Tadas Blinda. Pradžia: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Surrey (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Algirdas (aptarimas | indėlis)
iliustruota
Eilutė 74: Eilutė 74:
Kino projektą taip pat gali paremti žiūrovai siųsdami [[SMS]] žinutes<ref>http://www.facebook.com/pages/Tadas-Blinda/323564481591#!/pages/Tadas-Blinda/323564481591?v=wall</ref>.
Kino projektą taip pat gali paremti žiūrovai siųsdami [[SMS]] žinutes<ref>http://www.facebook.com/pages/Tadas-Blinda/323564481591#!/pages/Tadas-Blinda/323564481591?v=wall</ref>.
<gallery>

Vaizdas:TadasBlinda.Pradzia.Mantasjankavicius.2010-07-12.jpg|Tadas Blinda - [[Mantas Jankavičius]]
Vaizdas:TadasBlinda.Pradzia.Tadas Blinda ir Janekas.2010-07-12.jpg|Tadas Blinda ir Janekas - [[Mykolas Vildžiūnas]]
Vaizdas:TadasBlinda.Pradzia.AgneDitkovskyte.2010-07-12.jpg|Kristina - [[Agnė Ditkovskytė]]
Vaizdas:TadasBlinda.Pradzia.TatjanaLiutajeva.2010-07-12.jpg|Konstancija - [[Tatjana Liutajeva]]
Vaizdas:TadasBlinda.Pradzia.VidasPetkevicius.2010-07-12.jpg|Gruinius - [[Vidas Petkevičius]]
Vaizdas:TadasBlinda.Pradzia.AntanasSurna.2010-07-12.jpg|Sniegirovas - [[Antanas Šurna]]
Vaizdas:TadasBlinda.Pradzia.filmavimasRenavodvare.2010-07-11.jpg|Filmavimo epizodai
Vaizdas:TadasBlinda.Pradzia.Filmavimas.2010-07-12.jpg
Vaizdas:TadasBlinda.Przdzia.filmavimas.2010-07-12.jpg
Vaizdas:TadasBlinda.Pradzia.filmavimas.2010-07-11.jpg
</gallery>
== Taip pat skaitykite ==
== Taip pat skaitykite ==
* [[Reklama]]
* [[Reklama]]

22:47, 12 liepos 2010 versija

Tadas Blinda: Pradžia

Kilmės šalisLietuva
RežisieriusDonatas Ulvydas
Prodiuseris (-iai)Žilvinas Naujokas
Scenaristas (-ai)Jonas Banys
VaidinaVidas Petkevičius
Dainius Kazlauskas
Andrius Kaniava
Donatas Banionis
Agnė Ditkovskytė
Tatjana Liutaeva
Antanas Šurna
MetaiNumatoma premjera Lietuvoje 2011 metais
ŽanrasIstorinis veiksmo
Trukmėapie 120 min.
KalbaLietuvių
BiudžetasApie 3 milijonus LT.

Šis straipsnis yra apie filmą pavadinimu Tadas Blinda. Pradžia. Norėdami sužinoti apie 1972 m. Lietuvos televizijoje sukurtą Tadą Bindą mini TV serialą, žr. Tadas Blinda (mini TV serialas).

Tadas Blinda. Pradžia - pirmas lietuviškas nuotykinis istorinis veiksmo filmas Nepriklausomos Lietuvos istorijoje, didžiuosius ekranus pasieksiantis po beveik 40 metų pertraukos nuo originalaus kūrinio atsiradimo. Tai taip pat yra pirmas lietuviškas nuotykinis filmas per daugelį metų. Šio filmo kūrėjai žada, kad tai kinas, orientuotas į žiūrovą ir yra profesionalaus Lietuviško kino atgimimo vedlys.


Filmas

Filmas šiuo metu filmuojamas. Jau nufilmuotos žiemos scenos, bei šiuo metu filmuojamos vasaros scenos. Filmavimas numatomas baigti liepos mėnesį. Kino filmo premjerą planuojama surengti pirmoje 2011-ųjų metų pusėje.

Filmo režisierius yra Donatas Ulvydas. Svarius kino apdovanojimus pelnęs jaunosios kartos režisierius, populiariausių lietuviškų muzikos klipų kūrėjas[1].

