Menų spaustuvė: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rokaszil (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Lot-bot-as (aptarimas | indėlis)
S Kai kurių rašybos, skyrybos, wiki ar kitų klaidų taisymas
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Menų spaustuvė''' - tai šiuolaikinių scenos menų centras, ne pelno siekianti organizacija, įsikūrusi Šiltadaržio gatvėje, [[Vilnius|Vilniuje]].
'''Menų spaustuvė''' šiuolaikinių scenos menų centras, ne pelno siekianti organizacija, įsikūrusi Šiltadaržio gatvėje, [[Vilnius|Vilniuje]].


== Istorija ==
== Istorija ==

11:02, 16 sausio 2010 versija

Menų spaustuvė – šiuolaikinių scenos menų centras, ne pelno siekianti organizacija, įsikūrusi Šiltadaržio gatvėje, Vilniuje.

Istorija

Projektai dabartinėse "Menų spaustuvės" erdvėse rodomi nuo 2000 metų. Tačiau organizacija „Menų spaustuvė“ netradicinėje erdvėje − sovietmečiu leisto laikraščio „Tiesa“ patalpose - įsikūrė vėliau, 2002 m.

Čia 2009 m. buvo įgyvendinta nemaža dalis „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009“ projektų.

Menų spaustuvės veiklos kryptys

Viena iš pagrindinių organizacijos veiklos krypčių yra kultūrinių ir kūrybinių verslų inkubavimas, scenos menų (teatras, šokis, video, muzika, tarpdisciplininiai projektai) projektų prodiusavimas ir rengimas. Taip pat vienas iš "Menų spaustuvės" veiklos tikslų - užsienio scenos menų projektų pristatymas bei bendrų su užsienio partneriais projektų (koprodukcijų) rengimas. Ilgainiui planuojama, kad ši erdvė taps ir edukacinių scenos menų projektų ir programų rengimo bei koordinavimo baze bei informacijos apie šiuolaikinius scenos menus kaupimo ir sklaidos centru.

Rekonstrukcija

Istorinio pastato rekonstrukcija prasidėjo 2004 m. pabaigoje. "Menų spaustuvės" antrasis rekonstrukcijos etapas pradėtas įgyvendinti 2006 m. Šiam projektui, kurio bendra vertė – daugiau kaip 2,55 mln. litų, iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos bendrojo finansavimo lėšų buvo skirta 2 mln. litų parama. Vilniaus miesto savivaldybė projektui skyrė papildomus 500 tūkst. litų.

"Menų spaustuvės" pastatas buvo rekonstruotas ir įrengtas daugiau nei per 35 mėnesius. Pagrindinių remonto darbų pabaiga įvyko 2009 m. rugsėjį. Pabaigus visus rekonstrukcijos darbus, pastatas išlaikė buvusios architektūros dvasią − pramoninių patalpų atmosferą.

Erdvės

Juodoji salė - tai pagrindinė "Menų spaustuvės" salė. Vietų skaičius joje 203. Žiūrovai sodinami žiūrovų pakyloje, kuri reikalui esant gali būti sustumta paliekant atvirą visą salę (renginiams, kuriems sėdimos vietos nereikalingos).

Kišeninė salė yra naudojama mažesnio formato renginiams, spektakliams, taip pat susitikimams su menininkais, spaudos konferencijoms. Vietų skaičius - 60.

Repeticijų salė - antrojo aukšto salė tinka repeticijoms, kūrybinėms dirbtuvėms, seminarams, ypatingos įrangos nereikalaujantiems renginiams.

Repeticijų salė - trečiojo aukšto repeticinė salė labiau skirta šokio repeticijoms ir užsiėmimams, nes joje yra speciali šokiui skirta grindų danga.

Taip pat "Menų spaustuvė" turi savo uždarą kiemą, kuriame gali vykti renginiai.

Infoteka

Nuo 2009 gegužės 5 d. veikia "Menų spaustuvės" Infoteka. Tai informacijos rinkinys, kurį sudaro knygos, periodika, filmų ir garso knygų kolekcijos bei spektaklių vaizdo įrašai. Kolekcijos pagrindą sudaro Britų tarybos perduota kolekcija; taip pat savo informacinius išteklius viešam naudojimui jau pateikė viešoji įstaiga „Lietuvos šokio informacijos centras“. Infoteka, kurios kolekcijos prioritetas – šiuolaikiniai scenos menai ir kūrybinės industrijos, yra viešai prieinama visiems, norintiems geriau pažinti šias sritis.