Konsulinė įstaiga: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Uzlaisva marsa (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
B.gliwa (aptarimas | indėlis)
Eilutė 45: Eilutė 45:


[[Category:Diplomatinė tarnyba]]
[[Category:Diplomatinė tarnyba]]

[[de:Konsulat]]

20:08, 2 gegužės 2006 versija

Konsulinė įstaiga yra užsienio valstybėje nuolat veikianti diplomatinės tarnybos institucija oficialiems tarpvalstybiniams santykiams ar oficialiems santykiams su užsienio valstybėmis palaikyti, vykdyti konsulines funkcijas (ginti valstybės, jos piliečių, įmonių bei kitų juridinių asmenų teises ir teisėtus interesus).

Jos steigiamos valstybėse, su kuriomis yra užmegzti konsuliniai santykiai. Jei nėra atskiro susitarimo dėl konsulinių santykių užmezgimo, diplomatinių santykių užmezgimas laikomas ir konsulinių santykių užmezgimu. Tačiau diplomatinių santykių nutraukimas nereiškia automatiško konsulinių santykių ir konsulinės įstaigos veiklos nutraukimo.

Konsulinės įstaigos savo veikloje vadovaujasi 1963 m. Vienos konvencija dėl konsulinių santykių, tarptautinėmis dvišalėmis ir daugiašalėmis sutartimis, kuriose dalyvauja bei valstybė, kurioje yra konsulinė įstaiga, tarptautiniais papročiais, įstatymais ir kitais teisės aktais.


Konsulinės įstaigos yra pavaldžios užsienio reikalų ministerijai ir diplomatinės atstovybės valstybėje, kurioje yra ta konsulinė įstaiga, vadovui.

Klasės

Generalinių konsulatų, konsulatų, vicekonsulatų ir konsulinių agentūrų vadovams suteikiama atitinkamai generalinio konsulo, konsulo, vicekonsulo ir konsulinio agento klasė.


Steigimas

Konsulinė įstaiga gali būti įsteigta valstybės teritorijoje tik tai valstybei sutinkant.

Konsulinės įstaigos buvimo vietą, jos klasifikaciją ir konsulinę apygardą nustato atstovaujamoji valstybė, o patvirtina priimančioji valstybė.

Atstovaujamoji valstybė vėliau gali keisti konsulinės įstaigos buvimo vietą, jos klasifikaciją ar konsulinę apygardą tik priimančiajai valstybei sutikus.

Priimančiosios valstybės sutikimas taip pat reikalingas tais atvejais, jei generalinis konsulatas ar konsulatas ketina atidaryti vicekonsulatą ar konsulinę agentūrą kitoje vietoje, nei jie patys yra įsteigti.

Išankstinis priimančiosios valstybės sutikimas taip pat reikalingas atidarant įstaigą, kuri yra esamos konsulinės įstaigos dalis, jei ta įstaiga yra kitoje vietovėje nei pati konsulinė įstaiga.


Personalas

Konsulinės įstaigos nariai yra konsuliniai pareigūnai, konsuliniai darbuotojai ir aptarnaujančio personalo nariai.

Konsuliniai pareigūnai

Konsuliniai pareigūnas yra asmuo, įskaitant ir konsulinės įstaigos vadovą, kuriam pavesta atlikti konsulines funkcijas.

Konsuliniai pareigūnai yra dviejų kategorijų: etatiniai konsuliniai pareigūnai ir garbės konsuliniai pareigūnai (garbės konsulai).

Konsuliniai darbuotojai

Konsuliniai darbuotojai - asmenys, konsulinėje įstaigoje atliekantis administracinį ar techninį darbą;

Aptarnaujantysis personalas

aptarnaujančio personalo nariai -asmenys, kurie aptarnauja konsulinę įstaigą ir atliekantys su konsulinėmis funkcijomis nesusijusius darbus (sodo darbininkai, apsaugos darbuotojai).

Nuorodos