Vikipedija:Puslapių apsaugos taisyklės: Skirtumas tarp puslapio versijų

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S Pridėta kategorija "Taisyklių pasiūlymai" (naudojant HotCat)
Eilutė 26: Eilutė 26:


[[Kategorija:Vikipedijos sąvokos]]
[[Kategorija:Vikipedijos sąvokos]]
[[Kategorija:Taisyklių pasiūlymai]]


[[ar:ويكيبيديا:سياسة الحماية]]
[[ar:ويكيبيديا:سياسة الحماية]]

13:13, 29 gegužės 2010 versija

   Čia pateiktas informacinis Vikipedijos puslapis.
Jis nėra laikomas taisykle, bet aprašo kai kuriuos Vikipedijos tvarkos aspektus.
Dalinai užrakinto puslapio simbolis
Visiškai užrakinto puslapio simbolis

Vikipedijos administratoriai apsaugoti (užrakinti) puslapį, kad būtų apribotas to puslapio redagavimas arba jo perkėlimas. Administratorius taip pat gali nuimti tokią puslapio apsaugą, t.y. atrakinti puslapį. Puslapiai gali būti užrakinami neribotam arba tam tikram laiko tarpui.

  • Visiška apsauga (rakinimas) – apsaugo puslapį nuo bet kurio Vikipedijos naudotojo redagavimo, išskyrus administratorius. Visiškai apsaugoti daugialypės terpės failai (pvz. paveikslėliai) negali būti perrašomi.
  • Dalinė apsauga (rakinimas) – apsaugo puslapį nuo neužsiregistravusių naudotojų (anoniminių ip naudotojų) bei naudotojų, kurių paskyros nėra automatiškai patvirtintos.
  • Apsauga nuo kūrimo yra naudojama paprastai prieš tai ištrintam puslapiui apsaugoti nuo pakartotinio sukūrimo.
  • Apsauga nuo perkėlimo – puslapis apsaugomas vien tiktai nuo perkėlimo.
  • Įkėlimo apsauga – apsaugo failą nuo pakartotinio įkėlimo. Tokia apsauga neapriboja naudotojų galimybių redaguoti failo puslapio.

Bet kokio puslapio ar failo užrakinimo ar atrakinimo galima pageidauti puslapyje Vikipedija:Siūlymai dėl puslapių apsaugos. Redakciniai apsaugoto puslapio pakeitimai turėtų būti pasiūlyti atitinkamo puslapio turinio aptarime ir įgyvendinti, jei pakeitimai nėra prieštaringi arba dėl jų yra pasiektas konsensusas.

Administratorius gali atrakinti puslapį, jei puslapio rakinimo priežastys nebeaktualios, praėjo priimtinas puslapio rakinimo laiko tarpas, ir nėra jokio susitarimo, dėl kurio būtų reikalingas tolimesnis puslapio rakinimas. Atrakinant puslapį, jei yra neaiškumų, patartina susisiekti su administratoriumi, kuris ir užrakino puslapį. Apsaugos keitimų sąrašą galimą rasti Specialus:Log/Rakinimų sąrašas.

Rimtų konfliktų atveju straipsniai gali būti rakinami visiškai, leidžiant juos keisti tik patiems administratoriams. Taip užrakintų straipsnių nėra daug, nes konfliktui išsisprendus jie ir vėl atrakinami.

Užrakinti straipsniai žymimi atitinkamu ženklu (skydeliu). Naudojami {{Protected}}, {{Semiprotected}} arba {{Pp-template}}, {{Pps-template}} šablonai.

Esant būtinybei administratoriai gali įtraukti tam tikrus pavadinimus į sąrašą, kad straipsnių šiais pavadinimais nebūtų galima sukurti.

Kiekvienas bendruomenės narys, pastebėjęs nepaliaujamai vandalų gadinamą Vikipedijos straipsnį, kurį nuolat reikia atstatyti į pradinę versiją, gali kreiptis į bet kurį administratorių, kad šis laikinai užrakintų puslapį. Taip pat bet kurio administratoriaus galima paprašyti, kad jis puslapį atrakintų, jei nebėra būtinybės laikyti puslapį užrakintą.

Taip pat skaitykite