Naudotojo aptarimas:Brox: Skirtumas tarp puslapio versijų

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Brox (aptarimas | indėlis)
Petriukas (aptarimas | indėlis)
Eilutė 287: Eilutė 287:


:Paskaityti ir įvertinti - mielai. Praplėsti - nebent įvadines skiltis apie [[Vokietijos teisinė sistema|Vokietijos teisę]], politiką, ekonomiką ;-) --[[Naudotojas:Brox|Brox]] 19:16, 3 vasario 2010 (EET)
:Paskaityti ir įvertinti - mielai. Praplėsti - nebent įvadines skiltis apie [[Vokietijos teisinė sistema|Vokietijos teisę]], politiką, ekonomiką ;-) --[[Naudotojas:Brox|Brox]] 19:16, 3 vasario 2010 (EET)

::Būtu labai gerai, jei praplėstumėte skiltis apie politiką ir ekonimiką, o kitką pamėginsiu aprašyti pats. --[[Naudotojas:Petriukas|Petriukas]] 19:19, 3 vasario 2010 (EET)

20:19, 3 vasario 2010 versija

Sveika(s), atvykęs (-usi) į Vikipediją Brox!

If you do not understand Lithuanian, please refer to this page.      Wenn du kein Litauisch verstehst, lies bitte hier weiter.

Šaunu, kad įsijungei į vikibendruomenę. Tikimės sėkmingo bendradarbiavimo. Jei pirmą kartą dalyvauji wiki principu paremtame projekte, pirmiausia rekomenduojame perskaityti įvadą į redagavimą ir pagalbos puslapius. Taip pat užsuk į Bendruomenės skyrelį, kur rasi naudingų nuorodų, susitarimų, informacijos apie vikisričių projektus. Jei kyla kokių nors klausimų, nesivaržydama(s) kreipkis į senbuvius, kurie visada pasirengę padėti. Pagalbos taip pat gali rasti naudodamasis papildomais bendravimo kanalais, kur labiau patyrę Vikipedijos naudotojai tau asmeniškai galės atsakyti į iškilusius klausimus.

Ką reikėtų žinoti:

  • Prašome susipažinti su Vikipedijos taisyklėmis;
  • Vikipedija rašoma remiantis patikimais šaltiniais. Enciklopedijos rašymas – tai visų pirma yra darbas su šaltiniais.
  • Vikipedija yra bendruomenės projektas, todėl jame labai svarbi tarpusavio pagalba ir sutarimas. Nenustebk, jei kas nors kritikuos Tavo darbą, atsižvelk į dalykiškas pastabas;
  • Kilus neaiškumams, straipsnio diskusijų puslapyje išsakyk savo argumentuotą nuomonę. Nepamiršk pasirašyti po ja: įrašyk gale 3-4 tildės ženklus ~~~~ arba redagavimo įrankių juostoje paspausk parašo ikoną ;
  • Redaguodama(s) straipsnį, naudokis redagavimo funkcija „Kaip atrodys“ – taip išvengsi bereikalingų taisymų. Pabandyti redagavimo galimybes gali tam skirtame puslapyje Smėlio dėžė arba asmeniniame juodraštyje;
  • Gali susikurti asmeninį naudotojo puslapį ir jame pateikti svarbiausias žinias apie save;
  • Gali naudoti papildomas priemones, skirtas registruotiems vartotojams.
  • Įkeldama(s) failus, vadovaukis Pagalba:Paveikslėliai nuorodomis.
  • Draudžiama kopijuoti:
    • be autoriaus sutikimo autorių teisėmis apsaugotus darbus (knygas, straipsnius, tekstus internete);
    • neenciklopedinę informaciją (reklaminius ar grožinės literatūros tekstus, įvairius sąrašus, ištisus įstatymus. Daugiau žr. Kas nėra Vikipedija).

Sėkmės!
  Bendruomenės atstovas

-- Mea 18:43, 2007 Birželio 4 (EEST)

Citavimas

Opke 20:40, 2009 Lapkričio 26 (EEST) Atrodo darau viską kaip rašo, bet man nesigauna cituoti knygą. Kas blogai šioje citatoje?


žemiausias [1]

Jau susitvarkėme...

Trynimo žymė

Ne pirmą kartą pastebiu, kad nebereikalinguose straipsniuose tik ištrinate visą tekstą (pvz [1]), tačiau šitokie keitimai neretai gal prasprūsti pro administratorių akis, todėl kitą kartą prašau trintinus straipsnius pažymėti {{delete}} žyme - tokie straipsniai tikrai nepasimes ir bus greitai ištrinti. Ačiū. knutux 12:02, 2007 Liepos 15 (EEST)

Keitimai

Kitą kartą prieš darydamas masinius keitimus nusistovėjusioje vikipedijos kategorizavimo sistemoje (šiuo atveju turiu omenyje straipsnius apie organizuotą nusikalstamumą) parašyk į aptarimus, pasitark ir palauk pasitarimų rezultatų. Ačiū :) --Nomad 08:28, 2007 Liepos 18 (EEST)

atsiprašau, daugiau kardinalių reformų nedarysiu :-) pradžioj galvojau, kad ON terminiją galima perkelti į aukštesnę kategoriją kaip kriminologinius terminus, bet po to, kai buvo įdėta anglų nuoroda, išaiškėjo, kad tai nusikalstamo pasaulio terminija, plačiai žinoma visame pasaulyje, o ne grynai mokslinės kriminologinės sąvokos; todėl geriau tegu būna kaip ir buvo, bet gal dar net galima priskirti kategorija:kalbotyra ar pan.
ateity galima rašyti tiesiai šiame puslapyje (Naudotojo aptarimas:Box), ypač dėl anksčiau ar naujų sukurtų straipsnių, jų struktūros ar pan. Ačiū ir atsiprašau dar kartą. --Box 16:02, 2007 Liepos 20 (EEST)

Padėka

  • teisės temų plėtojimą lietuviškoje Vikipedijoje. Mea 15:22, 2007 Liepos 7 (EEST)
  • teisės temų plėtojimą lietuviškoje Vikipedijoje. arz 21:15, 2007 Liepos 7 (EEST)

Ačiū ir Jums. --Box 16:03, 2007 Liepos 20 (EEST)

- dėkui už dėmesį Pasaulio ekonominės krizės m straipsniui. Būkit malonus aptarime patarkite kaip jį sutvarkyti iki standarto - kas ten ne taip.

