Tutanchamonas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
TXiKiBoT (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: tl:Tutankhamun Keičiama: az:Tutanhamon
TXiKiBoT (aptarimas | indėlis)
S robotas Keičiama: ga:Tútancáman
Eilutė 71: Eilutė 71:
[[fiu-vro:Tutanhamon]]
[[fiu-vro:Tutanhamon]]
[[fr:Toutânkhamon]]
[[fr:Toutânkhamon]]
[[ga:Tútanchamún]]
[[ga:Tútancáman]]
[[gl:Tutankhamon]]
[[gl:Tutankhamon]]
[[he:תות ענח' אמון]]
[[he:תות ענח' אמון]]

20:04, 3 kovo 2010 versija

Tutanchamonas
Egipto faraonas
Tutanchamono kaukė
Aštuonioliktoji Egipto dinastija
Gimė 1341 m. pr. m. e.
Mirė 1323 m. pr. m. e.
Tėvas Amenchotepas III
Motina Kija
Egipto faraonas
Valdė 1332-1322 m. pr. m. e.
Vikiteka Tutanchamonas

Tutanchamonas (1341-1323 m. pr. m. e.) – dvyliktas aštuonioliktosios Egipto dinastijos faraonas, atėjęs į sostą po prieštaringo Echnatono valdymo, valdė 1332-1322 m. pr. m. e..

Valdė apie 8-10 m. Tikrasis vardas Tutankhaten reiškia „Gyvas Ateno atvaizdas“, o tuo tarpu Tutankhamun reiškia „Gyvas Amono atvaizdas“.

Tutanchamono kilmė neaiški. Pagal įrašus vadinamas karaliaus sūnumi, tačiau daugiausia diskusijų kyla dėl to, kurio karaliaus. Dauguma mokslininkų mano, kad jis buvo Amenchotepo III sūnus, o karalienė Kija greičiausiai buvo jo motina, nors yra nemažai manančių, kad Tutanchamono tėvas buvo Echnatonas (Amenchotepas IV). Tutanchamonas vedė Ankhesenpaten, Amenchotepo IV dukterį. Ankhesenpaten kaip ir jos vyras pasikeitė vardo galūne vietoje -aten į -amon ir tapo Ankhesenamun. Su žmona turėjo dvi dukteris, jų mumijos rastos tėvo kapavietėje. Tutanchamonoas mirė 19 metų.

Pradėjo valdyti 9 metų, tuo metu tvyrojo įtampa tarp monoteistinės ir politeistinės tikinčiųjų bendruomenių. Viziris Ajas buvo paskirtas jaunojo faroano globėju, vėliau tapo ir Tutanchamono įpėdiniu. Būdamas 11 metų , panaikino draudimą garbinti senuosius dievus. Atkūrė senąją religiją ir žynių valdžią, sostinę gražino į Tėbus. Kadangi buvo labai jaunas manoma, kad jam turėjo labai didelę įtaka viziris Ajas ir kiti patarėjai. Dabartiniais laikais Tutanchamonas yra vienas garsiausių faraonų.

Kapavietė

1922 m. Hovardas Karteris atrado Tutanchamono kapą (buvo vienintelis išlikęs žinomas Egipto valdovų kapas neapiplėštas meno grobstytojų).

Šablonas:Link FA Šablonas:Link FA Šablonas:Link FA