Liemenėlė: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
GhalyBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: arz:سوتيان
Luckas-bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: cy:Bra
Eilutė 24: Eilutė 24:
[[ca:Sostenidor]]
[[ca:Sostenidor]]
[[cs:Podprsenka]]
[[cs:Podprsenka]]
[[cy:Bra]]
[[da:Brystholder]]
[[da:Brystholder]]
[[de:Büstenhalter]]
[[de:Büstenhalter]]

00:21, 7 balandžio 2010 versija

Liemenėlė

Liemenėlė – moteriškas apatinis trikotažas, dėvimas ant krūtų siekiant jas pridengti ir pabrėžti jų formą. Krūtyse daugiausia yra riebalinis audinys, o anatomiškai jas prilaiko Kuperio raiščiai, tačiau raiščių neužtenka (ypač pagyvenusioms moterims) tam, kad krūtys laikytųsi stačiai ir pernelyg nemaskatuotų. Be to, liemenėlei taip pat priskiriamas ir lytinio dirgiklio vaidmuo, taip pat pabrėžiant moters figūrą. Viešai rodoma liemenėlė Vakarų kultūrose paprastai turi nepadorumo ir provokacijos reikšmę.

Nors manoma, kad liemenėlė padeda išlaikyti jaunatvišką krūtų formą (ypač drąsiai apie tai kalba liemenėlių gamintojai), tačiau nėra jokių įrodymų, kad tai tiesa. Be to, kai kuriai medikai netgi mano, kad yra atvirkščiai – nešiojant liemenėlę, krūtinės raumenys susilpnėja ir dėl to krūtys greičiau praranda putlumą. Mary Phelbs-Jacob yra pasakiusi: „Galų gale vistiek nugali gravitacija“.

Kai kurios moterys nemėgsta nešioti liemenėlių, todėl net ir pro viršutinį trikotažą jų krūtų speneliai būna labiau pastebimi nei nešiojant liemenėlę.

Istorija

Dar senais laikais, prieš 6500 metų, moterys jau dėvėjo kažką panašaus į liemenėlę – aprangą, ribojančią krūtų judrumą. Šiuolaikinės liemenėlės pasirodė XIX a. antrojoje pusėje JAV, Prancūzijoje, Vokietijoje, tačiau vienintelio išradėjo nėra – skirtingose šalyse buvo patentuojamos skirtingos liemenėlės. Dabartinio stiliaus liemenėlę, manoma, užpatentavo amerikietė Mary Phelbs-Jacob 1913 metais.