Orbit

Kaip aš atėjau į enciklopediją

Per kitos Vikipedijos, dešimtis kartų didesnės už lietuvišką, nuorodas, nes buvo įdomu paskaityti lietuviškus tekstų variantus. Mano nuostabai - dalis tekstų buvo ne tokie jau trumpi, gana informatyvūs, tinkamai iliuostruoti.

  • Lietuviškos nuorodos didesnėje enciklopedijoje sudomino todėl, kadangi gimtoji lieka artimesnė, kad ir kaip gerai mokėtumei užsienio kalbą; nesvarbu, nors ir mažai lietuviškos informacijos. Visų pirma vis tiek skaitai lietuviškai, po to eini į kitas kalbas, - taip geriau įsisavinama informacija, kai nauji dalykai jungiami prie jau žinomų (visiškai svetimos informacijos įsisavinti neįmanoma, jei nėra bent kažkas žinoma). Kaip įvadas lietuviška Vikipedijoje dažnai pasitarnauja visai neblogai - gimtąja kalba yra lengviau įsisamoninti naują, nežinomą medžiagą, kadangi terminija bent iš dalies yra įvaldyta.
    • Į šiek tiek didesnę už lietuvišką enciklopediją patekau per paieškos sistemas, kopijavau Vikipedijoje pateiktą informaciją į WORDo dokumentus ir taip toliau skaičiau :-)
      • Į paieškos sistemą atėjau per įvairius straipsnius, kuriuose pateikiamos nežinomos sąvokos arba dalykai, apie kuriuos norėtumei praplėsti arba pagilinti savo žinias.
        • Į periodiškai publikuojamus straipsnius patekau per naujienų portalus.
          • Į naujienų portalus daugelis patenka periodiškai, kadangi popierinės spaudos dažnai arba apskritai netenka skaityti (pvz., dėl laiko, archyvavimo ir kitų sumetimų).
            • Informacijos ieškai, nes jos kažkam reikia - veiklai, mokslams ar pan. Galų gale ir vyresnio amžiaus žmonės kažko ieško, domisi, - ne tik dėl Alchzeimeriui atitolinti, bet ir lavintis.

Įspūdžiai

Kol kas nepavyksta parašyti nė vieno specifiškesnio straipsnio, kuriame visi (pageidautini pavartoti) terminai būtų paaiškinti Vikipedijoje. Deja, kitur yra taip pat, net tik lietuviškame variante - speficinė terminologija (arba darbiniai kalbos įrankiai) nėra išsamiai surinkti nė vienoje enciklopedijoje. Kalbant tiek apie mokslų grupes, tiek apie jų šakas.

Jei Vikipedijoje vieną dieną atsirastų "stambaus kalibro" specialistų, jie savo straipsniams būtų priversti kurti ir juos "aptarnaujančiuosius" straipsnius, pamatines srities sąvokas, be šių - bendrus visiems mokslams terminus (pvz., teorija, metodas, dalykas, klasifikacija, išvada, seka, įrodymas ar pan.), - tokias sąvokas praktiškai gali surinkti ir paprastas studentas, specifines - dalyko srities mėgėjas. Tokiu atveju specialistas galėtų pvz., laisviau naudoti retesnius mokslo terminus bei tuo pačiu praplėsti tam tikros srities žodyną, naudotis specifinių išsireiškimų laisve (siauras žodynas gali tapti primityvumo požymiu).

Dabar tekste nemažai niekur nevedančių nuorodų, tad norint, kad skaitytojas ir toliau skaitytų, būtinas paprastas dėstymo stilius arba atitinkamos sąvokinės (vikizuotos) nuorodos. Jei ir įmanoma pritraukti žinovų, pirma būtini elementarūs atitinkamos srities pamatai, kuriuos - kaip savaime suprantamus, žinomus, "nuvalkiotus" - specialistui kurti iš dalies būna nuobodu. Vietoj to rašomi straipsniai iš kitų sferų. Pvz., humanitaras rašo apie jam naujas sritis (technika, IT, geografija), socas - apie gamtą, mediciną, filosofiją, Tech'ai - apie visuomenę, Harį Poterį, mitologiją, gamtininkai - apie technologijas, religiją, psichologiją ar pan. :-) Čia ne kritika, bet tik pastebėjimai dėl būtinybės surinkti bent jau pagrindinę mokslo šakų terminologiją, įrankius, kuriais naudotis vėliau galėtų visi. --Box 16:03, 2007 Liepos 20 (EEST)

Dėmesio

Dėmesio, ypatingos svarbos balsavimas: Wikipedia aptarimas:Kandidatavimas į administratorius#Dėl administratorių teisių panaikinimo_User:Dirgela_ir_User:nomad.


Nepriekabiaukite prie administratorių. Jei yra kokių neaiškumų dėl straipsnio, ten ir išsakykite pastabas. Joks administratorius nėra įpareigotas atrinkinėti reikšmingumo kriterijus, juolab kai jie nėra labai aiškūs. Tai turėtų būti nuspręsta diskutuojant, o ne kaltinat kažkokius konkrečius asmenis. * Hugo ¿díme? 23:14, 2008 balandžio 3 (EEST)

Knygos, šaltiniai

Prie knygų turėtų būti nurodoma: Autorius. Knygos pav. Leidykla. Metai. , redaktoriaus nereikia ;), nes jis gi knygą rašo. Jei galite pataisykite. Nusikalstamumas--Atlantas 00:46, 2008 balandžio 4 (EEST)

ačiū už info, bet tame straipsnyje "kopinau" info iš "kriminologija", į kurį kažkas perrašė iš "Bluvšteino" kriminologijos vadovėlio. Jį reikės susirasti ir patixlinti info. --brox 19:46, 2008 balandžio 4 (EEST)

