Vasara: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SieBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: ne:गृष्म ऋतु
CD (aptarimas | indėlis)
Eilutė 7: Eilutė 7:
== Žodžio kilmė ==
== Žodžio kilmė ==


Manoma, kad žodis yra indoeuropietiškos kilmės, archajiškas. Tikriausiai jis gali būti siejamas su [[sanskritas|sanskrito]] žodžiu ''vasar'', reiškiančiu „anksti“. Toks apibūdinimas gali reikšti tai, kad vasarą anksti švinta.
Manoma, kad žodis yra indoeuropietiškos kilmės, archajiškas. Tikriausiai jis gali būti siejamas su [[sanskritas|sanskrito]] žodžiu ''vasar'', reiškiančiu „anksti“ {{šaltinis|http://day.lt/metu_laikai/vasara}}. Toks apibūdinimas gali reikšti tai, kad vasarą anksti švinta. Kitos versijos teigia, kad žodis susijęs su senąja indoeuropiečių šaknimi ''vas-'', reiškiančia „geras, gerai“. Tokiu principu sudarytas slavų žodis ''vesna'' – „[[pavasaris]]“ {{išnaša|Рут М. Э. Этимологический словарь русского языка для школьников. Екатеринбург, 2007. ISBN 978-5-9757-0112-1}}.

==Šaltiniai==
{{ref}}


{{Metų laikai}}
{{Metų laikai}}

13:53, 29 rugpjūčio 2010 versija

Vasara. Ventos upė, Mažeikių rajonas

Vasara – vienas iš keturių metų laikų vidutinio klimato zonose. Pasižymi šiltu oru.

Šiaurės pusrutulyje kalendorinė vasara laikomi birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiai. Astronominė vasara prasideda apie birželio 21 dieną, baigiasi apie rugsėjo 23 d. Pietų pusrutulyje vasara - gruodžio, sausio ir vasario mėnesiais, astronominė – nuo gruodžio 21 iki kovo 21 d.).

Žodžio kilmė

Manoma, kad žodis yra indoeuropietiškos kilmės, archajiškas. Tikriausiai jis gali būti siejamas su sanskrito žodžiu vasar, reiškiančiu „anksti“[reikalingas šaltinis]. Toks apibūdinimas gali reikšti tai, kad vasarą anksti švinta. Kitos versijos teigia, kad žodis susijęs su senąja indoeuropiečių šaknimi vas-, reiškiančia „geras, gerai“. Tokiu principu sudarytas slavų žodis vesna – „pavasaris[1].

Šaltiniai

  1. Рут М. Э. Этимологический словарь русского языка для школьников. Екатеринбург, 2007. ISBN 978-5-9757-0112-1