Erotas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Xqbot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: ast:Eros
TXiKiBoT (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: bar:Eros
Eilutė 20: Eilutė 20:
[[ar:إيروس]]
[[ar:إيروس]]
[[ast:Eros]]
[[ast:Eros]]
[[bar:Eros]]
[[bg:Ерос]]
[[bg:Ерос]]
[[br:Eros]]
[[br:Eros]]

16:00, 13 kovo 2010 versija

Apie asteroidą žr. Erotas (asteroidas).
Erotas atgaivina Psichę

Erotas (gr. Eros) – senovės graikų meilės, vaisingumo, geismo ir sekso dievas. Erotą atitinkąs romėnų Amūras reiškė „geismas“, taip pat žinomas kaip Kupidonas – „meilė“. Jis dažnai siejamas su Afrodite. Jis yra panašus į Dionisą, kartais siejamas su Eleuterėju (Eleutherios) – „išlaisvintojas“. Eroto mylimoji – Psichė (žr. Erotas ir Psichė).

Kilmė

Eroto kilmės teorijos yra dvi:

  1. Pagal Hesiodą, jis yra vienas pirmųjų dievų, kurie atsirado iš Chaoso. Dievybė, kuri kontroliuoja ne tik meilę, geismą, bet ir kūrimą. Erotas buvo taip pat pirmasis gimęs šviesos dievas, taip subalansuodamas tvarką kosmose. Pagal Hesiodo Teogoniją, garsųjį graikų pasaulio sukūrimo mitą, Erotas atsirado iš Chaoso kartu su Gaja (Žeme) ir Tartaru (Požemio pasauliu). Pagal Aristofano pjesę „Paukščiai“, jis išsirito iš kiaušinio, kurį padėjo Naktis pastojusi nuo Tamsos. Eleusino „Misterijose“ jis buvo garbinamas kaip Protogonas, pirmagimis.
  2. Vėliau Antikoje Erotas yra Afroditės ir Arėjo arba Hefaisto sūnus, arba Poro ir Penijos, arba Iridės ir Zefyro. Šis Erotas yra Afroditės pagalbininkas, valdantis pirmykštę meilės jėgą ir nukreipiantis ją į mirtinguosius. Jo vaidmuo – sujungti „Meilę“ su „Karu“ arba „Ugnimi“. Kai kuriuose mituose jis vaizduojamas kaip žaismingas, dažnai sukeliantis bėdų dievams ir mirtingiesiems; kituose mituose jis protingai valdo savo galią, kartais nevykdydamas savo motinos Afroditės ir kitų dievų norų manipuliuoti mirtingųjų gyvenimais. Kai kuriose versijose jis turi brolius: Anterą – netrokštamos meilės įkūnijimą, ir Himerą – geismo ir aistros personifikaciją.

Vaizdavimas

Erotas mene dažniausiai yra vaizduojamas kaip sparnuotas mažas berniukas arba kūdikis su savo nedideliu lanku ir strėlėmis rankose. Jis turi dviejų rūšių strėles: auksines su balandžio plunksnomis, kurios sukelia meilę, ir kitas geležines su pelėdos plunksnomis, kurios sukelia abejingumą. Poetė Sapfo aprašė jį kaip „saldžiai kartų“ ir „žiaurų“ savo aukoms, jis taip pat yra apibūdinamas kaip nesąžiningas, išdykęs ir charizmatiškas. Pagal senovinį identifikavimą su Protogonu ir Faniu (Phanes), jis yra pagražintai vaizduojamas kaip bulius, gyvatė, liūtas, ir su avino galva.

Erotas ne visada buvo suvokiamas kaip vaikas, tai daugiau dėl Kupidono atvaizdu paremtos romėnų tikėjimo sistemos įtakos. Graikų religijoje jis buvo jaunuolis, paauglys, o tai – visiška priešingybė vaikui vystykluose.