Stygų teorija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
VP-bot (aptarimas | indėlis)
S Bot: ru:Теория струн is a good article
ArthurBot (aptarimas | indėlis)
S Bot: ru:Теория струн is a former featured article
Eilutė 53: Eilutė 53:
{{fiz-stub}}
{{fiz-stub}}
{{Link FA|la}}
{{Link FA|la}}

{{Link FA|ru}}
{{Link FA|ar}}
{{Link FA|ar}}



23:53, 27 rugpjūčio 2010 versija

Sąveika subatominiame pasaulyje: taškinių dalelių pasaulinės linijos standartiniame modelyje ir uždarų stygų sudarytas pasaulinė plokštuma stygų teorijoje.
Stygų teorija

Stygų teorija tai fizikos modelis, kurio „statybiniai blokai“ yra vienmačiai objektai (stygos). Standartiniame Dalelių fizikos modelyje, šie „blokai“ yra bedimensinės taškinės dalelės. Dėl šios priežasties stygų teorija išvengia kai kurių problemų, susijusių su bedimensinėmis dalelėmis standartiniame modelyje. Pakeitus taškines daleles stygomis išaiškėja pastovi kvantinės gravitacijos teorija. Galų gale manoma, jog galima suvienyti žinomas elementariąsias sąveikas (gravitacinę, elektromagnetinę, stipriąją ir silpnąją), aprašant jas tuo pačiu lygčių rinkiniu, kaip teigia Visuotinė teorija.

Stygų teorijos tyrinėjimai parodė, kad ši teorija reikalauja ne tik stygų, bet ir branų - aukštesnių dimensijų objektų (angl. vadinamų brane).

Teorijos

Prieš „dvilypumo revoliuciją“ (po kurios sukurta M teorija) egzistavo penkios atskiros stygų teorijos bei (nestabili) bozoninė ir gliuoninė teorijos:

Stygų teorijos
Tipas Erdvėlaikio dimensijos
Trumpas aprašymas
Bozoninė 26 Tik bozonai, fermionų nebuvimas reiškia tik jėgų egzistavimą ir jokios materijos. Pagrindinis trūkumas: dalelių su menama mase, vadinamų tachionais, egzistavimas, rodantis teorijos nestabilumą.
I tipo styga 10 Supersimetrija tarp jėgų ir materijos, su atvirom ir uždarom stygom, nėra tachionų, grupės simetrija – SO(32).
IIA tipo styga 10 Supersimetrija tarp jėgų ir materijos, su atvirom ir uždarom stygom, apribotom iki D-branų, nėra tachionų, bemasiai fermionai sukasi abiem kryptim.
IIB tipo styga 10 Supersimetrija tarp jėgų ir materijos, su atvirom ir uždarom stygom, apribotom iki D-branų, nėra tachionų, bemasiai fermionai tik viena kryptimi.
HO styga 10 Supersimetrija tarp jėgų ir materijos, tik su uždarom stygom, nėra tachionų, heterostyga (t. y. kairėn ir dešinėn judančios stygos skiriasi), grupės simetrija yra SO(32).
HE styga 10 Supersimetrija tarp jėgų ir materijos, tik su uždarom stygom, nėra tachionų, heterostyga (t. y. kairėn ir dešinėn judančios stygos skiriaisi), grupės simetrija yra E8×E8

Reikia pastebėti, jog IIA ir IIB stygų teorijose uždaros stygos gali judėti visomis kryptimis 10 dimensijų erdvėlaikyje, kai tuo tarpu uždaros stygų galai prijungti prie D-branos, kurie yra žemesnės dimensijos membranos (jų dimensijos neįprastos: 1, 3, 5, 7 ar 9 IIA tipui ir 0, 2, 4, 6 ar 8 IIB tipui, įskaitant ir laiko kryptį).

Taip pat skaitykite

Nuorodos

Šablonas:Link FA

Šablonas:Link FA Šablonas:Link GA