Counter-Strike: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 30: Eilutė 30:


== Istorija ==
== Istorija ==
[[Vaizdas:Counterstrike-comparison.jpg|thumb|Desert Eagle ginklų palyginimas Counter Strike (kairėje) ir CS:Source (dešinėje) žaidmuose]]

''Counter-Strike'' sukūrė Sierra Entertainment/Vivendi Universal Games, kaip pirmojo asmens šaudyklės ''Half-Life'' (Valve Software) modifikaciją. Tada žaidimas nebuvo platinamas atskirai, o buvo pateikiamas su kitais ''Half-Life'' papildymais. 1999 metais šios modifikacijos tobulinimu užsiemė [http://planethalflife.gamespy.com/ Planet Half-Life] bendruomenė. Nuo to laiko buvo išleista daug "beta" versijų, pirmoji viešai prieinama "beta" versija buvo išleista 1999 metų birželio 18 dieną. 2000 metų rugpjūčio 12 dieną [[Valve]] paskelbė susijungianti su ''Counter-Strike'' kūrėjais ir maždaug per 2000 metų Kalėdas buvo išleistas ''Couter-Strike 1.0''. Dabartinė, plačiai paplitusi versija, 1.6, buvo išleista 2003 metų rugsėjo 15 dieną.
''Counter-Strike'' sukūrė Sierra Entertainment/Vivendi Universal Games, kaip pirmojo asmens šaudyklės ''Half-Life'' (Valve Software) modifikaciją. Tada žaidimas nebuvo platinamas atskirai, o buvo pateikiamas su kitais ''Half-Life'' papildymais. 1999 metais šios modifikacijos tobulinimu užsiemė [http://planethalflife.gamespy.com/ Planet Half-Life] bendruomenė. Nuo to laiko buvo išleista daug "beta" versijų, pirmoji viešai prieinama "beta" versija buvo išleista 1999 metų birželio 18 dieną. 2000 metų rugpjūčio 12 dieną [[Valve]] paskelbė susijungianti su ''Counter-Strike'' kūrėjais ir maždaug per 2000 metų Kalėdas buvo išleistas ''Couter-Strike 1.0''. Dabartinė, plačiai paplitusi versija, 1.6, buvo išleista 2003 metų rugsėjo 15 dieną.



00:57, 12 liepos 2010 versija

Counter-Strike
Kūrėjas Valve Software
Leidėjas Vivendi Universal (PC)
Microsoft Game Studios (Xbox)
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data 1999 birželio 12
Žanras (-ai) Pirmo asmens šaudyklė
Režimas Vieno arba daug žaidėjų
Reitingai
Platforma PC, Xbox
Versija {{{versija}}}
Variklis {{{variklis}}}
Platinimas {{{media}}}
Licencija komercinė
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys
www.counter-strike.net

Counter-Strike (arba tiesiog CS) – Valve Software kompanijos kompiuterinis žaidimas, pirmojo asmens taktinė šaudyklė. Žaidžiamas vietiniame tinkle arba internete. Visame pasaulyje Counter-Strike žaidimo buvo parduota daugiau nei 19,5 mln. kopijų.

Esmė

Žaidimo esmė yra kovoti vienai komandai prieš kitą šaunamaisiais ginklais, peiliais arba granatomis. Yra dvi komandos: teroristai ir counter-teroristai (antiteroristai). Už kiekvieną nušautą kitos komandos žaidėją gaunamas taškas. Raundą laimi ta komanda, kuri nukauna visus kitos grupuotės žaidėjus. Taip pat "de_" žemėlapiuose teroristai laimi raundą, susprogdina C-4, o counter-teroristai dar gali laimėti, nukenksmindami teroristų padėtą bombą. "cs_" žemėlapiuose CT (counter-teroristai) gali laimėti raundą išlaisvinę visus teroristų įkaitus (angl. Hostages). Specialiuose žemėlapiuose ("as_") teroristai gali laimėti raundą nušovę VIP asmenį, kuriuo atsitiktinai tampa kuris nors iš counter-teroristų.

