Denkira: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
VP-bot (aptarimas | indėlis)
S robotas: smulkūs taisymai
MystBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: fr:Denkyira
Eilutė 41: Eilutė 41:


[[en:Denkyira]]
[[en:Denkyira]]
[[fr:Denkyira]]
[[pl:Denkyira]]
[[pl:Denkyira]]

20:36, 3 gegužės 2010 versija

Akanų valstybė
Denkira
Vieta Ganoje Centrinis, Ašanti regionai
Susikūrė: 1500 m.
Tauta Denkirai
Sostinės Agona, Abankeseso
Valdovai Agonahene, Denkirahene

Denkira (Denkyira) - istorinė akanų valstybė Vakarų Afrikoje, Aukso krante (dabartinės Ganos teritorijoje). Iki 1720 m. vadinta Agona. Tuo pačiu pavadinimu vadinama ir šią valstybę sukūrusi tauta.

Denkiros valstybės pirmtakė buvo Agonos valstybė su to paties pavadinimo sostine. 1620 m. Agonos valdovas Mumunumfis pakeitė valstybės pavadinimą į Denkirą ir pradėjo ekspansiją Aukso krante. Sostinė buvo perkelta į Abankeseso. Svarbiausi Denkiros priešai tuo metu buvo valstybės į vakarus nuo Pra upės.

1690 m. Denkira vykdė ekspansinius karus su valstybėmis pietuose Adanse ir Tvifu dėl viešpatavimo pajūryje. Šie karai baigėsi masinėmis migracijomis į rytus nuo Pra upės, dėl ko atsirado Akvamu ir Akimo valstybės.

XVII a. pabaigoje Denkira klestėjo, tačiau tuo pat metu šiaurėje aplink Kumasio miestą susiformavo Ašanti sąjunga, kuri iš pradžių buvo pavaldi Denkirai, tačiau įgijo vis didesnę jėgą. 1701 m. Ašanti pajėgos sumušė Denkiros kariuomenę. Denkiros valdos stipriai susitraukė, o pati valstybė tapo Ašanti vasale.

Denkiros tradicinių valdovų dinastija nėra nutrūkusi iki šiol.

Nuorodos