Wikimapia: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
RibotBOT (aptarimas | indėlis)
S robotas Keičiama: ro:WikiMapia
TobeBot (aptarimas | indėlis)
Eilutė 53: Eilutė 53:
[[eo:WikiMapia]]
[[eo:WikiMapia]]
[[es:WikiMapia]]
[[es:WikiMapia]]
[[fa:ویکی
مپیا]]
[[fr:WikiMapia]]
[[fr:WikiMapia]]
[[gu:વિકીમેપિયા]]
[[gu:વિકીમેપિયા]]
Eilutė 62: Eilutė 63:
[[it:WikiMapia]]
[[it:WikiMapia]]
[[ja:ウィキマピア]]
[[ja:ウィキマピア]]
[[kn:ವೀಕಿಮ್ಯಾಪಿಯಾ]]
[[ko:위키매피아]]
[[ko:위키매피아]]
[[mk:ВикиМапија]]
[[mk:ВикиМапија]]

10:26, 28 spalio 2009 versija

Wikimapia (angl. map, „Vikimapija“) – žemėlapiai internete, sukurti, naudojantis Google Map ir wiki technologijomis. Žemėlapiuose galima pažymėti kokias nors vietas, objektus. Projekto autoriai yra Aleksandras Koriakinas ir Evgenijus Saveljevas. Projektas pristatytas 2006 metų gegužės 26 d. Jo tikslas, kaip sako autoriai, „aprašyti“ Žemę. Vikimapija nėra Vikimedijos fondo projektas. Nors, pasak autorių, Vikipedija įkvėpė juos imtis „Wikimapia“ projekto.

Vietų, kelių žymėjimas

Beta versijoje galima ne tik žymėti vietas, bet kurti ir kelius, keltus (ir pan.), sausumos ir vandens paviršiaus plotus. Kiekvienas internautas svetainėje gali nusistatyti, kokį žemėlapį jis pageidauja matyti. Iš viso yra 10 įvairių žemėlapių tipų, pradedant nuo „Vikimapijos“ žemėlapio, pavydovinio vaizdo, vietų be kontūrų, ištrintų vietų. Taip pat veikia ir Google žemėlapiai. „Wikimapia“ gali būti integruota į bet kurį internetinį puslapį. Taip pat yra numatyta galimybė naudoti žemėlapius su GPS sistema.

Kiekvienas gali sukurti ar redaguoti vietas „Vikimapijoje“. Žymint vietą, būtina nurodyti informaciją apie vietą, vietos pavadinimą, priskirti kategorijai bei pateikti nuorodą į Vikipediją. Kiekvienas naršantis internetu gali palikti komentarą apie vietą. Trinti sukurtas vietas gali tik užsiregistravę vartotojai. Kuriant pastatus ar pastato korpusus, galima pridėti adresą (pvz., nurodant gatvės pavadinimą, pastato numerį). Jei žymimas visas pastatas, kliktelėjus ant pastatą žyminčio laukelio, atitinkama vieta pažymima pilka spalva (ir bus matoma žemėlapyje). Kiekviena vieta (išskyrus tas vietas, kurios buvo sukurtos iki „beta“ versijos) turi kontūrus, kurie matomi vikimapijos žemėlapyje. „Užėjus“ ant vietos, atsiranda vietos aprašymas.

Kuriant kelius reikia pasirinkti 1 iš 5 kategorijų. Keliai gali būti:

  • Nepadengti kietąją danga keliai (dirt road) - šie keliai neturi kietosios dandos, jie gali būti su gatvės pavadinimu ar be jo.
  • Privatūs keliai (courtyard road) - šie turi kietąją dangą, bet neturi gatvės pavadinimo. Tai dažniausiai asfaltuoti keliai privačioje žemėje arba daugiabučių keliai.
  • Nedidelio eismo gatvės (street, low trafic) - tai miestų gatvės, kurios yra dengtos asfaltu. Jos turi oficialų pavadinimą. Tose gatvėse eismas yra sąlyginai nedidelis.
  • Didelio eismo gatvės (road, high trafic) - tai yra miestų gatvės, kuriose yra gana didelis eismas arba krašto keliai. Jie turi pavadinimą.
  • Magistralės (highway) - autostrados ir magistralės (pvz., A1).

Norint pamatyti gatvės pavadinimą, reikia paspausti ant laukelio redaguoti žemėlapį, kelias. Tada reikia paspausti ant kelio ir pasirodys lentelė su gatvės pavadinimu ir, jei turi, aprašymu. Netolimoje ateityje ketinama gatvės pavadiminą parašyti ant gatvių, kad jos būtų matomos žemėlapiuose ant gatvių, taip kaip „Google“ žemėlapiuose.

Geležinkelius, keltus žymėti galima panašiai kaip ir kelius, tik jokių kategorijų nėra. Galima parašyti pavadinimą ir informaciją. Upės kuriamos taip pat kaip ir geležinkeliai. Tiesa, prie upių galimą sukurti upės pakrantę (riverside).

Projekto dalyviai, jų lygiai

Iš viso „Vikimapijoje“ oficialiai yra penki lygiai (UL).

  • 2 Privilegijuoti vartotojai (liet. ALV). Juos gali paaukštinti administratoriai arba privilegijuotieji vartotojai. Iš Lietuvos yra 9 ALV.
  • 1 Vartotojai, užsiregistravę po dviejų savaičių. Jie automatiškai po dviejų savaičių pakyla iš nulinio į pirmąjį lygį.
  • 0 Neseniai užsiregistravę vartotojai
  • -1 Limituoti vartotojai.
  • -2 Užblokuoti vartotojai

Planuojama įkurti -3 lygį. Tie vartotojai visą laiką bus užblokluoti, jie niekada negalės lankytis svetainės forume.

Vikimapija Lietuvoje

Daugiausia projekto dalyvių yra iš Vilniaus ir Kauno, mažiau Klaipėdoje ir Alytuje. 2008 metais buvo įkurtas Alytaus Stalo klubas. Jo tikslas yra suvienyti Lietuvos vartotojus svetainėje, taip pat, pritraukti daugiau žmonių į „Vikimapiją“ iš rytų ir pietų Lietuvos. Šio klubo dėka padaugėjo vartotojų iš Vilniaus ir Alytaus, todėl klubas taip pavadintas.

Nuorodos