Diplomatinis atstovas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Luckas-bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: be:Дыпламат
SieBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: sl:Diplomat
Eilutė 49: Eilutė 49:
[[sh:Diplomat]]
[[sh:Diplomat]]
[[sk:Diplomat]]
[[sk:Diplomat]]
[[sl:Diplomat]]
[[sv:Diplomat]]
[[sv:Diplomat]]
[[uk:Дипломат]]
[[uk:Дипломат]]

10:40, 18 rugsėjo 2010 versija

Diplomatinis atstovas yra asmuo (diplomatas), oficialiai atstovaujantis savo valstybei santykiuose su užsienio valstybėmis ar tarptautinėmis organizacijomis. Jis reziduoja užsienyje arba atitinkamai priimančiojoje valstybėje.

Lietuva

Lietuvos atstovybės diplomatai Paryžiuje 1930 m.

Skyrimo tvarka

1. Atstovą skiria Prezidentas Vyriausybės teikimu, prieš tai kandidatūrą apsvarsčius Parlamento Užsienio reikalų komitete, diplomatinį atstovą užsienio valstybėje ir gavus užsienio valstybės sutikimą priimti (agremaną).


3. Žiniomis apie kandidato į diplomatinius atstovus skyrimo procesą keičiamasi vadovaujantis valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymu. Prašymo dėl sutikimo priimti (agremano) diplomatinį atstovą užsienio valstybėje pateikimo tvarką nustato užsienio reikalų ministras.

4. Kai diplomatinis atstovas išdirba daugiau kaip 3 metus, Vyriausybė gali siūlyti Respublikos Prezidentui jį atšaukti.

Funkcijų vykdymo pradžia

Diplomatinis atstovas užsienio valstybėje savo funkcijas pradeda vykdyti tada, kai įteikia įgaliojamuosius raštus valstybės, į kurią jis paskirtas, vadovui ar kitam šio įgaliotam pareigūnui arba kai praneša apie atvykimą ar įteikia įgaliojamųjų raštų nuorašą valstybės, į kurią jis paskirtas, užsienio reikalų ministrui ar užsienio reikalų ministerijos funkcijas atliekančios institucijos vadovui ar kitam šio įgaliotam pareigūnui, kaip toje valstybėje įprasta.

Diplomatinio atstovo prie tarptautinės organizacijos funkcijų vykdymo pradžia

Diplomatinis atstovas prie tarptautinės organizacijos savo funkcijas pradeda vykdyti įteikęs įgaliojamuosius raštus tarptautinės organizacijos vadovui arba kita tarptautinėje organizacijoje nustatyta tvarka.

Nurodos