Kivu ežeras: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S infobox
Pixas (aptarimas | indėlis)
S +cat
Eilutė 22: Eilutė 22:


[[Kategorija:Ruanda]]
[[Kategorija:Ruanda]]
[[Kategorija:Kongo Demokratinė Respublika]]
[[kategorija:ežerai]]
[[kategorija:ežerai]]



10:55, 1 liepos 2006 versija

Kivu ežeras
Vieta Ruanda, Kongo DR
Plotas 2700 km²
Kilmė Tektoninė
Vidutinis gylis 240 m
Didžiausias gylis 480 m
Tūris 500 km³
Išteka Ruzizi

Kivu ežeras skiria Ruandos ir Kongo Demokratinės Respublikos valstybes.

Virungos ugnikalnių išlieta lava padėjo susiformuoti aplinkiniam gamtovaizdžiui. Šie kalnai dunkso vakarinėje Didžiojo riftinio slėnio šakoje. Kadaise šios šakos upės tekėjo į šiaurę Nilo link, tačiau manoma, kad ugnikalnių lava užtvenkė upes - taip susidarė Kivu ežeras.

Dėl giliai raižytos kranto linijos daugelis Kivu laiko gražiausiu Afrikos ežeru, ir vis dėlto, nepaisant ramaus vandens grožio, šis ežeras yra uždelsto veikimo bomba. Pro ežero dugną smelkiasi anglies dvideginis ir, stabdomas didžiulio vandens slėgio (vidutinis ežero gylis yra apie 180 m, tačiau vietomis siekia 400 m) kaupiasi ant dugno. Kai tokiomis pat sąlygos 1986 m. susidarė Nioso ežere Kamerūne, mirtinas anglies dvideginio debesis staiga prasiveržė pro vandenį ir kaip dusinanti antklodė užklojo tankiai apgyventus slėnius; tuomet žuvo per 1700 žmonių.

Jei taip atsitiktų Kivu ežere, pasekmės gali būti dar labiau niokojančios, nes veikiamas bakterijų anglies dvideginis virsta metanu. Jeigu žmogus įsikištų į šį procesą, pavyzdžiui, užsimanytų siurbti metaną dėl kuro, laisvi dujų burbuliukai kiltų į vandens paviršių. Ten, susidūrusios su atvira ugnimi, degios dujos virstų ugnies kamuoliu, sudeginančiu viską aplink.