Domnitorius: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rencas (aptarimas | indėlis)
Naujas puslapis: '''Domnitorius''' ({{ro|domnitor}}) - oficialus Jungtinės Valakijos ir Moldavijos kunigaikštystės valdovo titulas 1859-1866...
 
Zykasaa (aptarimas | indėlis)
S Pridėta kategorija "Rumunijos istorija" (naudojant HotCat)
Eilutė 14: Eilutė 14:


[[Kategorija:Monarchų titulai]]
[[Kategorija:Monarchų titulai]]
[[Kategorija:Rumunijos istorija]]

08:52, 8 gegužės 2010 versija

Domnitorius (rumun. domnitor) - oficialus Jungtinės Valakijos ir Moldavijos kunigaikštystės valdovo titulas 1859-1866 m.

Titulas domnitor viduramžiais buvo vartojamas kartu su slaviškos kilmės titulu voievod (ar voivode 'vaivada') ir jų dariniais. Žodis domnitor kilęs iš rumun. domn 'valdovas, valdytojas', šis iš lot. dominus 'dominas'. Titulas domnitor reikšti Jungtinės kunigaikštystės valdovą ėmė tik po to, kai Valakijos ir Moldavijos kunigaikštysčių gyventojai 1859 m. nepriklausomai išsirinko tą patį valdovą - Aleksandrą Joaną Kuzą (mold. Alexandru Ioan Cuza).

Iki tol Valakijos ir Moldavijos kunigaikštysčių valdovai retkarčiais būdavo pavadinami šiuo žodžiu, nors oficialūs jų titulai pavadinimas buvo vaivada ir gospodaris, ypač po to, kai juos pripažino Osmanų imperijos sultonai.

Paskutiniai du Rumunijos domnitoriai buvo Aleksandras Joanas Kuza (1859–1866 m., nušalintas) ir Karlas Hohencolernas-Zigmaringenas (vėliau - Karolis I Rumunas), ėmęs valdyti 1866 m. 1878 m. Osmanų imperija rašytiniais dokumentais pripažino, kad Rumunija yra nepriklausoma kunigaikštystė ir daugiau nebėra Osmanų imperijos vasalas.[1]

1881 m. Karolis I buvo karūnuotas kaip Rumunijos karalius.

Nuorodos

  1. "Reminiscences of the King of Roumania", Edited from the original with an Introduction by Sidney Whitman, Authorized edition, Harper & Brothers: New York and London, 1899, pp.275-277.