Žaidime reikia pasirinkti, už ką nori žaisti - už antiteroristus (angl. Counter-Terrorists) ar už teroristus (angl. Terrorists). Jeigu žaidžiama už antiteroristus, reikia šaudyti teroristus, ir atvirkščiai.

Taip pat galima kurti vadinamuosius žemėlapius (angl. map). Juose galima žaisti patinkančiu būdu.

Istorija

Desert Eagle ginklų palyginimas Counter Strike (kairėje) ir CS:Source (dešinėje) žaidmuose

Counter-Strike sukūrė Sierra Entertainment/Vivendi Universal Games, kaip pirmojo asmens šaudyklės Half-Life (Valve Software) modifikaciją. Tada žaidimas nebuvo platinamas atskirai, o buvo pateikiamas su kitais Half-Life papildymais. 1999 metais šios modifikacijos tobulinimu užsiemė Planet Half-Life bendruomenė. Nuo to laiko buvo išleista daug "beta" versijų, pirmoji viešai prieinama "beta" versija buvo išleista 1999 metų birželio 18 dieną. 2000 metų rugpjūčio 12 dieną Valve paskelbė susijungianti su Counter-Strike kūrėjais ir maždaug per 2000 metų Kalėdas buvo išleistas Couter-Strike 1.0. Dabartinė, plačiai paplitusi versija, 1.6, buvo išleista 2003 metų rugsėjo 15 dieną.

2004 metais buvo pristatytas Counter-Strike: Condition Zero, kuriame buvo vieno žaidėjo režimas, pagerinta grafika ir daug kitų smulkių pakeitimų. Taip pat šiais metai buvo pristatyta Counter-Strike: Source "beta" versija, naudojanti Source varikliuką. Vieniems ši versija pakeitė senajį Counter-Strike kiti liko ištikimi senajam. Dar ir dabar ši versija sulaukia daug kritikos.

Žemėlapiai

Dauguma žemėlapių skirstomi į grupes, kurias dažniausiai nurodo pirmosios pavadinimo raidės:

  • de_ (sutrumpinimas iš "defusion"; angl. defusion - nukenksminimas (apie bombą)) - kone daugiausia žemėlapių prasideda būtent taip. Šio tipo žemėlapiuose teroristai turi padėti C-4 ir apsaugoti ją nuo nukenksminimo, kol bomba sprogsta (arba, kaip ir visuose žemėlapiuose, iššaudyti priešininkus), kad laimėtų raundą. Jei bomba sprogsta, ją padėjęs žaidėjas gauna 3 taškus. Kad laimėtų raundą, counter-teroristai turi nukenksminti bombą (arba išžudyti priešininkus). Bombą nukenksminęs žaidėjas gauna 3 taškus. Populiariausi šio tipo žemėlapiai:
    • de_dust2
    • de_dust
    • de_dust2x2
    • de_inferno
    • de_nuke
    • de_prodigy
  • cs_ - dar vienas dažnas žemėlapių tipas. Ten counter-teroristai dažniausiai turi išlaisvinti įkaitus, o teroristai turi to neleisti. Nors yra išimčių - žemėlapių, kuriuose nėra įkaitų, pvz., cs_deagle5. Populiariausi šio tipo žemėlapiai:
    • cs_italy
    • cs_militia
    • cs_assault
    • cs_siege
    • cs_max
  • as_ (sutrumpinimas iš assasination) - retas žemėlapių tipas. Čia teroristai turi nužudyti VIP asmenį, kuriuo tampa kažkas iš counter-teroristų. Tokiu atveju jie laimi raundą. Counter-teroristai laimi raundą, jei VIP asmuo patenka į saugią zoną. Populiariausias ir bene vienintelis dažniau pasitaikantis žemėlapis iš visų šio tipo žemėlapių - as_oilrig.
  • awp_ - žemėlapių tipas, kuriame žaidžiama su AWP ginklu. Populiariausi žemėlapiai:
    • awp_india
    • awp_city
    • awp_map_pro
    • awp_dust
  • aim_ - nedideli ir atviri žemėlapiai, t. y. teroristai nuo savo bazės mato counter-teroristus ir atvirkščiai ir pasislėpti dažnai galima tik už dėžių. Šio tipo žemėlapiuose ginklai guli ant žemės ir juos reikia pasiimti. Populiariausi žemėlapiai:
    • aim_map
    • aim_headshot
    • aim_crazyjump
  • fy_ - žemėlapiai, kuriuose ginklai guli ant žemės ir juos reikia pasiimti. Taip pat nedažnai būna dideli. Populiariausi žemėlapiai:
    • fy_simpsons
    • fy_pool_day
    • fy_snow
  • gg_ - maži žemėlapiai, skirti GunGame modui.
  • surf_ - žemėlapiai Surf modui, dažnai būna panašūs vienas į kitą.
  • zm_ - žemėlapiai Zombie modui.