Dėl pervardinimų

Dėl [2] - pasiūlyti pervardinti kategoriją ar straipsnį geriau pažymint šablonu {{rename}} (žinoma, priežastis galima paminėti ir aptarime, bet savaime tai nepanaudoja kategorijos Kategorija:Kandidatai pervadinti). --Martynas Patasius 21:59, 2008 rugpjūčio 28 (EEST)

Ačiū už info. Nžnojau, kad netgi yra tokia atskira kategorija.
Kaži, ar kas nors galėtų užsiimti kategorijų pervadinimu, nes yra nemažai keistinų dalykų (pvz., ekonomikos, organizacijų kategorijų srityje). --brox 22:04, 2008 rugpjūčio 28 (EEST)
Kategorijų pervadinimu, galėtų užsiimti mano sukurtas botas, VP-bot. Tačiau jis dar vis neturi bot statuso. O kategorijos pervadinimui reikia keisti visus straipsnius priklausančius tai kategorijai, o tokie masiniai darbai trukdo administravimui - vandalizmo stabdymui. --Vpovilaitis apt. 07:56, 2008 spalio 23 (EEST)

1 str. kategorijos

Nekurkite kategorijų skirtų vienam straipsniui, jei neketinate papildyti kategorijos naujais straipsniai artimiausiu metu. Kategorija turi būti kuriama jei yra sukurti bent 5 potencialūs straipsniai ar pagal egzistuojančią tvarką.--Atlantas 18:00, 2008 rugsėjo 6 (EEST)

kategorija:magistro laipsniai - egzistuoja pakankamai str. --brox 18:08, 2008 rugsėjo 6 (EEST)

Aš tai manau, kad 3 str. pilnai užtenka, kad kurti naują kategoriją. * Hugo ¿díme? 18:21, 2008 rugsėjo 6 (EEST)

Paskubėjau su klausimu. Kategorija vėl veikli. Šaiposi Vikipedija :) Sorry už sutrukdymą --DELACORADO 20:04, 2008 lapkričio 24 (EEST)

lotyniški pavadinimai

Ar reikia daryti nukreipimus iš lotyniškų pavadinimų į lietuviškus straipsnius? Tam, mano galva, yra atskira lotyniška wiki, o čia lietuviška. Negi dabar viską dubliuosim? --Qwarc 15:10, 2008 rugsėjo 13 (EEST)

Organizacijų įkūrimo metu buvo lotyniški, ir atitikmenys kitomis kalbomis galėjo būti nevartojami ilgą laiką (pvz., Viduramžiais Europoje lotynų kalba tam tikrose gyvenimo srityse bei organizacijose buvo oficialiai vartojama). Todėl kai kuriuose straipsniuose gali būti vartojami istoriniai pavadinimai, iš kurių nukreipimai atitinkamai į aktualų pavadinimą yra prasmingi (taip pat taikytina analogija su miestų pavadinimais užsienio kalbomis - Paris, New York, Berlin etc.). --brox 15:16, 2008 rugsėjo 13 (EEST)
Jei originalus pav. lotyniškas, o vartojamas lietuvių kalboje lietuviškas, manau pilnai galima padaryti ir iš lot.--Atlantas 16:48, 2008 rugsėjo 13 (EEST)
Nelabai sutinku. Prie ko čia viduramžiai ir wiki? tuo labiau, kad lietuviški pavadinimai nebuvo vartojami tik todėl, kad norminė lietuvių kalba atsirado tik 19-20 a. Nelabai suprantu, kodėl lietuviškoje enciklopedijoje turime vartoti lotyniškus pavadinimus, kai yra lotyniška wikipedija? O dėl miestų tai taip tai jų originalūs pavadinimai tokie. Ar VU pavadinimas Universitas Vilnensis yra originalus? --Qwarc 16:55, 2008 rugsėjo 13 (EEST)
Jei yra galimybių ir noro, prašome skubiai balsuoti už šios Savaitės iniciatyvą ir taip nuspręsti, kuri tema verta Savaitės iniciatyvos vardo.
Taip pat galite pasiūlyti savo Savaitės iniciatyvos pasiūlymą ir taip prisidėti prie šio Vikipedijos bendruomenės projekto.

--Pėstininkas apt. 21:23, 2008 lapkričio 14 (EET)

Įspėjimas

Jūsų tikrovės neatitinkantis keitimas atmestas. Kažką sumaišėte straipsnyje Remigijus Šimašius, ministras - Baguška pagal http://www.tm.lt/?item=tm_kontaktai --Atlantas 12:12, 2008 gruodžio 2 (EET)

Dėl teisės filosofų

Ar visi straipsniai apie teisės filosofus atitinka Vikipedijos reikšmingumo kriterijus? Dauguma įdėtų straipsnių apie asmenis, kuri teturi daktaro vardą, kuris iš esmės šiais laikais tarp teisininkų beveik nieko nereiškia, tiesiog "iš principo" reikalingas atributas (kaip vienoj kontoroj liepta viena magistrantui stot dotorantūron, nes "visi kiti darbuotojai - daktarai". Kad bent jau habilituotas daktaras būtų, o tai dabar straipsniai dedami, kai studijas prieš kelis metus baigia, o darbai nėra tokie visuotinai reikšmingi. – Andrius // 19:09, 2008 gruodžio 21 (EET)

Profesoriaus vardas arba katedros vedėjo pareigos atitinka Vikipedijos reikšmingumo kriterijus. --brox 19:15, 2008 gruodžio 21 (EET)
Nuo kada? Profesoriasus vardas iš viso tėra aukščiausias dėstytojo laipsnis, kuo jis iškart reiškia reikšmingumą? Pvz., Tomas Berkmanas - nei prof., nei katedros vedėjas, Saulius Arlauskas - net asmeninėj dosjė minima, kad tik docentas, o ne profesorius – Andrius // 19:34, 2008 gruodžio 21 (EET)
Šiaip tai geriau būtų taikyti Vikipedija:Reikšmingumas: ar apie atitinkamą asmenį rašė dar kažkas? --Martynas Patasius 19:48, 2008 gruodžio 21 (EET)
Oficialiuose puslapiuose minima, kad Tomas Berkmanas buvo/yra privatinės t. vedėjas; Saulius Arlauskas - vrk.lt sako, kad prof. :-) --brox 22:33, 2008 gruodžio 23 (EET)
Kas patikimesnis šaltinis - asmeninė dosjė, ar antrinis šaltinis? Bet kokiu atveju profesorius nė iš tolo nėra reikšmingumo kriterijus. – Andrius // 22:01, 2008 gruodžio 28 (EET)
Taip, patikumumui reikia oficialios info. Todėl Arlausko CV papildyta oficialia nuoroda (MRU TF Teisės filosofijos katedros puslapis). --brox 14:31, 2009 sausio 10 (EET)

