Džimo Krou įstatymai: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
S Pridėta kategorija "Rasizmas" (naudojant HotCat)
Eilutė 17: Eilutė 17:
[[Kategorija:Žmogaus teisės]]
[[Kategorija:Žmogaus teisės]]
[[Kategorija:Įstatymai]]
[[Kategorija:Įstatymai]]
[[Kategorija:Rasizmas]]


[[da:Jim Crow-lovene]]
[[da:Jim Crow-lovene]]

09:31, 29 liepos 2010 versija

Biliardo salė afroamerikiečiams, Memfis, Tenesio valstija, 1939 m. (Užrašas ant sienos: Karališkoji biliardo salė spalvotiesiems)
Kavinė turi 2 įėjimus: „baltiesiems" ir „spalvotiesiems"

Džimo Krou įstatymai (angl. Jim Crow laws) buvo valstijų ir vietiniai įstatymai Jungtinėse Amerikos Valstijose, galioję nuo 1876 iki 1965 m.

Reikšmė

Įstatymai JAV įteisino segragaciją visose viešose vietose, kur buvo teikiamos kokios nors paslaugos, garantuojant „atskirą, bet lygų” juodaodžių amerikiečių statusą. Realybėje su juodaodžiais buvo elgiamasi kaip su nelygiais sau. Juodaodžiai gaudavo prastesnes paslaugas nei baltieji amerikiečiai. Dėl šių įstatymų juodaodžių amerikiečių gyvenime buvo daug ekonominių, švietimo bei socialinių trūkumų.

Vieni iš ryškiausių Džimo Krau įstatymo pavyzdžių yra: segragacija valstybinėse mokyklose, viešose vietose ir viešajame transporte; atskiri tualetai ir restoranai baltiesiems ir juodaodžiams. JAV kariuomenėje taip pat vyravo segregacija. Valstybės remiamą segregaciją mokyklose JAV Aukščiausiasis Teismas 1954 metais pripažino prieštaraujančiu konstitucijai. Džimo Krau įstatymai buvo anuliuoti kai buvo išleistas 1964 metų pilietinių teisių aktas ir 1965 metų balsavimo teisių aktas.

Nuorodos