Vyriausias kino projekto operatorius Ramūnas Greičius - laimėjęs daugybę Lietuvos ir užsienio apdovanojimų už nuopelnus kinui yra vienas geriausių Lietuvos Respublikos kino operatorių[2].

Scenarijaus autorius Jonas Banys – media strategijų kūrėjas, jaunosios kartos filmų scenarijų autorius bei dėstytojas[3];

Oficialiuose kino filmo anonsuose žadamos pirmo ryškumo žvaigždės, kovos už savo ir kitų laisvę istorija. Šiame lietuviškame kino filme susipins nuotykiai, humoras ir aistra[4].


Siužetas

Filmas vaizduoja legendinio svieto lygintojo Tado Blindos jaunystę ir įvykius, sukrėtusius Žemaitiją Didžiojo lietuvių sukilimo išvakarėse. 1861-ieji. Baudžiavos panaikinimą apraizgiusios politinės intrigos atokiame Žemaitijos kaime netikėtai virsta kautynėmis, kurioms vadovauja iš Sankt Peterburgo atsiųstas jaunas intrigantas, caro kariuomenės karininkas Janekas. Įsisukusios istorijos girnos įtraukia ir taikius baudžiauninkus ir praeities vaiduoklių kankinamą dvarininką Bernardą Gruinių ir jo gražiąją dukterį Kristiną. Į veiksmų sūkurį netyčia patekusiam Tadui tenka atsisveikinti su nerūpestinga kasdienybe ir prisiimti atsakomybę ne tik už savo veiksmus, bet ir už mylimų žmonių gyvybes. Mėgindamas suvokti savo vietą žiaurioje tikrovėje, Tadas atranda vertybes, dėl kurių verta gyventi ir mirti. Kova už laisvę, teisingumą ir meilę prasideda. Taip gimsta legenda apie Tadą Blindą.

Aktoriai

  • Mantas Jankavičius - TADAS BLINDA. Vieni jį vadino plėšiku, kiti – svieto lygintoju. Nedaugelis pažinojo jį kaip žmogų. Ir vos keli galėtų papasakoti, kas iš tiesų įvyko Luokės apylinkėse tą neramią 1861-ųjų vasarą.
  • Agnė Ditkovskytė - KRISTINA. Įsimylėti maištininką padoraus dvarininko dukrai – neatleistina nuodėmė. Padėti sukilėliams – nusikaltimas, baudžiamas mirtimi. Bet kitaip iš auksinio narvelio nepaspruksi...
  • Mykolas Vildžiūnas - JANEKAS RAZUMOVSKIS. Riba tarp pareigos ir asmeninio keršto – labai plona. Peržengti ją – reiškia paaukoti savo gyvybę. Neperžengti jos – reiškia paaukoti svetimas.
  • Vidas Petkevičius - BERNARDAS GRUINIUS. Kai į duris pasibeldžia praeities vaiduokliai, kai kiemą mina svetima kariuomenė, kai ilgus metus kerojęs blogis kėsinasi į viską, kas tau brangu – tuomet nelieka nieko kito, tik žengti paskutinį žingsnį.
  • Dainius Kazlauskas - EDMUNDAS. Tiesą apie tai, kas įvyko prieš 15 metų, žinojo tik keturi žmonės. Ir jis. Gyvi išliko tik du. Ir jis. Likę kankinosi visą gyvenimą. Tik ne jis.
  • Tatjana Liutajeva - KONSTANCIJA. Meilė – svarbiau už viską. O kaip elgtis su meile, kuri stumia į pražūtį tavo brangiausius žmones?
  • Jokūbas Bareikis - MOTIEJUS. Kai gyveni draugo šešėlyje, tenka nuryti daug nuoskaudų. O kaip nuryti išdavystę?
  • Antanas Šurna - Rotmistras SNEGIRIOVAS. – Graži ta Lietuva. Tik lietuvių joje per daug...
  • Andrius Kaniava - Adamas.
  • Donatas Banionis - MICHAILAS MURAVJOVAS.

2010 Gegužės 11 dieną filmo kūrėjai paskelbė visuotinę savanorių atranką nusifilmuoti "Tadas Blinda. Pradžia" masinėse scenose[5]. Nurodoma, kad dalyvauti filmavime panoro daugiau nei 1000 vaikinų ir merginų.