Vietovardžiai

Dėkui už straipsnių teisės tematika gausinimą Vikipedijoje. Tačiau daugelyje straipsnių tenka pastebėti netikslumą: vietovardžiai sudaromi prie originalo pridedant lietuvišką galūnę. Lietuviškoje Vikipedijoje įprasta vietovardžius rašyti visiškai sulietuvintoje formoje (Leipcigas, Bona, Getingenas...), iš bėdos, mažiau žinomus vietovardžius galima būtų palikti vien originalo formoje. Bet toks mišrus užrašymas yra labai nerekomenduotinas. * Hugo ¿díme? 22:27, 2009 vasario 1 (EET)

OK, ateityje stengsimės lietuvinti, pateikti sulietuvintus variantus, vengsim vokiškų raidžių :-) --brox 23:00, 2009 vasario 1 (EET)

Hello

I'm Warschauer form Polish Wikipedia. My main field of interests are Lithuanian politicians (1918-2009). Thanks for adding info about Mr pl:Zenonas Petrauskas. If you have questions or propositions about articles in Polish Wiki connected with Lithuania, or simply would like to write something, but have got problems with proper language, You can always write on my e-mail or simply dicuss it on my Wiki-dicussion. Best regards, Tomasz 03:27, 2009 vasario 14 (EET)

Urachai

Sveiki. Kadangi pastebėjau, kad dažnai rašote straipsnius Vokietijos tematika, norėjau paklausti, kaip vertinate tokius kai kurių personalijų vienašališkus bandymus trinti svarbius straipsnius kaip Karl Anselm von Urach ir Wilhelm Albert von Urach? * Hugo ¿díme? 23:02, 2009 kovo 18 (EET)

Keli patikslinimai:
  1. Kažkaip neaišku - kodėl tie straipsniai yra „svarbūs“, jei jie netenkina Vikipedija:Reikšmingumas? Beje, vokiška ir prancūziška versijos jau ištrintos (žr. de:Wikipedia:Löschkandidaten/14. April 2007#Karl Anselm Prinz von Urach (Gelöscht) ir fr:Wikipédia:Pages à supprimer/Charles Anselme de Wurtemberg-Urach).
  2. Kas tuos straipsnius trynė? Aš padariau iš jų nukreipimus į sąrašą ([3]), Hugo.arg tą pakeitimą atmetė ([4]), Dirgela atstatė ([5]), Hugo.arg vėl atmetė ([6])...
  3. Kur tie „vienašališki bandymai trinti“? Aš galiu pastebėti nebent „vienašališkus bandymus atstatyti“... Dėl straipsnio reikšmingumo vyko ilga diskusija, per kurią pusė, norinti straipsnius išlaikyti, lyg ir taip ir nepateikė jokių rimtų argumentų...
--Martynas Patasius 23:24, 2009 kovo 18 (EET)
Biografinių straipsnių kaip Karl Anselm von Urach ir Wilhelm Albert von Urach turinys, mano manymu, galėtų būti perkelti į straipsnio „Uracho hercogas“ skyrelius (pvz., Uracho hercogas#Karl Anselm von Urach, Uracho hercogas#Wilhelm Albert von Urach etc. Atskirų straipsnių vokiškoje Vikipedijoje kol kas nėra: vokiečiai kol kas neįžvelgia nacionalinės reikšmės personalijų, atitinkamiems asmenims priskiriamas tik regioninis (Viurtembergo) reikšmingumas. Todėl dėl reikšmingumo bei enciklopedizavimo atskirais straipsniais Lietuviškoje Vikipedijoje yra diskutuotinas kl. --Brox 12:11, 2009 kovo 19 (EET)

Editcounter

Month-Graph:yes Namespacesum-Graph:yes Weekday-Graph:yes Hour-Graph:yes Usercontributions:yes

  • Month-Graph:yes
  • Namespacesum-Graph:yes
  • Weekday-Graph:yes
  • Hour-Graph:yes
  • Usercontributions:yes. --Brox 23:24, 2009 kovo 22 (EET)

Dėl kategorijų pervadinimo

Aš pastoviai stebių kategorijas, kurias pervadinau. Pateikęs paraišką botui pasižadėjau, kad jas pervadinsių ne ankščiau kaip po trijų sąvaičių nuo pasiūlymo pervadinti, kad kiti suinterisuoti naudotojai galėtų įvertinti ar tikrai jas reikia pervadinti. Todėl kai praeis trys savaitės botą tam paleisiu. Jau ir taip atsiranda nepatenkintų, kad botas per greitai veikia. :) --VP-bot 08:07, 2009 kovo 27 (EET)

***

Dėkoju už pastebėjimą.--Pakajus 22:21, 2009 balandžio 29 (EEST)

Raidinės santrumpos

Raidinės santrumpos (redirektai), tokie, kaip VU FF, skirti sumažinti straipsnių apimtį ir pagreitinti rašymą, todėl viena santrumpa gali atitikti tik vieną pilną pavadinimą - Vilniaus universiteto Fizikos fakultetas. Jeigu ir kitas pavadinimas trumpėja taip pat, pav, Vilniaus universiteto Filologijos fakultetas, galima naudoti kitokią santrumpą, pav., VUFF, bet nereikia kurti santrumpų nuorodinių straipsnių, tai vestų ad absurdum--lazdynas 22:33, 2009 gegužės 9 (EEST)

