Janas Sniadeckis: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SNėra keitimo santraukos
Pakajus (aptarimas | indėlis)
cat.
Eilutė 57: Eilutė 57:
*Filozofia umysłu ludzkiego, 1821
*Filozofia umysłu ludzkiego, 1821


{{DEFAULTSORT:Sniadeckis Janas}}
{{DEFAULTSORT:Sniadeckis, Janas}}


[[Kategorija:Lietuvos matematikai]]
[[Kategorija:Lietuvos matematikai]]
[[Kategorija:Lietuvos astronomai]]
[[Kategorija:Lietuvos astronomai]]
[[Kategorija:Vilniaus universiteto rektoriai]]
[[Kategorija:Vilniaus universiteto rektoriai]]
[[Kategorija:Lietuvos aviacijos konstruktoriai]]
[[Kategorija:Aviacijos konstruktoriai]]


[[be:Ян Снядэцкі]]
[[be:Ян Снядэцкі]]

17:16, 31 spalio 2009 versija

Janas Jonas Sniadeckis
lenk. Jan Chrzciciel Władysław Śniadecki
Vaizdas:Jan Śniadecki 2.JPG
Jonas Rustemas. Jonas Sniadeckis
Gimė 1756 m. rugpjūčio 28 d.
Žninas, Kujavijos Pamario vaivadija
Mirė 1830 m. sausio 21 d. (73 metai)
Jašiūnai
Veikla Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės astronomas, matematikas, filosofas, pedagogas; Vilniaus Universiteto profesorius, 18071815 m. - rektorius.
Parašas

Jonas Sniadeckis (lenk. Jan Chrzciciel Władysław Śniadecki, 1756 m. rugpjūčio 28 d. Žninas, Kujavijos Pamario vaivadija1830 m. sausio 21 d. Jašiūnai) – Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės astronomas, matematikas, filosofas, pedagogas; Vilniaus Universiteto profesorius, 18071815 m. - rektorius.

Biografija

Žnino miestelio aludario ir burmistro sūnus, brolis Andrius Sniadeckis. Mokėsi Jogailos universitete Krokuvoje, tobulinosi Getingene, Leidene, Utrechte. Paryžiaus universitete matematiką studijavo pas Laplasą ir Delamberą.

Dalyvavo Edukacinės komisijos veikloje. Nuo 1781 m.- matematikos ir astronomijos profesorius Krokuvoje. Paskaitas skaitė ne lotyniškai, o lenkiškai, kas tuo metu buvo neįprasta. Propagavo Nikolajaus Koperniko mokymą. 1782 m. inicijavo astronominės observatorijos statybą Krokuvoje. Dėl lėšų stokos idėja realizuota tik 1792 m. 1784 m. kartu su kolegomis sėkmingai eksperimentavo su oro balionu, kuris pakilo į 4700 m. aukštį ir ore išsilaikė apie pusvalandį.

Vilniuje

18061825 m.- Vilniaus universiteto profesorius, 1807—1815 m.- rektorius; astronominės observatorijos direktorius. 1811 m. išrinktas Peterburgo mokslų akademijos nariu-korespondentu. Napoleonui užėmus Lietuvos teritoriją, įėjo į prancūzų konroliuojamos Laikinosios vyriausybinės komisijos sudėtį. Ši komisija atliko civilinės administracijos funkcijas Vilniaus, Gardino, Minsko gubernijose ir Baltstogės apskrityje.

Lenkų literatūroje prasidėjus romantizmo laikotarpiui, pasisakė už klasicizmą, orientaciją į klasikinę senovės graikų ir romėnų literatūrą. Tai padėjo susiformuoti naujai literatūros srovei ir Adomui Mickevičiui.

Atsistatydinęs apsigyveno Jašiūnuose, savo svainio Michailo Balinskio dvare. Čia mirė ir palaidotas.

Pasiekimai

Lenkų matematikos terminologijos pradininkas. Siūlė įvesti vieningą fizinių dydžių matavimo sistemą, panašią į šiuolaikinę SI. Sistemiškai stebėjo mašąsias planetas, Saulės ir Mėnulio užtemimus; nustatinėjo Saulės, Mėnulio ir kitų planetų padėtį. 1802 m., nepriklausomai nuo H. Olberso atrado Paladžio asteroidą. Rašė matematikos, filosofijos klausimais, literatūros kritikos straipsnius.

Janas Sniadeckis - didis Švietimo epochos lenkų mokslininkas, žymiausias XVIII a.XIX a. lenkų astronomas. Jo vardu pavadintas krateris Mėnulyje, asteroidas (Sniadeckia), keltas, mokyklos, gatvės, Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnazija.

Bibliografija

  • Rachunku algebraicznego teoria przystosowana do geometrii linii krzywych, 1783
  • O Koperniku (1802)
  • Geografia, czyli opisanie matematyczne i fizyczne ziemi, 1804
  • O rachunku losów, 1817
  • Trygonometria kulista analitycznie wyłożona, 1817; šis vadovėlis buvo išverstas į vokiečių kalbą ir buvo laikomas geriausiu šios srities vadovėliu Europoje
  • O pismach klasycznych i romantycznych, 1819
  • Filozofia umysłu ludzkiego, 1821