rusiškai: море Лаптевых, jakutų kalba Лаптевтар байҕаллара) – nedidelė Arkties vandenyno jūra šiaurinėje Sibiro pakrantėje (Rusija), apribota Taimyro pusiasaliu ir Šiaurės Žemės salynu vakaruose, ir Naujojo Sibiro salomis ir Kotelno sala rytuose. Vakaruose jungiasi su Karos jūra ir rytuose su Rytų Sibiro jūra.

Anksčiau vadinta Sibiro jūra, pervadinta 1935 m. po brolių Charitono and Dimitrijaus Laptevų, pažymėjusių šios jūros krantus 1735–40 m. ekspedicijos metu.

Geografija

Laptevų jūra

Plotas apie 662 000 km², vidutinis gylis – 578 m, didžiausias gylis – 3 385 m.

Didelės įlankos įsiterpia į krantus. Gausu upių, didžiausia – Lena. Kai kurios upės formuoja plačias deltas. Daug įvairios kilmės ir gamtovaizdžio salų, ypač vakarinėje dalyje.

Dugno reljefas

Dugno reljefą ir kranto liniją formavo senovinės upės ir ledynai buvo. Jūros dugnas yra mažai nuožulnus, staiga lūžtantis ir nusileidžiantis link Arkties vandenyno. Jūros dugnas daugiausiai padengtas dumblu, seklesni rajonai padengti smėliu ir sąnašomis. Rytuose, po plonu sąnašų sluoksnių, susidariusi labai seno ledo liekanų storymė.

Vandens sudėtis

Upių ir ledo tirpsmo vanduo sudaro apie 135 cm storio gėlo vandens sluoksnį. Žiemą druskingumas pietrytinėje jūros dalyje 20–25‰, šiaurinėje dalyje – 34‰, o vasara druskingumas nukrenta iki 5-10‰ pietryčiuose ir iki 30-32‰ šiaurėje.

Klimatas

Oro temperatūra žemiau 0 °C šiaurinėje dalyje būna 11 mėnesių, o pietinėje dalyje 9 mėnesius per metus. Vidutinė temperatūra sausį būna nuo -31° iki -34 °C, žemiausia temperatūra -50 °C. Liepą vidutinė temperatūra šiaurinėje dalyje vos aukščiau užšalimo taško, o pietuose apie 6 °C, o aukščiausia temperatūra – 10 °C. Krantuose aukščiausia temperatūra gali pasiekti net 24 °C. Žiema čia dažnos audros, pūgos, vėtros; vasarą sniego škvalai ir rūkai.

Didžiąją metų dalį jūrą būna sukaustęs ledas. Žiemą vandens temperatūra po ledu siekia apie -0,8 °C pietryčiuose ir apie -1,8 °C šiaurėje; gelmėje temperatūra svyruoja nuo -1,6° iki -1,7 °C. Vasarą ledo nepadengtuose regionuose plonas vandens sluoksnis įšyla aukščiau užšalimo taško.

Ekonomika

Žmonės, gyvenantys šios jūros pakrantėse, maitinasi lašišomis ir kitomis žuvimis. Tarp žinduolių paminėtini ruoniai, jūrų vėpliai ir poliarinės meškos. Laptevų jūra yra Šiaurės jūrų kelyje, Tiksis – pagrindinis uostas. Mediena, statybinės medžiagos ir kailiai yra svarbiausi kroviniai.

Nuorodos

  • www.laptevieciai.lt - lietuvių tremtinių, ištremtų prie Laptevų jūros, brolijos tinklalapis