Tarybų Sąjungos komunistų partija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Luckas-bot (aptarimas | indėlis)
Rubinbot (aptarimas | indėlis)
Eilutė 20: Eilutė 20:


[[ar:حزب شيوعي سوفيتي]]
[[ar:حزب شيوعي سوفيتي]]
[[arz:الحزب الشيوعى السوڤييتى]]
[[arz:الحزب الشيوعى السوفييتى]]
[[ast:Partíu Comunista de la Xunión Soviética]]
[[ast:Partíu Comunista de la Xunión Soviética]]
[[bat-smg:Tarību Sājongas kuomonėstu partėjė]]
[[bat-smg:Tarību Sājongas kuomonėstu partėjė]]

09:47, 19 rugsėjo 2010 versija

Vaizdas:XIX Partycongress CPSU.jpg
Nuotrauka iš XIX TSKP suvažiavimo 1952 m.
1942 m. išduotas TSKP nario bilietas

Tarybų Sąjungos Komunistų partija arba sutrumpintai TSKP (rus. Коммунистическая партия Советского Союза, rus. КПСС) – komunistinė Rusijos ir TSRS partija, gavusi valdžią per Spalio perversmą. 1912 m. Prahos partinėje konferencijoje nuo Rusijos Socialdemokratų Darbininkų partijos atsiskyrė Lenino vadovaujama bolševikų frakcija ir įkūrė Rusijos Socialdemokratų Darbininkų (bolševikų) partiją. 1918 m. Rusijos socialdemokratų darbininkų partija pakeitė pavadinimą į „Rusijos komunistų partija (bolševikų)“ (rus. Российская коммунистическая партия (большевиков)). 1925 m. pervadinta į Visasąjunginę Komunistų partiją (bolševikų) (rus. Всесоюзная коммунистическая партия (большевиков)). 1952 m. pavadinimas pakeistas į „Tarybų Sąjungos komunistų partija“. Partijos vadovas iki 1924 m. buvo Leninas. 1922 m. Stalinas užėmė naujai sukurtą partijos generalinio sekretoriaus postą, kuris leido jam po Lenino mirties 1924 m. savo rankose sutelkti diktatoriškus įgaliojimus.

Po Stalino mirties 1953 m. ir kurį laiką trukusios vidinės partijos kovos dėl valdžios partijos pirmuoju sekretoriumi tapo Nikita Chruščiovas.

TSKP ideologija buvo grindžiama Karlo Markso, Lenino mokymu, kurio pagrindinis siekis gamybos priemones perduoti ir politinę valdžią įgyvendinti per proletariato diktatūrą.

Vadovybė

1940 m. sausio 17 d. TSKP CK Politbiuro posėdžio protokolo išrašas, pagal kurį nurodyta 457 asmenis perduoti teismui ir 346 iš jų sušaudyti, o 111 nusiųsti į lagerius

Pagal partijos įstatus, aukščiausias TSKP valdymo organas buvo TSKP suvažiavimas. TSKP suvažiavimas išrinkdavo Centro komitetą (TSKP CK), kuris pagal įstatus buvo aukščiausias partijos valdymo organas tarp suvažiavimų. Nuo 1919 m. TSKP CK išrinkdavo Politbiurą (1952-1966 m. vadintą Prezidiumu) ir Sekretoriatą, vadovaujamą Generalinio sekretoriaus (1919-1922 m. vadintą atsakinguoju sekretoriumi, 1953-1966 m. - Pirmuoju sekretoriumi), o iki 1952 m. - ir Orgbiurą.

Taip pat skaitykite