Tai jeigu santrumpos nevienareikšmės turi būti "disambig", nematau tame absurdo. Be to, tokiu būdu paprasčiau sutvarkyti neteisingas nuorodas. Tokia yra kitų vikipedijų praktika, be to taip sumažinama painiava. Nelabai net įsivaizduoju kitokio variato. 22:50, 2009 gegužės 9 (EEST)
Tikrai. Nėra verta naudoti trumpinimų nuorodose, jei jų nenaudotume atitinkamame tekste. Ir naudoti du panašius sutrumpinimus vien tam, kad sutaupytume kelis varganus baitus, tikrai neapsimoka - tik klaidų pridarysim. Ir, beje, gal pavyktų „išprovokuoti“ komentarus prie susijusių pasiūlymų Vikipedija:Vidinės nuorodos ir Vikipedija:Nukreipiamieji straipsniai? --Martynas Patasius 23:04, 2009 gegužės 9 (EEST)
Sutikčiau, kad viena santrumpa turėtų atitikti tik vieną pavadinimą ir „vesti“ į pagrindinį straipsnį (tokį, kuriam apibūdinti atitinkama santrumpa dažniausiai yra naudojama, pvz., „ES“ turėtų būti ne nuorodinis str., o nukreipimas į „Europos Sąjunga“, o ne į pvz., ESpana).
Raidinės santrumpos (kaip VU FF), „redirektai“ g. pagreitinti rašymą, tačiau rekomenduojama nuorodas pateikti taip, kad nuorodos tekstas kuo mažiau skirtųsi nuo straipsnio ar nukreipimo, į kurį rodo nuoroda, pavadinimo /.../ (Vikipedija:Vidinės_nuorodos#Nuorodos_tekstas), pirmenybę teikiant Vikipedijos skaitytojui, o ne rašytojui :-) --Brox 09:01, 2009 gegužės 10 (EEST)
Būtent skaitytojui, todėl nėra reikalo jo nukreipinėti į nuorodų nuorodas.--lazdynas 15:31, 2009 gegužės 10 (EEST)

Vokietija

Dėkui už puikius straipsnius teisės, darbo tematika, tačiau juose yra vienas nedidelis trūkumas - labai dažnai jie rašomi ir "provokiškos" perspektyvos - t.y. įvairūs pavyzdžiai, organizacijos, programos susiję išskirtinai su Vokietija. Konkrečiai man užkliuvo straipsnis praktika. Lietuviškoje vikipedijoje, manyčiau, skaitytojui būtų įdomiau sužinoti straipsnio temos sąsajas visų pirma su Lietuva, Baltijos regionu, Rytų Europa. Tie vokiški pavyzdžiai nėra blogai, tiesiog linkėčiau kartais pateikti ir artimesnių pavyzdžių:) 23:43, 2009 birželio 7 (EEST)

Project LT

Lietuva (ლიტვის რესპუბლიკა) Gruziniškoje Vikipedijoje

We, georgians love your country very much, so this project is confirmation of this. Thanks for you attention. Jaba Labadze

If you mean Lithuanian Constitution, I have allready written it in georgian wikipedia. [7] Jaba Labadze


Thanks you very much! Jaba Labadze


Thanks you for ka:ვიკიპედია:ვიკიპროექტი:ლიტვა :-)
Best Regards,
--Brox 17:24, 2009 birželio 26 (EEST)

Nukreipiamieji straipsniai

norėčiau išgirsti jūsų nuomonę dėl nukreipiamųjų straipsnių be galūnių (Vikipedijos aptarimas:Nukreipiamieji straipsniai)--Qwarc 21:28, 2009 birželio 21 (EEST)

Balsavimas

Nuoroda tam atvejui, jeigu požiūris teigiamas ;). —Kellogg257 23:02, 2009 birželio 24 (EEST)

Mano nuomone, kritinis mąstymas yra būtinas visiems administratoriams, ypač sprendžiant dėl naujų pakeitimų, jų atmetimo ir ištrynimo. Jūsų atveju atitinkama veikla būtų svarbi specifiniuose straipsniuose. Jau kelis metus kuriu teisės srities puslapius, bet kritikos kaip ir mažoka. Jei galit, peržiūrėkit, ką galit, pataisykit arba atkreipkite dėmesį (į, pvz., vienpusiškumą ir pan.). Tada galėsiu apsispręsti dėl Jūsų kandidatūros :-) --Brox 23:10, 2009 birželio 24 (EEST)
Gerai, jei ką atrasiu, būtinai pataisysiu :). —Kellogg257 23:12, 2009 birželio 24 (EEST)

Lietuvių kalbos niokojimas

Jau ne pirmame straipsnyje pastebėjau, kad niokojate lietuvių kalbą, tekstus perkraudamas neadaptuotais vietovardžiais, neverstomis sąvokomis, bei klaidingomis sakinio struktūromis, kaip "šalia Neries ir Šventosios upių santakos, netoli miesto Jonava." Siūlau daugiau atidumo rašant, gerbkime protėvių kalbą. Hugo.arg 22:31, 2009 liepos 18 (EEST)

Ačiū už vertingą pastabą :-) Stengsimės pasitaisyti, atsikratyti dirbtinių kalbos konstrukcijų (nors ir pagreitinančių straipsnių vikizavimą). --Brox 22:35, 2009 liepos 18 (EEST)

Dėl muzikantų

Prašau pažiūrėti į Atlikėjai

Ši kategorija bei jos subkategorijos skirtos atlikėjų straipsniams: muzikos grupėms (atlikėjų grupei) ir solistams (pavieniems atlikėjams).

Nors į sąvoką atlikėjai (nekalbant jau apie atlikėjų kolektyvus), manau, kad įeina plačiau, nei muzikai (dabar klausimas ar jie visi atlikėjai), nors savo ruožtu ir dirigentas atlieka savo partiją, o taip pat nežinau nei vieno kompozitorio, kuris negrotu (neatliktų) kuriuo nors instrumentu.