Taip pat pasitaiko kitokių tipų žemėlapių, kaip mini_, ka_, fun_ ir kitokių. Pasitaiko tokių žemėlapių kaip 35hp arba 123kill, kurie iš viso neturi tipo.

Ginklai

Žaidime naudojami ginklai, kurie yra ir tikrovėje, pvz.: AK-47 („kalašnikovas“), UZI, Desert Eagle, USP, M4A1 ir t. t. Yra 3 granatų rūšys: Flashbang Grenade (FB) – apakina priešus maždaug 6 sekundėms, Smoke Gas Grenade (SG) – liaudiškai „duminūškė“, kuri leidžia pilkus dūmus, High Explosive Grenade (HE) – sprogstamoji granata. Žemiau išvardinti visi žaidimo ginklai:

Be šautuvų, ginklais taip pat laikomi peilis (knife) ir sprogstamoji granata.

Legalus žaidimas

Dauguma žaidėjų naudojasi non-steam counter-strike versija. Tokie žaidėjai daugiausiai „čytina“ (cheats, naudojamos pagalbinės programos, kurios palengvina žaidimą). Norintys žaisti prieš kitus žaidėjus, kurie nenaudoja čytų, turi įsigyti programą Steam. Nusipirkus CS (ar kitą žaidimą), galima žaisti visuose pasaulio serveriuose. Žaidėjai, naudojantys pašalines programas, bus automatiškai užblokuoti.

Kodai

Kodai - programos ir programiniai kodai, palengvinantys žaidimą. Žaidėjas, naudojantis šias programas, dažniausiai visada laimi. Yra keletas režimų: „aimas“ (šaudymas tik į galvą) ; „speedas“ (greitas bėgiojimas ir šaudymas) ; „wall hacks“ (wh, sienų hackas, gali būti baltos, nubraižytos ar visiškai kiauros/permatomos).

Žmonės, kurie naudoja šias programas, išmetami iš serverių be galimybės prisijungti (užbaninami). Naudojant šiuos kodus negalima žaisti įvairiuose turnyruose ir pan. Dauguma sukčiavimo kodų yra sukurta naudojant skriptus (leidžiamos/draudžiamos cs komandos). Juos pakeitus gali palengvėti/pablogėti žaidimas.

Populiariausi sukčiavimų skriptai yra šie:

  • Automatinis ginklo užtaisymas
  • Pritūpimas (tam tikrą laiką tupinėti)
  • Apgaulingas minavimas
  • Ginklo atatrankos (recoil) sumažinimas/panaikimas.

Profesionalus žaidimas

Nuo pat Counter-Strike gyvavimo pradžios buvo rengiami turnyrai, kuriuos remdavo žinomi kompiuterinės technikos gamintojai tokie kaip Dell. Šiuo metu yra nemažai rimtų komandų, kurias remia daug kompiuterinės technikos ir aksesuarų gamintojų. Žaidėjai yra pasirašę kontraktus ir netgi gauna algas. Vienos žimiausių komandų yra Fnatic, SK-Gaming, Complexity...

Dabar vyksta nemažai profesionalių e-sporto turnyrų, kurių prizinį fondą sudaro iki 100 000 dolerių. Tokiems renginiams būna išnomuotos didžiulės salės, kur susirenka žaidėjai iš viso pasaulio. Žymiausi renginiai yra WCG, Dreamhack, ESL ir kiti.

Taip pat skaitykite

Nuorodos

Šablonas:Link FA