Bilevičiai: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Justass-bot (aptarimas | indėlis)
S Nuorodų į nukrepiamąjį straipsnį keitimas: Plateliai - Pakeistos nuorodos į Plateliai (miestelis)
S Antraštės sutvarkymas ir kiti smulkūs pataisymai. using AWB
Eilutė 12: Eilutė 12:
== Bilevičiai ==
== Bilevičiai ==
* [[Jurgis Bilevičius]], Martyno sūnus, (m. [[1544]] m.) nuo [[1536]] m. buvo [[Telšiai|Telšių]] ir [[Plateliai (miestelis)|Platelių]] laikytojas, nuo [[1543]] m. [[Žemaitijos seniūnas]]. Jo sūnus:
* [[Jurgis Bilevičius]], Martyno sūnus, (m. [[1544]] m.) nuo [[1536]] m. buvo [[Telšiai|Telšių]] ir [[Plateliai (miestelis)|Platelių]] laikytojas, nuo [[1543]] m. [[Žemaitijos seniūnas]]. Jo sūnus:
** [[Albertas Bilevičius]], Šeduvos tijūnas, [[Mikalojus Radvila Juodasis|Mikalojaus Radvilos Juodojo]] dvaro maršalka.
** [[Albertas Bilevičius]], Šeduvos tijūnas, [[Mikalojus Radvila Juodasis|Mikalojaus Radvilos Juodojo]] dvaro maršalka;
* Merkelis Bilevičius (m. [[1629]] m.), sūnūs:
* Merkelis Bilevičius (m. [[1629]] m.), sūnūs:
** [[Albrechtas Bilevičius]], Žemaitijos arklidininkas
** [[Albrechtas Bilevičius]], Žemaitijos arklidininkas;
** [[Steponas Aleksandras Bilevičius]], Žemaitijos stalininkas, su kitais bajorais pasirašė 1655 m. Kėdainių sutarties aktą. Sūnus:
** [[Steponas Aleksandras Bilevičius]], Žemaitijos stalininkas, su kitais bajorais pasirašė 1655 m. Kėdainių sutarties aktą. Sūnus:
*** [[Teodoras Bilevičius]] ([[1655]]–[[1697]] m.), memuaristas, po [[XVII a.]] karų su [[Švedija]] ir [[Rusija]] perėjo į katalikybę.
*** [[Teodoras Bilevičius]] ([[1655]]–[[1697]] m.), memuaristas, po [[XVII a.]] karų su [[Švedija]] ir [[Rusija]] perėjo į katalikybę;
* Jonušas Bilevičius (m. [[1653]] m.), sūnūs:
* Jonušas Bilevičius (m. [[1653]] m.), sūnūs:
** [[Merkelis Bilevičius]], Žemaitijos pilies teismo teisėjas, Kauno taurininkas, Šeduvos tijūnas, Žemaitijos vėliavininkas. Globojo [[Griežė]]s, Raseinių ir Šiluvos evangelikų reformatų bažnyčias.
** [[Merkelis Bilevičius]], Žemaitijos pilies teismo teisėjas, Kauno taurininkas, Šeduvos tijūnas, Žemaitijos vėliavininkas. Globojo [[Griežė]]s, Raseinių ir Šiluvos evangelikų reformatų bažnyčias;
** Jurgis Bilevičius (m. [[1644]] m.) nuo [[1623]] m. Žemaitijos seniūnijos [[pakamaris]]. Dalyvavo karuose su [[švedai]]s, [[turkai]]s. Į gyvenimo pabaigą perėjo į katalikų tikėjimą.
