Viršutinis žandikaulis: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Lot-bot-as (aptarimas | indėlis)
S Kalbų santrumpų šablonai
Xqbot (aptarimas | indėlis)
S robotas Keičiama: pt:Osso maxilar
Eilutė 37: Eilutė 37:
[[nl:Maxilla (anatomie)]]
[[nl:Maxilla (anatomie)]]
[[pl:Szczęka]]
[[pl:Szczęka]]
[[pt:Maxilar]]
[[pt:Osso maxilar]]
[[qu:Simi hawa tullu]]
[[qu:Simi hawa tullu]]
[[ru:Верхняя челюсть]]
[[ru:Верхняя челюсть]]

08:57, 14 balandžio 2010 versija

Kairysis viršutinis žandikaulis (maxilla)

Viršutinis žandikaulis (lot. maxilla) – kaukolės veidinės dalies porinis tuščiaviduris kaulas. Tai netaisyklingo kubo formą primenentis kaulas, kurį sudaro tuščiaviduris kūnas ir keturios ataugos – kaktinė, skruostinė, dantinė ir gomurinė.

Viršutinio žandikaulio kūnas

Žandikaulio kūnas (corpus maxillae) sudarytas iš tuščiavidurės ertmės - žandikaulio ančio (sinus maxillaris) ir išorinių paviršių. Per viršutinį paviršių, kuris yra vadinamas akiduobiniu paviršiumi (facies orbitalis), nes sudaro akiduobės dugną, eina poakiduobinė vaga (sulcus infraorbitalis). Kraštas, skiriantis akiduobinį paviršių nuo priekinio, yra vadinamas poakiduobiniu kraštu (margo infraorbitalis). Priekinio paviršiaus viršuje yra poakiduobinė anga (foramen infraorbitale), per kurią eina poakiduobinis nervas ir kraujagyslės. Priekinio paviršiaus apačioje yra iltinė duobė (fossa canina). Priekinio paviršiaus apatiniame kampe yra priekinis nosies dyglys (spinga nasalis anterior), ribojantis priekinį ir nosinį paviršių. Nosinis paviršius (facies nasalis) sudaro nosies ertmės šoninės sienos dalį. Jame taip pat aiškiai matomos žandikaulio ančio žiotys (hiatus maxillaris). Užpakalinis žandikaulio kūno paviršius yra vadinamas posmilkininiu paviršiumi (facies infratemporalis), šio paviršiaus didžiausias išsigaubimas vadinamas viršutinio žandikaulio gumburu (tuber maxillae).

Viršutinio žandikaulio ataugos

  • Kaktinė atauga (lot. processus frontalis) jungiasi net su trimis kaulais: kaktikauliu, nosikauliu ir ašarikauliu. Kaktinės ataugos krašte matoma priekinė ašarinė skiauterė (crista lacrimalis anterior).
  • Skruostinė atauga (lot. processus zygomaticus) jungiasi su skruostikauliu. Jos paviršius yra trikampio formos ir gana šiurkštus.
  • Dantinė atauga (lot. processus alveolaris) turi duobeles, į kurias įsikala viršutinių dantų šaknys.
  • Gomurinė atauga (lot. processus palatinus) jungiasi su gomurikauliu. Jos pakraštyje yra matoma gomurinė vaga (sulcus palatinus).

Taip pat skaitykite