Prieangis (anatomija): Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rencas (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Qwa bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: ca, ja, pl, sv
Eilutė 17: Eilutė 17:
[[Kategorija:Ausis]]
[[Kategorija:Ausis]]


[[ca:Vestíbul (orella)]]
[[en:Vestibule of the ear]]
[[en:Vestibule of the ear]]
[[ja:前庭]]
[[pl:Przedsionek (anatomia)]]
[[sv:Vestibulum (öra)]]

01:05, 7 rugpjūčio 2010 versija

Prieangis (lot. Vestibulum) – centrinė kaulinio labirinto dalis. Prieangio priekyje atsiveria sraigės prieangio laiptas, o užpakalyje, 5 angomis, atsiveria - 3 pusratiniai kanalai, išsidėstę trijose viena kitai statmenose plokštumose. Prieangio šoninėje sienoje yra prieangio langelis, uždengtas kilpos pamato ir jos žiedinio raiščio. Priekyje vidinės prieangio sienos yra sferinė kišenė, joje išsidėstęs apvalusis maišelis. Už kišenės yra vertikali kaulinė prieangio skiauterė, žemiau jos yra sraiginė kišenė, virš skiauterės - elipsinė kišenė, kurioje yra pailgasis maišelis. Elipsinės kišenės apačioje yra prieangio vandentiekio latako atvara, šis latakas jungia prieangį su kaukolės ertme.

  • Kaulinis labirintas, labyrinthus osseus - anatominė struktūra, sudaryta iš prieangio, pusratinių kanalų ir sraigės. Šio labinto ilgis apie 2 cm, o ilgoji ašis atitinka skilkinkaulio piramidės ilgąją ašį.
  • Plėvinis labirintas atitinka kaulinio labirinto kontūrus, tik yra mažesnių matmenų. Dėl šios priežasties tarp kaulinio ir plėvinio labirintų yra tarpas, pilnas skysčio - perilimfos, o patį labirintą pripildo endolimfa. Plėvinis labirintas skirstomas į:
    • Prieangio labirintą, kuriam priklauso du maišeliai - apvalusis ir pailgasis, trys plėviniai pusratiniai kanalai ir endolimfinis kanalas su maišeliu. Šių maišelių vidinėse sienose yra balkšvosios dėmės, kuriose yra receptorinės ląstelės, inervuotos pusiausvyros nervo skaidulomis.
    • Sraigės labirintą, kurį sudaro plėvinis sraigės latakas. Latakas eina tarp prieangio ir būgno laiptų bei išorinės sraigės sienos. Receptorinės ląstelės išsidėsčiusios ant apatinės - būgninės latako sienos ir sudaro Kortijaus, arba spiralinį organą.

Ties prieangio langeliu, tai yra sraigės pamate, kur pamatinė plokštelė yra siaura ir standi, ją paveikia tik aukšto dažnio garsas. Veikiant žemo dažnio garsams pamatinė plokštelė įlinksta tik sraigės viršūnėje.

Prieangio sienelėje yra dvi angos: ovalusis ir apvalusis langeliai, aptraukti elastinga plėvele – membrana, labai svarbia garsinių virpesių perdavimo mechanizmui.