Helenas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
TXiKiBoT (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: fa:هلنوس
Robbot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: sk:Helenos
Eilutė 28: Eilutė 28:
[[ru:Гелен (мифология)]]
[[ru:Гелен (мифология)]]
[[simple:Helenus]]
[[simple:Helenus]]
[[sk:Helenos]]
[[sr:Хеленос]]
[[sr:Хеленос]]
[[sv:Helenos]]
[[sv:Helenos]]

22:08, 11 sausio 2010 versija

Graikų mitologijoje HelenasPriamo ir Hekubos sūnus, turintis pranašo sugebėjimų. Kasandra ir Helenas buvo dvyniai. Pranašo galių jis įgavo dėka Apolono šventykloje paliktų gyvačių. Jis bandė atkalbėti Parį, ketinantį pagrobti mylimają Helenę. Pariui mirus jis su Deifobu susiginčijo dėl Helenės rankos, nugalėjo Deifobas.

Trojos karo metu, graikai pagrobė Heleną ir kankino tol kol šis pasakė, ką reikia padaryti, norint įveikti Troją. Jis pasakė: „reikia gauti Heraklio nuodingų strėlių (tuo metu jas turėjo Filoktetas), paimti Atėnės Paladės statulą, esančią Atėnės Trojos šventykloje (persirengęs elgeta Odisėjas pavogė statulą), įtikinti Achilo sūnų Neoptolemą prisijungti prie karo (graikai nuvyko ir pargabeno jį iš Skiro)“. Kita mito versija pasakoja, Helenas pasakė graikams, kad jiems reikia užmušti Troilijų, Heleno netikrą brolį, Apolono ir Hekubos sūnų, iki jam sueis 20 metų. Achilas surengė pasalą ir užmušė Troilijų bei jo seserį Polikseną.

Po to kai graikai laimėjo karą ir jo tėvai buvo užmušti, Helenas tapo Neoptolemo vergu, buvo nuvežtas į Epirą. Kai Neoptolemą užmušė Orestas, Helenas paveldėjo dalį karalystės ir vedė Andromachę, brolio Hektoro našlę, kuri taip pat buvo Neoptolemo vergė.