** Jurgis Bilevičius (m. [[1644]] m.) nuo [[1623]] m. Žemaitijos seniūnijos [[pakamaris]]. Dalyvavo karuose su [[švedai]]s, [[turkai]]s. Į gyvenimo pabaigą perėjo į katalikų tikėjimą:
**** [[Juozapas Bilevičius]] (m. [[1850]] m.) dalyvavo [[Targovicos konfederacija|Targovicos bajorų konfederacijoje]], [[1793]] m. delegatas į [[Gardino seimas|Gardino seimą]]. Jo duktė [[Uršulė Bilevičiūtė]] ištekėjo už [[Julijus Pilsudskis|J. Pilsudskio]] ir dalis Bilevičių dvarų perėjo [[Pilsudskiai|Pilsudskiams]].
**** [[Juozapas Bilevičius]] (m. [[1850]] m.) dalyvavo [[Targovicos konfederacija|Targovicos bajorų konfederacijoje]], [[1793]] m. delegatas į [[Gardino seimas|Gardino seimą]]. Jo duktė [[Uršulė Bilevičiūtė]] ištekėjo už [[Julijus Pilsudskis|J. Pilsudskio]] ir dalis Bilevičių dvarų perėjo [[Pilsudskiai|Pilsudskiams]];
*** [[Tadas Bilevičius]] (m. [[1790]] m.), [[Mstislavlio kaštelionas]], nuo [[1786]] m. [[Mstislavlio vaivada]], nuo [[1788]] m. [[Trakų kaštelionas]], [[Viešvėnai|Viešvėnų]] (netoli Telšių) tijūnas, [[Vainutas|Vainuto]] seniūnas. Emigravo į Vakarų Europą.
*** [[Tadas Bilevičius]] (m. [[1790]] m.), [[Mstislavlio kaštelionas]], nuo [[1786]] m. [[Mstislavlio vaivada]], nuo [[1788]] m. [[Trakų kaštelionas]], [[Viešvėnai|Viešvėnų]] (netoli Telšių) tijūnas, [[Vainutas|Vainuto]] seniūnas. Emigravo į Vakarų Europą:
*** Teodoras Bilevičius, Tado brolis, nuo [[1772]] m. [[Žemaičių maršalka]].
*** Teodoras Bilevičius, Tado brolis, nuo [[1772]] m. [[Žemaičių maršalka]];
**** [[Grigas Bilevičius]] (apie [[1788]]–[[1851]] m.) [[1815]]–[[1832]] m. [[Kelmė]]s klebonas, nuo [[1839]] m. [[Žemaičių vyskupija|Žemaičių vyskupijos]] prelatas, nuo [[1848]] m. kapitulos pirmininkas.
**** [[Grigas Bilevičius]] (apie [[1788]]–[[1851]] m.) [[1815]]–[[1832]] m. [[Kelmė]]s klebonas, nuo [[1839]] m. [[Žemaičių vyskupija|Žemaičių vyskupijos]] prelatas, nuo [[1848]] m. kapitulos pirmininkas:
***** [[Ipolitas Bilevičius]] ([[1822]]–[[1901]] m.), rašytojas, rašė [[lenkų kalba]], į [[prancūzų kalba|prancūzų k]]. išvertė [[Adomas Mickevičius|Adomo Mickevičiaus]] kūrinių. Jo dukterys [[Joana Narutavičienė]] ir [[Sofija Zubovienė]] ([[Vladimiras Zubovas (1862)|Vladimiro Zubovo]] žmona) buvo vienos pirmųjų Lietuvos dvarininkaičių, baigusių aukštąjį mokslą. <ref>[[Ingė Lukšaitė]]. {{VLE|III}}, 184 psl. </ref>
***** [[Ipolitas Bilevičius]] ([[1822]]–[[1901]] m.), rašytojas, rašė [[lenkų kalba]], į [[prancūzų kalba|prancūzų k]]. išvertė [[Adomas Mickevičius|Adomo Mickevičiaus]] kūrinių. Jo dukterys [[Joana Narutavičienė]] ir [[Sofija Zubovienė]] ([[Vladimiras Zubovas (1862)|Vladimiro Zubovo]] žmona) buvo vienos pirmųjų Lietuvos dvarininkaičių, baigusių aukštąjį mokslą.<ref>[[Ingė Lukšaitė]]. {{VLE|III}}, 184 psl.</ref>.