Aišku, kad atlikėjams galima būtų priskirti ne tik muzikantus, bet ir šokėjus, baleto artistus, ... tačiau, ar dabar nesigauna, kad muzikai, jau nėra būtinai atlikėjai, o jei vis dėlto yra, tai gal reikėtų pakeisti, papildyti ar pataisyti kategorijos Atlikėjai aprašyme esantį tekstą, bei atitinkamai priskirti atitinkamoms grupėms. Nes dabar pavyzdžiui Vokietijos muzikantai staiga tapo nebe atlikėjai. --Vpovilaitis apt. 17:00, 2009 rugpjūčio 28 (EEST)

Kategorija:Muzikai“ yra platesnė sąvoka - tai ir muzikos „gamintojai“ (Kategorija:Kompozitoriai), ir jos atlikėjai... Kompozitorius yra muzikas, bet nebūtinai yra jos atlikėjas. --Brox 17:16, 2009 rugpjūčio 28 (EEST)
Pala pala, tai kuri sąvoka platesnė, o kuri siauresnė? žr.. Man tai daugiau sinonimai, o jei galima būtų matematiškai, tai pagal žodynus: muzikas > muzikantas. Įvardink bent vieną muziką, kuris nors sau ar siauram savo pražystamų ratui negrojo? Komentaras paliktas iki [8] šio pataisymo.
Na aš gal ne visai apie tai, kaip iš muzikų mes atrinksime tikrus atlikėjus, nes dabar kaip pastebėjau pradėjai iš muzikantų priskirti muzikams, t.y. pagal mane juos gražinti į tėvinę kategoriją. --Vpovilaitis apt. 17:38, 2009 rugpjūčio 28 (EEST)
Šiaip reiktų atsisakyti "Atlikėjai" (panaikinti tokią cat), viską perkelti į "Kategorija:Muzikai" :-) --Brox 17:42, 2009 rugpjūčio 28 (EEST)
Ne nesupratau ar tu kur tu priskirsi muzikos grupę ABBA tai pagal mane yra atlikėjas, tačiau, tai tikrai nėra muzikas, o muzikų ar muzikantų grupė, ir nesupratau, apie kokį viską kalbi, kurį reikia perkelti į kategoriją muzikantai. --Vpovilaitis apt. 17:47, 2009 rugpjūčio 28 (EEST)
en:Category:Pop music groups - > Kategorija:pop muzikos grupės --Brox 17:55, 2009 rugpjūčio 28 (EEST)
Dar kartą klausiu ar ABBA yra muzikas? Nes dabar ABBA priklauso Eurovizijos nugalėtojai, kuri priklauso Eurovizijos dalyviai, kurie priklauso muzikams, taigi ne jau tikrai ABBA galima būtų vadinti muziku? (tai tik pavyzdys), Kam pradėti apvertinėti medį ir jį statyti ant šakų? O dėl kitų kalbų vikipedijų, tan gal yra kitokios kategorizavimo taisyklės. Ar būtina atkartoti visų kitų vikipedijų kategorijų medžius, o gal dar kažkurioj vikipedijoj yra viskas atvirkščiai? kaip tada? --Vpovilaitis apt. 18:06, 2009 rugpjūčio 28 (EEST)
grupė (t.y. "Kategorija:pop muzikos grupės"), o dėl Eurovizijos tai atsisakytina "Kategorija:Muzikai"... --Brox 18:11, 2009 rugpjūčio 28 (EEST)
Supratau, kaip supratau atlikėjus skirstai į muzikos grupes ir muzikus. --Vpovilaitis apt. 18:24, 2009 rugpjūčio 28 (EEST)

Gal galite pasisakyti čia? Nes dabar padaryta tokia betvarkė, kad nieko nebesuprasi. Reikia aiškios ir vieningos sistemos, kuri jungtų visus muziką atliekančius asmenis/grupes/projektus. Hugo.arg 12:24, 30 rugsėjo 2009 (EEST)[atsakyti]

kaip supratau didžioji teksto dalis nukopijuota iš lrs.lt Bet ar tikrai taip galima? Ten esantis tekstas gi nėra viešo naudojimo, apačioje parašyta "Lietuvos Respublikos Seimo Kanceliarija, © 2009". Atsakyti prašau aptarime--tired time 12:50, 25 rugsėjo 2009 (EEST)

Teisės aktai, bent jau LR aktai - viešo naudojimo (public domain ar pan.). --Brox 17:48, 28 rugsėjo 2009 (EEST)[atsakyti]

Tarybinės enciklopedijos

Sveiki. Gal kaip teisininkas galėtumėte padėti išsiaiškinant, ar teisiškai yra įmanoma internete patalpinti viešam naudojamui tarybines lietuviškas enciklopedijas TLE ir LTE? Juk ten gausu naudingos ir svarbios informacijos, kurios internete nerasi. Aišku, jomis remiantis galima pildyti Vikipediją, tačiau tai ilgas procesas, o ir šiaip, manau, kad turėtų būti pasiekiamas originalas ir elektroninėje erdvėje. Juk Didžioji tarybinė enciklopedija yra pasiekiama net keliose svetainėse. Hugo.arg 15:24, 21 spalio 2009 (EEST)[atsakyti]

