Aigiptas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Luckas-bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: id:Aigiptos
ArthurBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: sr:Египт
Eilutė 29: Eilutė 29:
[[ro:Egipt (mitologie)]]
[[ro:Egipt (mitologie)]]
[[ru:Египт]]
[[ru:Египт]]
[[sr:Египт]]
[[sv:Aigyptos]]
[[sv:Aigyptos]]
[[th:ไอยคุปต์]]
[[th:ไอยคุปต์]]

16:05, 19 rugsėjo 2010 versija

Graikų mitologijoje Aigiptas (Egiptas) („abejingas ožys“) – Egipto karalius. Buvo Belo sūnus ir penkiasdešimties sūnų (vad. aigiptidais) tėvas, kuriuos visus išskyrus vieną, nužudė penkiasdešimt Aigipto dvynio Danajo dukterų.

Aigipto reikalavimu jo penkiasdešimt sūnų turėjo vesti penkiasdešimt danaidžių, tačiau Danajas pabėgo į Argą, tuo metu valdomą Pelasgo. Atvykus Aigiptui, Danajas pasigailėjo argiečių ir liepė danaidėms tekėti. Tačiau jis primokė savo dukteris nužudyti savo vyrus vestuvių naktį. 49 dukterys įvykdė paliepimą, bet viena ne. Himenestra pasigailėjo savo vyro Linkėjo, kadangi šis išpildė jos norą ir neatėmė jos nekaltybės. Danajas supyko ir ketino griežtai nubausti savo dukterį, tačiau įsikišo Afroditė, meilės dievė, ir išgelbėjo Himenestrą. Vėliau Linkėjas užmušė Danają, keršydamas už savo brolių žūtį. Pagal kai kurias versijas danaidės po mirties buvo griežtai nubaustos, turėjo nešioti vandenį skylėtais ąsočiais ar rėčiais.

Pagal kitą mito versiją, Aigiptas norėjo iš Danajo atimti valdžią, todėl ketino nužudyti savo brolį ir visas jo dukteris. Mirus Aigipto sūnums jis pabėgo į Likiją, kur Patruose buvo rodomas jo kapas[1].

Literatūra

  1. Pausanijas. Helados aprašymas VII 21, 13