Riurikas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Vitalis (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Vitalis (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 14: Eilutė 14:
|sutoktinis=
|sutoktinis=
|sutuoktinė=Efenda(Edvina)
|sutuoktinė=Efenda(Edvina)
|vikiteka=Category:Rurik}}
}}
'''Kunigaikštis Riurikas''' (~[[800]]–[[876]] m.) – skandinavų [[vikingas]], laikomas pirmuoju [[Rusija|Rusijos]] valstybės kūrėju ir ją valdžiusios [[Riurikaičių dinastija|Riurikų dinastijos]] pradininku.
'''Kunigaikštis Riurikas''' (~[[800]]–[[876]] m.) – skandinavų [[vikingas]], laikomas pirmuoju [[Rusija|Rusijos]] valstybės kūrėju ir ją valdžiusios [[Riurikaičių dinastija|Riurikų dinastijos]] pradininku.



17:27, 29 birželio 2010 versija

Riurikas
rus. Рюрик
Novgorodo kunigaukstis
Riurikaičiai
Gimė apie 800 m.
Mirė 879 m. (~79 metai)
Sutuoktinis (-ė) Efenda(Edvina)
Novgorodo kunigaukstis
Vikiteka Riurikas

Kunigaikštis Riurikas (~800876 m.) – skandinavų vikingas, laikomas pirmuoju Rusijos valstybės kūrėju ir ją valdžiusios Riurikų dinastijos pradininku.

Biografija

Riurikas gimė apie 800 m. Nyderlandauose, Fryzijoje (Nyderlandų sritis, kurią valdė jo tėvas) ir tapo vikingu. Daugelis mokslininkų sako, kad jis danas, kai kuriems atrodo, kad švedas, o dar kiti teigia, kad galėjo turėti ir slaviško kraujo, kadangi tada buvo dažnos skandinavų vikingų ir slavų moterų santuokos. Po vadovaujamų užpuolimų Prancūzijoje, Vokietijoje ir Anglijoje, Rurikas užvaldė Jutlandiją (istorinė Danijos sritis). Nuolat kariaudamas su konkurentais, netrukus savo valdas jis prarado.

850 m. Riurikas ir jo du broliai Sinėjus ir Truvoras su vikingų armija persikėlė per Baltijos jūrą į šiaurės vakarinę Rusijos dalį ir apsigyveno prie Ladogos ežero, netoli dabartinės Rusijos – Suomijos sienos. Netrukus Riurikas įsikūrė Novgorode. Anot kai kurių šaltinių, negalėdami susitvarkyti su politiniu chaosu, valdyti savo krašto Ruriką pasikvietė vietiniai slavai. Čia jis perėmė valdžią ir pasistatė pilį, kurioje gyvendamas valdė Rusijos žemes.

Novgorodo kunigaikštis

„Riurikas“ užrašyta runomis
Monumentas Novgorode, Riurikui, Rusios tukstantmečio proga

862 metai, kuomet Riurikas tapo Novgorodo kunigaikščiu, laikomi Rusijos valstybės pradžia.
Rusijos ir rusų pavadinimo kilmė iki šiol nėra galutinai išsiaiškinta. Viena iš hipotezių teigia, kad žodžiai Rusia ir rusas kilę iš skandinavų žodžio ruotsi, reiškiančio „irkluotojas„, o į jų šalį atplaukusius vikingus užkariautojus gyventojai vadino „ruseriais“.
Rurikas su žmona kunigaikštiene Efenda (Edvina) susilaukė sūnaus Igorio (875945 m.), šis vėliau tapo Didžiuoju Kijevo kunigaikščiu. Kuomet 862 m. vikingai užvaldė šiaurinę Rusiją, tuo metu pietuose slavų kunigaikštis Kijis įkūrė Kijevo teritoriją.
Riurikas mirė 879 m. Rašytiniuose šaltiniuose minima, kad narsusis vikingas, Novgorodo kunigaikštis Riurikas žuvo mūšyje prie Lugos upės krante stovėjusios Mskora tvirtovės. Kunigaikštis ir jo 12 karių buvo sudeginti ant Šum-Gora piliakalnio.

Riurikų dinastija

Riuriko draugas ir bendražygis vikingas Olegas (Helga) perėmė valdymą, kadangi Riuriko sūnus Igoris tam dar buvo per jaunas.
880 m. Olegas užkariavo Kijevą ir po dvejų metų Kijevas tapo jo valdų sostine. Kai buvo sujungtos dvi sritys (šiaurinės Rusios ir Kijevo), Rusios valstybė tapo viena iš didžiausių ir galingiausių valstybių pasaulyje. Riurikų dinastija gyvavo 8621598 m. Mirus carui Feodorui I, dinastijos niekas nepratęsė, nes jis neturėjo vaikų ir nepaliko įpėdinio. Rusią valdė tik dvi dinastijos. Pirmoji buvo Riurikų, antroji – Romanovų.

Nuorodos