TLE ir LTE, netgi (visa) Didžioji tarybinė enciklopedija (DTE) dar nėra Public Domain (PD), nes nesuėję apsaugos pasibaigimo terminai. Enciklopedijoms galioja teisinė apsauga [turint omenyje LR teritoriją... Šiaip tai neaišku, ką LR teismai pasakytų apie kolizinę teisę dėl wikipedia.org tinklalapiui taikytinos privatinės (civilinės) teisės, ar lietuviškai Vikipedijai taikytina LR teisė, ar JAV teisė (ir atitinkamai autorių teisių apsaugos teisės normos)].
1) Pirmo leidimo (1-е издание) DTE iki kokio 40 tomo (Монада — Нага įskaitytinai) yra PD, nes sukako 70 m. terminas dėl teisių apsaugos (pirmo leidimo 40 tomas išleistas 1938 m.). 2) TLE ir LTE leidimai - dar „švieži“, ir 70 m. negreitai sueis. 3) MELI, kaip spėju, yra teisių tęsėja (to tarybinio LTSR laikų instituto/leidyklos, leidžiusios TLE ir LTE). Jei MELI oficialiai tų teisių neperėmė (kas mažai tikėtina), gal tuomet ir būtų kažkokių galimybių kalbėti apie PD režimą (darant prielaidą, kad LTSR įstaigų turtas atiteko LR valstybei).
4) Siūlyčiau koreguoti LR autorinių ir gretutinių teisių įstatymą taip, kad tarybinis turtas atitektui visuomenei neatlygintinai arba įtvirtinti atitinkamų normų, leidžiančių švietimo, įskaitant non profit enciklopedinių leidinių bei archyvų rėmuose naudotis autoriniais darbais. Tokiam tikslui galima veikti per ivpk.lt (Informacinės Visuomenės Plėtros Komitetas prie LRV) arba LRS IVPK (IVPK). --Brox 22:38, 22 spalio 2009 (EEST)[atsakyti]
Aišku dėkui už atsakymą. Matyt legaliausia išeitis belieka stilistiškai pakeitus tų enciklopedijų informaciją po truputį pildyti vikipediją. Kitas dalykas, gal kartais žinote, kokiai LR institucijai reikėtų pranešti apie šmeižikškas, autorines teises pažeidžiančias, asmeninę informaciją platinančias svetaines? Ta prasme, ne asmeninio skundo tvarka, bet bendrai, gal egzistuoja kokia internetinę erdvę prižiūrinti įstaiga, kuri galėtų pritaikyti sankcijas? Hugo.arg 19:51, 27 spalio 2009 (EET)[atsakyti]
Dėl pirmojo klausimo tai taip, galima faktus ištraukti, pakeisti dėstymą, stilių, performuluoti, ekstrahuoti esmę, pridėti kit(oki)ų citatų į tą patį tekstą, cituoti (ne ištisus sakinius, o atskiras mintis). Dėl antro tai 1) dėl autorių teisių pažeidimų galima informuoti pačius autorius, taip pat LATGĄ (Lietuvos autorinių teisių gynimo agentūra), nors ji ne visus ir ne dėl visko gina... 2) dėl šmeižto - tai visų pirma apšmeižtus asmenis, kad jie patys gintų savo teises (aišku, jeigu nori, pvz., nes baudž. byla galima tik privataus kaltinimo byla, t.y. kai asmuo pats kreipiasi į teismą; analogiškai tas pats dėl civilinės bylos) 3) dėl asmens privatumo pažeidimo informuoti pačius asmenis (vaikų privatumo pažeidimo atveju - Vaikų teisių apsaugos tarnybas (VTAT) etc.); kai organizacijos, įmonės, verslo subjektai paviešina "per daug" privačių duomenų (negu galima arba reikėtų pagal situaciją) - g. informuoti Valstybinė duomenų apsaugos inspekciją (ADA). Dar gal svarbus toks, pvz., Policijos departamento Nusikaltimų elektroninėje erdvėje skyrius (NEĖS) - žr. plačiau pvz., apie Pipediją „Internete žodžio laisvė nevaržoma“ (15 min (Kaunas), Kauno apskritis, Kauno rajonas, 2009 08 10, psl. 6: Užgaulių pareiškimų apie daugiau ar mažiau žinomus Lietuvos žmones, taip pat apie įvairias įmones bei socialines grupes netrūksta tinklalapyje Pipedija.laikas.lt. Čia galima rasti ir įvairių kūno organų bei keiksmažodžių aprašymų.) 4) Dėl „hakinimo“ - tai Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT), Kompiuterinių incidentų tyrimo LITNET tinkluose tarnyba (LITNET CERT), NEĖS ir kt. --Brox 20:37, 27 spalio 2009 (EET)[atsakyti]
Vienu žodžiu aišku, jei kas prieš žydus ar gėjus (dargi apskritai) ką delfyje pasako, policija tuoj patvarko, o jei tave viešai apšmeižia, sudeda privačią info, neva apsidrausdami, kad čia gandai ir atsitiktinė informacija - tada nėra priemonių, arba gal teoriškai yra, bet nieks tuom nesiims. O paskui stebisi, kodėl teisėjus šaudo... Hugo.arg 12:00, 28 spalio 2009 (EET)[atsakyti]

Vertimas

Sveiki. Prieš tai buvusiame naudodojo puslapyje rašėte, kad gerai mokate vokiečių kalbą. Norėjau jūsų paklausti, gal žinote kaip tiksliai galima išversti žodžius Industriekaufmann ir Bewerbung. Ačiū.--Petriukas 10:20, 6 lapkričio 2009 (EET)[atsakyti]

Malonu, kad klausiate. Aš tai versčiau „Pramonės įmonių specialistas“ (vok. Industriekaufmann) ir atitinkamai „Kandidatavimas“ (Pretendavimas), vok. Bewerbung; koeblergerhard.de/Rechtslitauisch/litauisch-deutsch.doc, teisės žodynas Word formatu). Jei versite vokiškus straipsnius, mielai juos papildyčiau pagal savo interesų sritis bei galimybes (ne tik teisiniais aspektais). --Brox 10:40, 6 lapkričio 2009 (EET)[atsakyti]
Ačiū už pagalbą. Šiuo metu tvarkau straipsnius apie Prancūziją, o po to norėčiau išplėsti straipsnį apie Vokietiją ir kitas vokiškai kalbančias šalis (D-A-Ch šalys, D-A.Ch-Li-Lux šalys). Straipsnis vokiečių kalba irgi nėra idealios būklės. Jūsų pagalba būtu labai naudinga.--Petriukas 13:18, 6 lapkričio 2009 (EET)[atsakyti]
Dėkui už kvietimą bendradarbiauti. Kažkaip sunku iš pradžių rašyti tokius bendresnius/„globalius“ straipsnius. Juose būna labai labai daug raudonų nuorodų (tuščių straipsnių). Aš kažkaip linkęs pradžioje rašyti apie atskirus objektus, kuriuos galima įvardinti kategorijas apibendrinančiuose straipsniuose. Taip lengviau, be to, po to įdomiau skaityti, kai yra kažkokie struktūriniai elementai (konkretūs objektai), apie kuriuos galima pasiskaityti.
Apie VFR gali parašyti bet kas, ne tik mes abu, ypač, jei yra info kitomis kalbomis (pvz., anglų, rusų ir kt.). Aš daugiau linkęs specializuotis ir naudoti savo dalykinės užsienio kalbos žinias (ypač specifinėms temoms, kuriomis net vokiškoje Vikipedijoje rašo vienetai, pvz., mokesčiai, teisė ir kt.). --Brox 20:12, 26 lapkričio 2009 (EET)[atsakyti]

