Sinosfera: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Xqbot (aptarimas | indėlis)
Eilutė 42: Eilutė 42:
[[ko:한자 문화권]]
[[ko:한자 문화권]]
[[ru:Китайский мир]]
[[ru:Китайский мир]]
[[vi:Vòng văn hóa chữ Hán]]
[[vi:Khu vực văn hóa chữ Hán]]
[[zh:漢字文化圈]]
[[zh:漢字文化圈]]
[[zh-yue:中華文化圈]]
[[zh-yue:中華文化圈]]

11:38, 31 spalio 2009 versija

Kultūrinė Rytų Azija

Sinosfera (dar vadinama "Didžiąja Kinija", "Kinų rašmenų sfera") - kultūrinis regionas Rytų Azijoje, kurio susiformavimui didelę įtaką turėjo kinų kultūros įtaka (klasikinė kinų kalba, raštas), konfucianizmas, kiniškos pakraipos mahajanos budizmas, daoizmas, architektūros stiliai, tradicinė muzika, šventės, etika ir kt. Jis gali būti lyginamas su kitais pasaulio kultūriniais regionais, tokiais, kaip Indosfera ar Islamo pasaulis.

Dabartinė sinosferos teritorija

Sinosferai priskiriama Kinija, Korėja, Japonija bei Vietnamas, tačiau Kinija šiuo atveju traktuojama ne kaip valstybė, o kaip kultūrinis regionas, apimantis dabartinės Kinijos Liaudies Respublikos rytinę dalį, atskiriant nuo jo Tibetą, Sindziangą, Vidinę Mongoliją, kurie sinosferai nepriklauso.

Sinosferą sudaro šie kultūriniai subregionai:

Sinosferos raida

Sinosferos kultūriniai bruožai

Egzistuoja daugybė kultūrinių aspektų, vienijančių sinosferos tautas.

Lingvistika

Visoje sinosferoje literatūrinė kinų kalba nuo seno buvo vartojama kaip bendra mokslo ir kultūros kalba, todėl plačiai paplito kinų raštas. Ši kalba padarė labai didelę įtaką visoms sinosferos kalboms: japonų, korėjiečių, vietnamiečių, bajų ir kitoms, kurios turi maždaug 70 proc. skolinių iš kinų kalbos[reikalingas šaltinis] (vadinamosios sino-japonų[reikalingas šaltinis], sino-korėjiečių[reikalingas šaltinis] ir kt. kalbos).

Religija ir etika

Sinosferoje yra paplitęs vadinamasis trijų religijų derinys, kurį sudaro konfucianizmas, budizmas ir daosizmas. Šios religijos nėra prieštaraujančios ar konkuruojančios, bet glaudžiai susijusios tarpusavyje, kadangi atspindi skirtingas gyvenimo sritis. Daosizmas nuo seno itin didelį dėmesį skyrė protėvių kultui bei gamtos tyrimams, todėl inspiravo mediciną, chemiją, mineralogiją ir kitus mokslus. Budizmas ypač daug dėmesio skyrė pomirtiniam gyvenimui bei metafiziniams klausimams, o konfucianizmas formavo visuomenės normas bei etiką.

Valstybės valdymo modeliai

Menas

Kulinarinės tradicijos

Pagrindinis straipsnis: Tolimųjų Rytų virtuvė

Kinijos kultūra sinosferoje reiškėsi ir buityje. Kulinarinis paveldas patyrė valgymo įrankių (valgymo lazdelių), panašių produktų (ryžių, sojos produktų) įtaką, paplito panašūs prieskoniai, padažai, stalo etiketas bei kulinarinė filosofija.