Sąjungininkai (Antrasis pasaulinis karas): Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
JAnDbot (aptarimas | indėlis)
VolkovBot (aptarimas | indėlis)
Eilutė 17: Eilutė 17:
[[ar:قوات الحلفاء (الحرب العالمية الثانية)]]
[[ar:قوات الحلفاء (الحرب العالمية الثانية)]]
[[bg:Съюзници през Втората световна война]]
[[bg:Съюзници през Втората световна война]]
[[bn:দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধে মিত্রশক্তি]]
[[ca:Aliats de la Segona Guerra Mundial]]
[[ca:Aliats de la Segona Guerra Mundial]]
[[cs:Spojenci (druhá světová válka)]]
[[cs:Spojenci (druhá světová válka)]]

23:34, 5 liepos 2010 versija

   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus – Prastas, beveik publicistinis stilius, mažas nuoseklumas, esamasis laikas apie įvykius, kurie buvo seniai
Jei galite, sutvarkykite.
Antrojo pasaulinio karo dalyviai žemėlapyje: Sąjungininkai pažymėti tamsiai žaliai, Ašis – žydrai, ryškiai žaliai pažymėtos šalys prisijungusios prie Sąjungininkų po Perl Harboro sunaikinimo.

Sąjungininkai (angl. Allies) – valstybių grupė, Antrojo pasaulinio karo metu kovojusi prieš Ašies sąjungą.

Jungtinė Karalystė ir Prancūzija buvo sąjungininkėmis dar po Pirmojo pasaulinio karo, kuriame sudarė Antantės šerdį. 1938 m. Čekoslovakija sudarė formalią sąjungą su TSRS ir Prancūzija. Tuo tarpu, TSRS mėginimai sudaryti sąjungą su Jungtine Karalyste ir Prancūzija nepavyksta. Be to, TSRS įsivėlė į konfliktus su Japonija, todėl norėdama išvengti karo su Vokietija, 1939 metų rugpjūčio 23 dieną, pasirašė Vokietijos-TSRS nepuolimo paktą (Molotovo-Ribentropo paktas). Formali karinė sąjunga tarp Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Lenkijos buvo sudaryta 1939 metų balandžio 6 dieną.

Po to, kai 1939 metų rugsėjo 1 dieną, nacistinė Vokietija įsiveržė į Lenkiją, Europoje prasidėjo Antrasis pasaulinis karas. Rugsėjo 3 d. Jungtinė Karalystė ir Prancūzija (taip pat Australija ir Naujoji Zelandija; Pietų Afrika ir Kanada prisijungė po kelių dienų) paskelbė karą Vokietijai. Vokietijos-TSRS sutartis išlieka iki 1941 metų birželio 22 d. – Vokietijos invazijos į TSRS. JAV prisijungė prie Sąjungininkų po Pearl Harboro atakos 1941 metų lapkričio 7 dieną. Nors Kinija ilgiausiai kariavo tarp Sąjungininkų (prieš Japoniją), oficialiai prisijungė tik po Pearl Harboro atakos.

1942 metų sausio 1 d. Jungtinių Tautų deklaracija apjungia 26 Sąjungininkų nacijas. Neoficalus Didžiojo Trejeto (angl. „The Big 3“) alijansas, kurį sudarė Jungtinė Karalystė, Tarybų Sąjunga ir Jungtinės Valstijos, iškilo kitoje karo pusėje, jų sprendimai darė įtaką sąjungininkų strategijai visame pasaulyje.