Samiai: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S robotas Keičiama: he:סאמים
Xqbot (aptarimas | indėlis)
S robotas Keičiama: he:לאפים
Eilutė 45: Eilutė 45:
[[fr:Samis]]
[[fr:Samis]]
[[fy:Lappen]]
[[fy:Lappen]]
[[he:סאמים]]
[[he:לאפים]]
[[hr:Saami]]
[[hr:Saami]]
[[hu:Számik]]
[[hu:Számik]]

00:49, 10 gegužės 2010 versija

Samiai
Gyventojų skaičius 80 000–100 000
Populiacija šalyse Norvegija, Švedija, Suomija, Rusija
Kalba (-os) samių, norvegų, suomių, rusų, švedų
Religijos liuteronybė, šamanizmas, stačiatikybė
Giminingos etninės grupės Finų tautos

Samiai (Sámi) arba LapiaiSkandinavijos vietiniai gyventojai, turintys savo unikalią kultūrą. Gyvena Laplandijoje ir Rusijoje (Kolos pusiasalyje). Kalba samių kalba, priklausančia finougrų kalbų šeimai. Pagrindinis jų užsiėmimas – elnininkystė, kuria pastaruoju metu susidomėjimas mąžta. Iš 6500 samių gyvenančių Suomijoje, tik daugiau kaip vienas tūkstantis jų dar nepamiršo gimtosios kalbos. Samiai – klajoklių tauta. Norvegijoje gyvena apie 45 000 samių, kurie yra pasidalinę į klajoklius ir jūros gyventojus.

Klajokliai samiai tradiciškai judėjo per kraštą kartu su šiaurės elnių bandomis. Jie sekė šiuos gyvūnus per Šiaurės Norvegijos, Švedijos, Suomijos ir Rusijos platybes, juos naudodami maistui, būstui ir įrankiams pasigaminti. Klajokliai gyvendavo palapinėse, suręstose iš aukštų medžio karčių ir apdengtose elnių kailiais. Jas vadino kota. Tokiai palapinei uždengti reikėdavo net 60 elnių odų. Šiandien tik 1 500 samių vis dar klajoja paskui šiaurės elnius. Daugelis persikėlė į skirtingas šalies dalis ir gyvena „įprastus“, šiuolaikinius gyvenimus. Samių kultūra sparčiai nyksta todėl, kad daugelis atsisakė tradicinio gyvenimo būdo.

Klajokliai samiai ganė elnius naudodami tradicines priemones: šunis ir roges. Tačiau šiandien jie naudoja ir šiuolaikinius prietaisus – sniegaeigius. Kaip ir daugelis vietinių gyventojų visame pasaulyje, samiai buvo engiami. Jie buvo verčiami mokytis norvegų kalbos, nebuvo leidžiama šnekėti savo gimtąja kalba mokykloje. Galiausiai tai baigėsi tuo, kad samiai patys atsisakė savo kultūros ir paveldo. Dėl Norvegijoje patiriamo persekiojimo daugelis jų emigravo į JAV.

Situacija pasikeitė 1970 m. Samiai atgavo pasididžiavimą savo paveldu ir identitetu. Šiandien labai stengiamasi išsaugoti ir dokumentuoti šią unikalią kultūrą.

Šablonas:Link FA


Šablonas:Link FA