1984-ieji: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
TXiKiBoT (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: zh-yue:一九八四
Zykasaa (aptarimas | indėlis)
S Pridėta kategorija "George Orwell knygos" (naudojant HotCat)
Eilutė 49: Eilutė 49:


[[Kategorija:Fantastinės knygos]]
[[Kategorija:Fantastinės knygos]]
[[Kategorija:George Orwell knygos]]


[[ang:1984 (bōc)]]
[[ang:1984 (bōc)]]

16:10, 15 liepos 2010 versija

1984-ieji
Autorius(ė) George Orwell
Žanras antiutopinis romanas
Originalus leidimas
Pavadinimas Nineteen Eighty-Four
Šalis Jungtinė Karalystė, Anglija
Kalba anglų kalba
Išleista 1949 m. birželio 8 d.
Lietuviškas leidimas
Vertėjas(a) Virgilijus Čepliejus
Leidykla Jotema
Išleista 2007[1]
Viršelis Vilūnė Grigaitė
Puslapių 264
ISBN 978-9955-13-119-9

1984-ieji (angl. Nineteen Eighty-Four, kartais 1984) – anglų rašytojo Džordžo Orvelo antiutopinis romanas, kurio pagrindinis veikėjas Winston Smith, intelektualus Teisybės ministerijos biurokratas, gyvena diktatūroje 1984-aisiais.

Romanas, parašytas 1948 m. ir išleistas 1949 m. (išleido Londono leidykla „Secker and Warburg“), yra išverstas į daugiau kaip šešiasdešimt kalbų, o kai kurios šalyse – uždraustas. Kartu su Aldous Huxley Puikus naujas pasaulis ir Ray Bradbury 451 Farenheito, „1984-ieji“ laikoma viena žymiausių literatūrinių utopijų.

Išgalvotas personažas Didysis Brolis (angl. BigBrother) ir frazė „Didysis Brolis stebi tave“ (angl. Big Brother is Watching You) šiuolaikinėje kultūroje tapo bendriniais terminais, kuriais apibūdinamas per didelis valdžios ar atskirų asmenų siekis prižiūrėti ir kontroliuoti visuomenę.

Siužetas

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Satyrinio pasakojimo veiksmas vyksta totalitarinės supervalstybės Okeanijos mieste Londone. Okeanija – viena iš trijų pasaulio supervalstybių, jungianti Ameriką, Airiją, Didžiąją Britaniją, Australiją, Naująją Zelandiją, Papua Naująją Gvinėją ir pietinę Afrikos dalį, žemiau Kongo upės. Vinstonas Smitas (Winston Smith) dirba vienoje iš keturių ministerijų – Teisybės. Jo darbas – Registrų skyriuje perrašinėti praeitį taip, kad ji atitiktų Partijos poreikius, kartu su Didžiuoju broliu stebinčios ir valdančios visuomenę. Visas gyvenimas – absoliutaus paklusnumo Partijai ir Didžiajam broliui propagavimas.

Tačiau ilgainiui Vilsonas nejučiomis pradeda įžvelgti kuriamą iliuziją ir jai priešintis. Maištingai siekdamas tiesos ir laisvės, jis užmezga uždraustą romaną su darbo kolege Džuljeta. Tačiau po kurio laiko juos sugauna Minčių policija ir įkalina Meilės ministerijoje. Tai įstaiga, kurioje kankinami ir nužudomi režimo priešininkai. Čia Vinstonas ir Džuljeta kankinimais galų gale perauklėjami paklusti Partijai ir Didžiajam broliui, juos pamilti.

Ekranizacija ir kt.

Pagal romaną buvo pastatyti du kino filmai: 1984 (1956 m.), Nineteen Eighty-Four (1984 m.). Trečią filmo versiją žadama pastatyti iki 2009 m. 1953 m. JAV ir 1954 m. Jungtinėje Karalystėje novelė buvo adaptuota ir televizijai.

2005 m. kovo 3 d. Londone įvyko kompozitoriaus Lorin Maazel operos „1984“, paremtos romano pasakojimu, premjera.

Pastabos

  1. Romanas lietuvių kalba buvo išleistas 2 kartus:

Nuorodas

Šablonas:Link FA