Vario kultūra: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S tai gal vieno užtenka
Xqbot (aptarimas | indėlis)
Eilutė 40: Eilutė 40:
[[ja:ワリ]]
[[ja:ワリ]]
[[ka:უარი (კულტურა)]]
[[ka:უარი (კულტურა)]]
[[mk:Вариска култура]]
[[nl:Wari]]
[[nl:Wari]]
[[nn:Wari]]
[[nn:Wari]]

04:50, 14 birželio 2010 versija

Centrinių Andų kultūra:
Huari
Šalis Peru (Apurimako slėnis)
Tautos
Laikotarpis VI-XII a.
Miestai Vinjakė, Varis, Pačakamakas
Vario ir Tihuanako kultūros

Vario kultūra (isp. Cultura Wari, Cultura Huari, keč. Wari) - viena iš priešinkinių Peru civilizacijų, kurios centras buvo Apurimako upės slėnis. Gyvavo 500-1200 m. laikotarpiu. Klestėjimo metu apėmė pakrantės ir kalnų zonas beveik per visą dabartinę Peru (Centriniuose Anduose). Jos klestėjimas sutapo su Peru istorijos viduriniuoju akiračiu.

Raida

Pirmoji kultūros sostinė Vinjakė buvo šalia dabartinio Ajakučo miesto, vėliau persikėlė į Vario miestą.

Ekspansijos laikotarpiu įtraukė daugumą ankstyvosios tarpinės grandies metu klestėjusių kultūrų: Močės, Limos, Naskos, Kachamarkos, Rekvajaus ir kitas, kurių palikimą absorbavo ir suvienijo. Vario kultūrai priklausė religinis centras Pačakamako miestas, taip pat Pikiljatos, Kinua miestų liekanos. Nėra vieningai sutariama, ar kultūra buvo kartu ir Vario imperija. Dalis mokslininkų ją laiko daugiau atskirų vietos valstybių federacija, nors kai kurie pabrėžia centralizuotą kultūros pobūdį.

IX a. pabaigoje kultūrai sumenkus, buvusiose provincijose Kostoje ir Andų slėniuose susormavo vietinės kultūros: Čimu, Čankajus, Činča, Kuskas ir kitos. Taip prasidėjo Vėlyvoji tarpinė grandis. Apurimako slėnyje Vario kultūra gyvavo iki XIII a. pabaigos, kuomet vietos indėnus nukariavo čankai.

Pasiekimai

Vario kultūros huaco

Vari kultūra vystė terasinę žemdirbystę, turėjo gerai išvystytą kelių sistemą. Šiuos laimėjimus vėliau perėmė Inkų imperija. Vario kultūra kalbėjo kalba, artima aimarų kalbai ir gyvavo tuo pačiu laikotarpiu, kaip ir Tihuanako kultūra. Vario kultūros žmonės taip pat vertėsi žvejyba, kalnuose išgaudavo mineralus, buvo gabūs keramikos ir tekstilės žinovai.