Paul Ricœur: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SieBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Keičiama: pt:Paul Ricœur
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Polis Rikioras''' ([[Prancūzų kalba|pranc.]] ''Paul Ricœur'', [[1913]]–[[2005]]) – [[Prancūzija|prancūzų]] filosofas, derinęs [[fenomenologija|fenomenologiją]] su [[hermeneutika]].
'''Polis Rikioras''' ({{fr|Paul Ricœur}}, [[1913]] m. [[vasario 27]] d. [[2005]] m. [[gegužės 20]] d.) – [[Prancūzija|prancūzų]] filosofas, derinęs [[fenomenologija|fenomenologiją]] su [[hermeneutika]].


'''Kalba ir rašytinė kalba'''
'''Kalba ir rašytinė kalba'''

15:24, 19 kovo 2010 versija

Polis Rikioras (pranc. Paul Ricœur, 1913 m. vasario 27 d. – 2005 m. gegužės 20 d.) – prancūzų filosofas, derinęs fenomenologiją su hermeneutika.

Kalba ir rašytinė kalba

Šnekėdami mes, pasak Rikioro, esame prikaustyti prie dabartinių aplinkybių, mes čia ir dabar. Šnekėtojas klausytojui gali daryti įtaką ir klausytojas nebūtinai supras apie ką yra kalbama, bet tą priims.

Užrašytame kūrinyje lieka tik tekstas ir svarbu tampa ką tekstas sako savo skaitytojui.

Rikioras mano, kad rašytinė kalba nėra sustingusi ir kad ji nukreipia mūsų mąstymą nuo tikrovės. Pasak jo, kalboje daug metaforų, aforizmų, palyginimų ir kitų lingvistinių priemonių, kurios generuoja vis naujas teksto prasmes. Ypač svarbios yra metaforos ir simboliai, kurie nėra paprasti papuošimai, o esminė intencija atverianti skaitytojo pažinimui tai, kas paslėpta ir kasdienybėje nepastebima.

Be to skaitydamas žmogus tai daro vienas ir neblaškomas. Jo visai kitas susikaupimas nei gyvoje kalboje

Dėl šių teksto ypatybių tekstas visuomet yra dialogas. Jis visuomet lieka atviras interpretacijai ir niekuomet negali turėti galutinės vienos prasmės.