Transilvanija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Zykasaa (aptarimas | indėlis)
Luckas-bot (aptarimas | indėlis)
Eilutė 45: Eilutė 45:
[[bar:Simbiagn]]
[[bar:Simbiagn]]
[[be:Трансільванія]]
[[be:Трансільванія]]
[[be-x-old:Трансыльванія]]
[[bg:Трансилвания]]
[[bg:Трансилвания]]
[[br:Treuzsilvania]]
[[br:Treuzsilvania]]

14:26, 13 rugpjūčio 2010 versija

Istorinės Rumunijos regionai:
Transilvania
Šalis Rumunija
Vėliava
Tautos Rumunai/vengrai
Valstybės Transilvanija
Miestai Klužas
Transilvanija siaurąja prasme

Transilvanija (rumuniškai Transilvania arba Ardeal, vengriškai Erdély, turkiškai Erdel, senojoje lietuviškoje istorinėje literatūroje kartais vadinama Septynpiliu) – tai istorinis regionas Rumunijos vakarinėje ir centrinėje dalyje.

Geografija

Transilvanija plačiąja prasme

Egzistuoja du Transilvanijos apibrėžimai. Transilvanija siaurąja prasme (arba Tikroji Transilvanija) užima dabartinę centrinės Rumunijos kalnuotąją dalį. Transilvanija plačiąja prasme taip pat apima Maramurešo (Maramureş), Banato ir Krišanos (Crişana) regionus ir sutampa su Transilvanijos kunigaikštystės teritorijomis. Transilvanija plačiąja prasme šiaurėje ribojasi su Ukraina, vakaruose – su Vengrija, pietryčiuose – su Serbija, pietuose su Valakija, rytuose - su Moldova.

Regionas išsidėstęs plokščiakalnyje, supamame Karpatų kalnų, reljefas žemėja link Panonijos lygumos.

Iš Transilvanijos plokščiakalnio (300-500 m aukštis) išteka Murešo, Somes, Cris, Olto (Olt) upės ir kiti Dunojaus intakai. Transilvanijos sostinė – Klužas (Cluj-Napoka). Kiti svarbūs miestai – Timišoara, Brašovas, Oradė (Oradea), Sibiu ir Tirgu-Murešas.

Gyventojai

Pagal 2002 m. gyventojų surašymą regione gyveno 7 221 733 gyventojų, daugiausia rumunų. Taip pat didelė vengrų mažuma (1 415 718 gyventojų). Be to, dar gyvena čigonai ir vokiečiai.

Etimologija

1075 m. sudarytas lotyniškas dokumentas šalį įvardina kaip „Ultra siluam“ („už miško“), vėliau šis pavadinimas pakito į „Transilvania“ (kas turi tą pačią prasmę). Vokiškai regionas vadinamas Siebenbürgen, t. y. „septynios pilys (miestai)“, pagal septynis saksų kolonistų įkurtus miestus regione.