Vištytis (ežeras): Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S Atmestas 78.58.96.241 pakeitimas, grąžinta paskutinė versija (Homo keitimas)
Lot-bot-as (aptarimas | indėlis)
S Kai kurių rašybos, skyrybos klaidų taisymas
Eilutė 13: Eilutė 13:
}}
}}


'''Vištyčio ežeras''' – ežeras [[Lietuva|Lietuvoje]], [[Vilkaviškio rajonas|Vilkaviškio rajone]] ir [[Rusija|Rusijoje]], [[Kaliningrado sritis|Kaliningrado srityje]]. Lietuvos pusėje prie ežero įkurtas [[Vištyčio regioninis parkas]]. Rusijos pusėje įkurtas 335 km2 ploto gamtos rezervatas į kurį įeina ir Vištyčio ežeras. Ežere veisias 22 rūšių žuvys, tarp jų seliavos, sykai, unguriai, vėgėlės ir kt.
'''Vištyčio ežeras''' – ežeras [[Lietuva|Lietuvoje]], [[Vilkaviškio rajonas|Vilkaviškio rajone]] ir [[Rusija|Rusijoje]], [[Kaliningrado sritis|Kaliningrado srityje]]. Lietuvos pusėje prie ežero įkurtas [[Vištyčio regioninis parkas]]. Rusijos pusėje įkurtas 335 km² ploto gamtos rezervatas į kurį įeina ir Vištyčio ežeras. Ežere veisias 22 rūšių žuvys, tarp jų seliavos, sykai, unguriai, vėgėlės ir kt.


Ežero dugne yra 20–30 m gylio lovių. Ežero ilgis – 11 km, didžiausias plotis 4,2 km.
Ežero dugne yra 20–30 m gylio lovių. Ežero ilgis – 11 km, didžiausias plotis 4,2 km.

23:05, 3 kovo 2010 versija

Vištytis
Vieta Lietuva, Rusija
Plotas 16,6 km²
Kranto linijos ilgis 26,0 km
Kilmė ledyninis
Vidutinis gylis 15 m
Didžiausias gylis 50 m
Įteka Vyžaina ir kt.
Išteka Peisė

Vištyčio ežeras – ežeras Lietuvoje, Vilkaviškio rajone ir Rusijoje, Kaliningrado srityje. Lietuvos pusėje prie ežero įkurtas Vištyčio regioninis parkas. Rusijos pusėje įkurtas 335 km² ploto gamtos rezervatas į kurį įeina ir Vištyčio ežeras. Ežere veisias 22 rūšių žuvys, tarp jų seliavos, sykai, unguriai, vėgėlės ir kt.

Ežero dugne yra 20–30 m gylio lovių. Ežero ilgis – 11 km, didžiausias plotis 4,2 km.

Anksčiau ežeras dar vadinosi Vištutis, Vištinis.

Legendos

Ežero atsiradimą apipynę nemažai legendų. Sakoma, kad senovėje, kai dar nebuvę Vištyčio, toje vietoje buvusi graži lanka arba buvęs didelis miestas Mandabūrija. Pasakojama, kad Vištyčio ežeras atėjęs debesies pavidalu ir nukritęs, kai atsitiktinis žmogus (piemuo, mergaitė) paminėjęs vištytį – netyčia atspėjęs ežero vardą. Kiti pasakoja, kad ežeras atplaukęs žeme ir vis plėtęsis, o virš jo skraidęs vištytis ir cypsėjęs. Kai žmonės sušukę “Vištytis! Vištytis!”, ežeras nurimęs.

Nuorodos