Aktoriai supažindinami su kovos menų principais, norint, kad kovų scenos būtų kaip galima įspūdingesnės [6].

Muzika

Kompozitorius Linas Rimša - vienas žinomiausių originalios ir populiariosios muzikos kūrėjų Lietuvoje[7].

Filmo rinkodara

Reklama

Tado Blindos reklama kurioje personažą vaidinantis aktorius dar neatskleistas.

Filmo kūrėjai žada didžiausią visų laikų reklaminę kino kampaniją Lietuvos kino istorijoje.

Filmo kūrėjų grupė aktyviai naudojasi facebook tinklu skelbdama naujienas iš filmavimo aikštelės.

Kauno ir Šiaulių miestų Akropoliuose 2010 gegužės 7 Facebook puslapyje paskelbta apie eksponuojamas senąsias karietas, kurios bus naudojamos šio filmo filmavime. Šios karietos buvo filmuotos ir mini seriale "Tadas Blinda" ir filme "Velnio nuotaka").

Finansavimas

“Tadas Blinda: pradžia” kūrėjai sulaukė Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos paramos. Nuotykių dramai apie legendinį lietuvių herojų valstybė pažadėjo skirti dalinį finansavimą.

Lietuvos Respublikos kultūros ministerija (LRKM) paskelbė 2009 metų kino gamybos paraiškų reitingus. Čia projektas “Tadas Blinda: pradžia” įvertintas didžiausiu - 35,22 iš 50 reitingu vaidybinio pilnametražio filmo dalinio gamybos finansavimo kategorijoje. „Tai, kad Kultūros ministerija įvertino žiūrovų norus, dar kartą įrodo, kad šis projektas reikalingas. Ministras jau pasirašė įsakymą, kuriame numatyta skirti filmui dalinį finansavimą, laukiame tik pasirašytos sutarties“, - teigia filmo prodiuseris Žilvinas Naujokas[8].

2010 Kovo mėnesi pagrindine kino filmo Tadas Blinda. Pradžia rėmėja tapo „Blindos“ alų gaminanti bendrovė „Švyturys – Utenos alus“. „Norime, kad kino mylėtojams šis filmas taptų ne tik puikia pramoga kino teatre, bet ir išskirtiniu nuotykiu. Galimybė prisiliesti prie modernaus lietuviško kino virtuvės ne vienam taps nauja ir išskirtine patirtimi. Gamindami to paties vardo alų, jaučiame pareigą prisidėti prie šio filmo gimimo. Juolab, kad ir filmo idėja tokia pati kaip „Blindos“ alaus – padovanoti lietuviams kokybišką ir nenuobodžią pramogą“, – pasirašydamas bendradarbiavimo sutartį sakė „Švyturio-Utenos alaus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas žurnalui 15 min[9].

Kino projektą taip pat gali paremti žiūrovai siųsdami SMS žinutes[10].

Taip pat skaitykite


Nuorodos

  1. http://www.ulvydas.com/ Donato Ulvydo asmeninis puslapis
  2. http://www.lfc.lt/lt/Page=PersonList&PersonType=Cameraman&ID=711
  3. http://www.delfi.lt/news/economy/Media/ltv-palieka-programu-direktorius-jbanys.d?id=26306979
  4. Oficialaus Filmo puslapis (2010/05/11) http://www.tadasblinda.lt/site/index.php?page=naujienos
  5. Facebook puslapis skelbiantis apie statistų atranką http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Noriu-filmuotis-Tadas-Blinda-Pradzia/123933720955490?ref=mf
  6. http://www.facebook.com/video/video.php?v=1380206195589&ref=mf Kovos apmokymų video iš Facebook
  7. http://www.mic.lt/lt/persons/info/rimsa
  8. http://www.tadasblinda.lt/site/index.php?page=naujienos
  9. http://www.15min.lt/naujiena/zmones/kinas/tadas-blinda-pradzia-atviras-kino-ir-nuotykiu-megejams-4-90339
  10. http://www.facebook.com/pages/Tadas-Blinda/323564481591#!/pages/Tadas-Blinda/323564481591?v=wall