Pagrindinis puslapis: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SNėra keitimo santraukos
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 2: Eilutė 2:
| width=48% valign="middle" |
| width=48% valign="middle" |
<span style="font-size: 120%;line-height: 1.3;margin-left:5px">
<span style="font-size: 120%;line-height: 1.3;margin-left:5px">
<big><center>'''Sveiki atvykę į Vikipediją''',</big></span><br><p style="font-size:90%;margin-left:5px">'''Laisvąją enciklopediją, kurią kurti gali kiekvienas. '''</center></p>
<big><center>'''Sveiki atvykę į Vikipediją'''</big></span><br><p style="font-size:90%;margin-left:5px">'''laisvąją enciklopediją, kurią kurti gali kiekvienas. '''</center></p>
<big><center>'''[[Specialus:Prisijungimas|Prisijunk]]''' ir pasidalink savo žiniomis su pasauliu!</big></span><br>
<big><center>'''[[Specialus:Prisijungimas|Prisijunk]]''' ir pasidalink savo žiniomis su pasauliu!</big></span><br>
| width=25% valign="middle" |
| width=25% valign="middle" |

12:39, 5 gruodžio 2009 versija

Sveiki atvykę į Vikipediją

laisvąją enciklopediją, kurią kurti gali kiekvienas.

Prisijunk ir pasidalink savo žiniomis su pasauliu!
Šiuo metu yra 216 276 straipsniai
Apie Vikipediją


Savaitės straipsnis
Dabartinis Cheminės technologijos fakultetas (KTU IV rūmai, A korpusas

Ginklavimo valdybos Tyrimų laboratorija – pastatų kompleksas, atspindintis XX a. modernizmo architektūros tendencijas tarpukario Kaune. Tyrimų laboratorija su to meto techniniais įrenginiais ir stilinga architektūra laikyta geriausia ir moderniausia tyrimų laboratorija. Dabar pastatai priklauso Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakultetui.

Tyrimų laboratorija yra nacionalinės reikšmės architektūros paminklas, ji nuo 1992 m. įrašyta į Kultūros vertybių registrą. Priklauso Ginklavimo valdybos Tyrimų laboratorijos pastatų kompleksui (laboratorija, sargo namas, du ūkiniai pastatai).

Kaip vienas iš Kauno modernizmo architektūros objektų, 2023 m. kartu su kitais pastatais Tyrimų laboratorija įtraukta į Pasaulio paveldo sąrašą.

Atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę, netrukus buvo įkurta karinė įstaiga, skirta ginklavimo planų rengimui, ginkluotės ir amunicijos kariuomenei tiekimui. 1921 m. įstaiga buvo pavadinta Artilerijos tiekimo skyriumi, 1930 m. – Ginklavimo valdyba.

1932 m. Krašto apsaugos ministerija nutarė įsteigti modernią tyrimų laboratoriją. Buvo surengtas projektų konkursas, kurį laimėjo architektas Vytautas Landsbergis-Žemkalnis, vykdęs ir statybos darbų techninę priežiūrą. Tyrimų laboratorijos kompleksą sudarė: laboratorija, raštinė su prižiūrėtojo butu, ūkinis pastatas, dirbtuvė, kurioje buvo apdorojami metalas, mediena, stiklas. Visų pastatų statybos, įrangos montavimas truko 1933–1937 m. Inžinieriai Anatolijus Rozenbliumas ir Viktoras Ražaitis suprojektavo tuomet novatoriškas gelžbetonines pastato karkaso konstrukcijas, tarpaukštines perdangas ir kabamąsias plytų mūro išorines sienas. Prie statybų prisidėjo Ginklavimo valdyboje dirbęs architektas Bronius Elsbergas. Darbus vykdė rangovas Jechielis Kaplanas.

Daugiau...


balandžio 16 dienos įvykiai

Lietuvoje

Pasaulyje

Mėnesio šalys
Vilniaus senamiestis

Šiuo metu projektas skirtas UNESCO Pasaulio paveldo sąrašui užpildyti. Daugiau apie projektą informacijos rasite čia.

Pabaltijyje į sąrašą įeina Vilniaus, Rygos, Talino senamiesčiai, Kuršių nerijos nacionaliniai parkas Lietuvos dalyje ir Kaliningrado srityje, Valstybinis Kernavės kultūrinis rezervatas bei Struvės geodezinis lankas.


Rinktinė iliustracija
Keip Mėjaus švyturys, Naujasis Džersis Naujasis Džersis, Jungtinės Amerikos Valstijos JAV
Savaitės iniciatyva
Šablonas:Pradžia-Rinktinis
Olga Dubeneckienė-Kalpokienė

Olga Dubeneckienė-Kalpokienė (mergautinė pavardė Švedė, 1891 m. gegužės 30 d. Sankt Peterburgas1967 m. rugsėjo 8 d. Kaunas) – Lietuvos baleto artistė, baletmeisterė, dailininkė, tapytoja, pedagogė.

Vyrai Vladimiras Dubeneckis, vėliau Petras Kalpokas. Nuo 1906 m. mokėsi privačiose L. Dmitrijevo-Kavkazkio ir B. Anisfeldo dailės studijose, lankė F. Rubo batalinės tapybos studiją Peterburgo dailės akademijoje. Kartu studijavo choreografiją pas baletmeisterius A. ir I. Čekriginus ir O. Preobraženskają, šoko N. Jevreinovo ir V. Mejerholdo teatruose, vaidino Peterburgo intermedijos namuose, pradėjo reikštis tapyboje ir scenografijoje.

1919 m. su vyru architektu ir dailininku V. Dubeneckiu atvyko į Lietuvą, gyveno Kaune. 1919 m. viena iš Vilkolakio teatro iniciatorių. Dainininkų, rašytojų, aktorių vakaruose šoko savo kūrybos solo šokius. 1919 m. su A. Galauniene surengė šokio plastikos ir estetikos kursus. 1920 m. tobulinosi baleto studijose Berlyne. 1921 m. įsteigė pirmąją lietuvių baleto studiją ir 5 m. jai vadovavo. 1922 m. surengė pirmąjį savo mokinių koncertą. 19211925 m. Valstybės teatro baletmeisterė. 19301932 m. Vaikų teatro draugijos baletmeisterė.

Daugiau…

Šios savaitės iniciatyva yra šokėjai.
Vikisritys


Vikižodynas
Laisvasis žodynas
Vikicitatos
Aforizmai, sentencijos
Vikinaujienos
Naujausios žinios, aktualijos
Vikiteka (Wikimedia Commons)
Mediateka
Vikišaltiniai
Įvairūs tekstai
Vikiknygos
Vadovėliai, knygos
Vikirūšys (wikispecies)
Rūšių katalogas
Metaviki
Vikimedijos projektų koordinavimas
Vikiduomenys
Žinių bazė
Vikiversitetas
Mokomoji medžiaga
Vikikelionės
Kelionių vadovas
MediaWiki
Viki programinė įranga