Pervadinimai

Sveiki. Manau, nereikėjo pervadinti Vikipedija:Naudotojo puslapis į Vikipedija:Dalyvio puslapis, o tuo labiau Vikipedija:Naudotojai pagal keitimų skaičių į Vikipedija:Aktyviausi dalyviai. 1) Juk dalyvis - bet kuris Vikipedijos naudotojas, įskaitant anonimus, kurie savo puslapio neturi (anonimų aptarimų puslapiai - atskira tema, galbūt reikėtų sukurti Vikipedija:Bendravimas su anoniminiais naudotojais :)). Tas pats galioja ir Vikipedija:Registruoti naudotojai pervadinimo į Vikipedija:Registruoti dalyviai bei Vikipedija:Automatiškai patvirtinti naudotojai pervadinimo į Vikipedija:Automatiškai patvirtinti dalyviai. 2) Dėl antrojo pervadinimo: galbūt vienas naudotojas padarė 5000 keitimų per 2 dienas, o kitas - 6000 per 2 metus. Aišku, kuris aktyvesnis, nors lentelė rodo priešingai. "Aktyviausi naudotojai" galbūt būtų atskiras sąrašas, kuriame nurodomas vidutinis keitimų skaičius per dieną. O štai "Naudotojai pagal keitimų skaičių" nėra sudėtingas pavadinimas, nes nėra kaip supaprastinti, išskyrus Vikipedija:Labiausiai prisidėję naudotojai (tačiau čia irgi negalima lyginti, galbūt vieno keitimų dauguma - pavyzdinių straipsnių rašymas, o kito - gramatinių klaidų taisymas ar kategorijų tvarkymas). Todėl kitam kartui prašau nesiimti tokių pervadinimų neapsvarsčius. Dėkoju už indėlį į Vikipediją.Pėstininkas apt. 13:17, 26 lapkričio 2009 (EET)[atsakyti]

Kaip tai 'dalyvis - bet kuris WP naudotojas'? Dalyvis dalyvauja, o naudotojas naudojasi :-) Dalyvavimas - tam tikra veikla, aktyvumas (veiksmai). Naudojimas - naudos gavimo veiksmai (Vikipedijoje pasireiškiantys skaitymu ir kt.); dalyviui svarbi veikla, o ne nauda (buvimas Vikipedijoje susijęs ne su skaitymu, o daugiau su kažkokiu redagavimo, kūrybiniu ir kt. veiksmu). Alternatyva gali būti „redaktorius“ („vikipedistas“, žr. pl:) ir pan.
Apie anonimus. IP adresu atveju iš vis nėra konkretaus „naudotojo“/dalyvio, nes nėra paskyros, kuria paprastai (dalyvaudami Projekte) naudojasi tik 1 asmuo.
„Aktyviausi naudotojai“ - pavadinimas kaip lenkiškoje, rusiškoje ir kitose Vikipedijose. Aktyvumas turimas omenyje per visą Projekto istoriją, o ne fragmentinis (diena/savaitė/metai). Gi pavadinime nepasakyta, kad aktyviausi nūdienos dalyviai (t.y. aktyviausi pagal "vidutinį keitimų skaičius per dieną/sav./mėn.")
Tas „pagal...“ - negyva konstrukcija :-) Tų "pagal..." pilna visa lietuviška Vikipedija, ypač kategorijose (išimtis, pvz., teisinėje srityje, kur nėra Teisės pagal valstybę, o yra Kategorija:Nacionalinė teisė, nėra Teismų pagal valstybes, o yra Kategorija:Nacionaliniai teismai etc.). Pavadinimuose reikia trumpumo, vaizdingumo, paprastumo. Todėl ir buvo pakeista. Be to, kas tie keitimai? Kieno keitimai? Skamba kaip keitimai krepšinio aikštelėje (= dviprasmybė). --Brox 20:03, 26 lapkričio 2009 (EET)[atsakyti]

Balsavimas

Kviečiu balsuoti už straipsnį Roger Federer, dėl patekimo į pavyzdinius. --Federeris 11:27, 6 gruodžio 2009 (EET)[atsakyti]

Išnašos

  1. A Dorling Kindersley Book. Children's Illustrated Encyclopedia[Iliustruota vaikų enciklopedija]. Vilnius: Margi raštai, 2006, p.800. . ISBN 9986-09-310-4.

"Šariatas" ar "Šarija"

Gal galėtumėte aptarime pakomentuoti, kodėl pakeitėte šio straipsnio pavadinimą iš „Šariatas“ į „Šarija“ ([9])? Anksčiau aptarime lyg ir buvo sutarta, kad reikėtų naudoti būtent pavadinimą „Šariatas“..? --Martynas Patasius 19:27, 23 sausio 2010 (EET)[atsakyti]

Federacinė žemė

Sveiki. Manau, kad nereikėtu federacinė žemė ir Bundesland nukreipti į Vokietijos žemes, nes tai taip pat yra Austrijos federacinio suskirstymo vienetai. --Petriukas 19:02, 3 vasario 2010 (EET)[atsakyti]

Sutinku. Reikia patikslinti. Be to, svarbu pasirinkti terminą federacinė žemė arba federalinė žemė. --Brox 19:04, 3 vasario 2010 (EET)[atsakyti]
Gal reikėtu sukurti kokį atskirą straipsnį apie tai, bet nukreipti manau nereikėtu. --Petriukas 19:08, 3 vasario 2010 (EET)[atsakyti]

BRD

Planuoju praplėsti straipsnį apie Vokietija. Gal galėtumėte pagelbėti? --Petriukas 19:13, 3 vasario 2010 (EET)[atsakyti]

Paskaityti ir įvertinti - mielai. Praplėsti - nebent įvadines skiltis apie Vokietijos teisę, politiką, ekonomiką ;-) --Brox 19:16, 3 vasario 2010 (EET)[atsakyti]
Būtu labai gerai, jei praplėstumėte skiltis apie politiką ir ekonimiką, o kitką pamėginsiu aprašyti pats. --Petriukas 19:19, 3 vasario 2010 (EET)[atsakyti]