Tiltai: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Konsultantas (aptarimas | indėlis)
teksto tvarkymas
Konsultantas (aptarimas | indėlis)
Sukurtas straipsnis "Tiltas", todėl šį str. galima panaikinti
Eilutė 1: Eilutė 1:
{{delete}}
'''Tiltas''' - statinys, jungiantis kelią per [[upė|upę]], [[kanalas|kanalą]], [[tarpeklis|tarpeklį]], [[geležinkelis|geležinkelį]] ir pan. Tiltas, esantis virš kelio ar geležinkelio, dažnai vadinamas viaduku.
[[Vaizdas:Vallorcine footpath bridge 2003-12-13.jpg|thumb|P]]

==Pirmieji tiltai==

Pirmieji tiltai buvo per upę permesti rąstai ar dideli plokšti akmenys, išdėlioti vandenyje. Šią paprastą idėją toliau rutuliojo sijinis tiltas, kurį sudaro lygus paklotas, kartais vadinamas tauru (atramu). Jis gali jungti krantus, tarp kurią atstumas siekia iki 300 m. Gembinis tiltas yra sijinio tilto rūšis: abi tilto puses laiko taurai, viduryje tarp jį yra mažas tarpeklis.

==Arkiniai Tiltai==

Dėl lenktos formos arkinis tiltas gali jungti tolimesnius krantus negu sijinis tiltas. Jo atramos abiejose galuose vadinasi ramtais. Jiems reikia atlaikyti išorinio arkos skėtimo apkrovą. Arkinius tiltus pirmieji iš plytų ar akmens pradėjo statyti [[romėnai]].

==Kabamieji tiltai==

Kabamieji tiltai tiesiami per didelius atstumus, kai taurų negalima panaudoti, nes, pavyzdžiui, upė per gili. Tilto važiuojamoji dalis kabo nuo pilonų ant plieninių lynų. Šiuolaikinis tokio tilto variantas - blokinis vantinis tiltas, kuriam stabilizuoti nereikia sunkių inkarinių įtvirtinimų kaip kabamajam tiltui.

==Judami tiltai==

Kai kurie tiltai statomi taip, kad jų dalis būtų galima pakelti ar pasukti, kai reikia praplaukti dideliems laivams. Varstomas tiltas prasiskiria ties viduriu, ir dvi jo dalys pakeliamos kampu, pasukamas tiltas pasisuka į šoną, o pakeliamojo tilto gali pakilti vienas galas. Be to, pakloto dalis gali laikyti pontonai - taip padaromas laikinas tiltas.
[[Kategorija:Pastatai]]

[[ar:جسر]]
[[bg:Мост]]
[[ca:Pont]]
[[cs:Most (stavba)]]
[[cy:Pont]]
[[da:Bro (konstruktion)]]
[[de:Brücke]]
[[en:Bridge]]
[[eo:Ponto]]
[[es:Puente]]
[[fi:Silta]]
[[fr:Pont (ouvrage d'art)]]
[[he:גשר]]
[[hu:Híd]]
[[id:Jembatan]]
[[it:Ponte]]
[[ja:橋]]
[[ko:다리]]
[[ms:Jambatan]]
[[nds:Brüch]]
[[nl:Brug (bouwwerk)]]
[[nn:Bru]]
[[no:Bro]]
[[os:Хид (арæзтад)]]
[[pl:Most]]
[[pt:Ponte]]
[[ro:Pod]]
[[ru:Мост]]
[[simple:Bridge]]
[[sl:Most]]
[[sr:Мост]]
[[sv:Bro]]
[[th:สะพาน]]
[[tr:Köprü]]
[[vi:Cầu]]
[[zh:橋]]

16:55, 29 gegužės 2006 versija

   Šį puslapį siūloma ištrinti. Priežastis nesukonkretinta, bet gali būti nurodyta istorijoje ar aptarime.
Jei manote, kad trinti nereikia, diskusijų puslapyje argumentuokite, kodėl. Tokiu atveju tikslinga pakeisti šį šabloną į „{{PTR}}“. Prieš priimant sprendimą tikslinga peržvelgti čia rodančius puslapius ir istoriją.