== Šaltiniai ==
== Šaltiniai ==
Eilutė 30: Eilutė 30:


== Nuorodos ==
== Nuorodos ==
* [http://images.katalogas.lt/maleidykla/lit4/L-003.pdf Eugenijus Saviščevas. Bilevičių kilmė ir genealogija (XV–XVI a.)]
* [http://images.katalogas.lt/maleidykla/lit4/L-003.pdf Eugenijus Saviščevas. Bilevičių kilmė ir genealogija (XV–XVI a.)].


[[Kategorija:Bilevičiai]]
[[Kategorija:Bilevičiai]]

15:21, 7 gruodžio 2009 versija

Bilevičių herbas „Kapas“
Bilevičių herbas „Kapas“

Bilevičiai, BiliūnaiŽemaičių bajorų giminė. XVI a. - XVII a. rėmė reformaciją Lietuvoje, lietuviškų leidinių rengimą. Dalis Bilevičių buvo lietuviškos kultūrinės orientacijos. Tėvoniniai dvarai XVI a. buvo Viduklė, Raseiniai, Rietavas.

Istorija

Giminės pradininkas XV a. šaltiniuose minimas Daugirdas Bilevičius. Dar XVI a. pradžioje giminė suskilo į dvi šakas: Bilevičius Stankevičius ir Bilevičius. Prasidėjus reformacijai Bilevičiai Stankevičiai tapo evangelikais liuteronais. Kita šaka, Bilevičiai, XVI a. viduryje perėjo į evangelikų reformatų tikėjimą. Vėliau dalis Bilevičių tapo katalikais. XVIII a. Bilevičių moteriškoji linija liko protestantiška. Kataliko Alberto Bilevičiaus vadovaujami bajorai 1724 m. nugriovė Raseinių evangelikų reformatų bažnyčią. XIX a. dalis Bilevičių sulenkėjo, XX a. išsikėlė gyventi į Lenkiją, kiti įsitraukė į lietuvių kultūrinę veiklą.

Garsiajame lenkų rašytojo H. Senkevičiaus istoriniame romane „Tvanas“ minimi net keturi Bilevičiai - išmintingi, nenuilstantys patriotai. Du broliai (Albrechtas ir Steponas) Bilevičiai dalyvavo 1655 m. Kėdainių suvažiavime ir pasirašė uniją su švedais. Į vieną iš Varšuvos seimų susirinko net šeši Bilevičiai: Aleksandras, Chrizostomas, Chvalibogas, Jonas Karolis, Teodoras ir Jonas Merkelis. 1733 m. Stanislovo Leščinskio rinkimuose tap pat dalyvavo šei žemaičiai Bilevičiai: Aleksandras, Antanas, Petras, Steponas, Tadas ir Viktoras.[1]

Bilevičiai Stankevičiai

Žymiausias giminės atstovas Jonas Bilevičius, XVI a. Žemaitijos vietininkas, Dirvėnų ir Beržų tijūnas. Globojo pirmuosius spaudos lietuvių kalba rengėjus. Jam Prūsijos kunigaikštis Albrechtas Brandenburgietis 1543 m. spalio 7 d. raštu pavedė globoti iš Karaliaučiaus į Lietuvą grįžtantį Abraomą Kulvietį, prašė parinkti lietuvių jaunuolių, kandidatų į evangelikų liuteronų kunigus. Bilevičių Stankevičių giminės palikuoniai XVII a. viduryje jau buvo katalikai.

Bilevičiai

Šaltiniai

  1. Bilevičiai. Spauda.lt
  2. Ingė Lukšaitė. Bilevičiai. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. III (Beketeriai-Chakasai). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003, 184 psl.

Nuorodos