Ernstas Bironas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Luckas-bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: et:Ernst Johann von Biron
SieBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: he:ארנסט בירון
Eilutė 49: Eilutė 49:
[[fi:Ernst Johann von Biron]]
[[fi:Ernst Johann von Biron]]
[[fr:Ernst Johann von Biron]]
[[fr:Ernst Johann von Biron]]
[[he:ארנסט בירון]]
[[it:Ernst Johann Biron]]
[[it:Ernst Johann Biron]]
[[ja:エルンスト・ヨハン・フォン・ビロン]]
[[ja:エルンスト・ヨハン・フォン・ビロン]]

13:37, 25 birželio 2010 versija

Ernstas Johanas Bironas
vok. Ernst Johann von Bühren
Gimė 1690 m. lapkričio 23 d.
Kalnciemas, dab. Jelgavos rajonas
Mirė 1772 m. gruodžio 29 d. (82 metai)
Mintauja
Veikla vokiečių bajoras, Rusijos imperatorės Anos Ivanovnos favoritas.

Ernstas Johanas Bironas (vok. Ernst Johann von Bühren, 1690 m. lapkričio 23 d. Kalnciemas, dab. Jelgavos rajonas - 1772 m. gruodžio 29 d. Mintauja) – vokiečių bajoras, Rusijos imperatorės Anos Ivanovnos favoritas.

Biografija

Studijavo Karaliaučiaus universitete, bet ten pasižymėjo ne mokslais, o girtuokliavimu ir muštynėmis. Po sargybinio nužudymo pabėgo į Rusiją. Nuo 1718 m. Kuršo hercogienės Anos Ivanovnos dvariškis Kurše. Bet netrukus oberhofmeisteris Petras Bestuževas-Riuminas jį atleido. 1724 m. jo globėjas baronas Hermanas Karlas fon Keizerlingas jį vėl priėmė į dvarą, kur jis tapo našlės Anos Ivanovnos guodėju.

Nuo 1730 m. grafas. Kaip Anos Ivanovnos dvaro rūmininkas (oberkamergeris) 1730 m. atlydėjo ją iš Kuršo į Rusiją. Nors aukštų pareigų neužėmė, faktiškai valdė valstybę. Jo valdymo laikotarpis, Rusijos istoriografijoje vadinamas „bironovščina“, reiškė vokiečių įsigalėjimą Rusijos politiniame gyvenime. 1737 m. mirė Kuršo hercogystės hercogas Ferdinandas Ketleris. Anos Ivanovnos pastangomis Bironas išrinktas Kuršo kunigaikščiu. Valdė iš Sankt Peterburgo. 1740 imperatorės testamentu paskirtas Rusijos regentu. Per 1740 m. lapkričio 8 d. rūmų perversmą suimtas, apkaltintas pasikėsinimu į sostą ir ištremtas į Sibirą. 1762 m. imperatorius Petras III jį amnestavo, tačiau tik 1763 m., kai imperatore tapo Jekaterina II, jis atgavo Kuršo kunigaikštę, kurią 1769 m. perleido sūnui. [1]

Šaltiniai

  1. Visuotinė lietuvių enciklopedija, III t.