Architektūros muziejus: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
VP-bot (aptarimas | indėlis)
S VLE parametrų reikšmių užpildymas.
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 17: Eilutė 17:
{{ref}}
{{ref}}


[[Kategorija:Lietuvos muziejai]]
[[Kategorija:Lietuvos meno muziejai]]
[[Kategorija:Lietuvos architektūra|Lietuvos architektura]]
[[Kategorija:Lietuvos architektūra|Lietuvos architektura]]
[[Kategorija:Lietuvos muziejai]]
[[Kategorija:Vilnius]]
[[Kategorija:Vilnius]]

08:25, 3 rugpjūčio 2010 versija

Vilniaus Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia

Architektūros muziejusLietuvos architektūros muziejus, veikęs 19682006 m. Vilniuje, Šv. Mykolo g. 9, A. Volano g. 13.

Istorija

Architektūros muziejus įsteigtas 1968 m. rugpjūčio 1 d. kaip Istorijos ir etnografijos muziejaus (dab. Lietuvos nacionalinis muziejus) filialas. Pirmoji 374 m² ploto ekspozicija buvo įrengta 1971 m. muziejui paskirtoje Šv. Mykolo bažnyčioje. 1976 m. muziejaus darbuotojai persikėlė į buvusio bernardinių observančių vienuolyno pirmojo aukšto koridorių. 1986 m. muziejui perduotas visas bernardinių observančių vienuolyno kompleksas, atčiau 1993 m. pastatai sugrąžinti teisėtiems savininkams. Nuo 1994 m. muziejus tapo pavaldus Kultūros paveldo centrui.[1]

Eksponatai

Muziejus rinko, saugojo, tyrė ir populiarino Lietuvos profesionaliosios architektūros eksponatus. Pirmieji muziejaus eksponatai buvo negatyvai, kokliai, plytos, atvirukai. Rinkinių pradžia – architekto Adolfo Lukošaičio muziejui padovanota kolekcija. Joje buvo keliolika jo paties kurtų projektų negatyvų. 2001 m. muziejaus fonduose buvo 51 470 miestų ir miestelių planų, pastatų projektų, brėžinių, piešinių, fotografijų ir kt.

Nuo 1994 m. muziejus buvo Tarptautinės architektūros muziejų konfederacijos (ICAM) narys.[2] 2006 m. muziejus uždarytas. Eksponatai perduoti Lietuvos nacionaliniam muziejui.

Muziejaus vadovai

Šaltiniai

  1. Lietuvos muziejai. Architektūros muziejus.
  2. Morta BaužienėArchitektūros muziejus. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. I (A-Ar). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2001. 732 psl.