Rio de Žaneiras: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SpBot (aptarimas | indėlis)
Eilutė 82: Eilutė 82:
[[gl:Río de Xaneiro - Rio de Janeiro]]
[[gl:Río de Xaneiro - Rio de Janeiro]]
[[he:ריו דה ז'ניירו]]
[[he:ריו דה ז'ניירו]]
[[hi:रियो डि जेनेरो]]
[[hi:रिओ दी जेनैरो]]
[[hif:Rio de Janeiro]]
[[hif:Rio de Janeiro]]
[[hr:Rio de Janeiro]]
[[hr:Rio de Janeiro]]

23:31, 3 spalio 2009 versija

22°54′ p. pl. 43°15′ v. ilg. / 22.900°š. pl. 43.250°r. ilg. / 22.900; 43.250

Valstybė Brazilija
Meras (2009) Eduardo Paes
Gyventojų (2004) 6 150 000
Plotas 1000 km²

Rio de Žaneiras (port. Rio de Janeiro) – antrasis pagal dydį Brazilijos miestas (6,02 mln. gyventojų, 2007 m.). Iki 1960 m. balandžio 21 d. jis buvo Brazilijos sostinė. Šiuo metu tai Rio de Žaneiro valstijos sostinė. Miestas žinomas savo pliažais Kopakabana (Copacabana) ir Ipanema (Ipanema)). Rio de Žaneiro mieste yra ir vienas seniausių Brazilijos nacionalinių parkų – Tižukos (Tijuca) nacionalinis parkas. Jis laikomas didžiausiu urbanizuotoje teritorijoje esančiu pasaulio mišku – užima 33 km² plotą ir yra išsidėstęs tarp šiaurinės ir pietinės miesto dalies.

Miestas garsėja sambos festivaliu kiekvieną pavasarį, į kurį susirenka ne tik daug brazilų, bet ir turistų iš užsienio.

Ant Corcovado kalvos stovi 1931 m. pastatyta 38 metrų aukščio Kristaus skulptūra (Cristo Redentor; dizaino autorius Heitor da Silva Costa, skulptorius Paul Landowski).


Kristaus statula

Priemiesčiai

Netoli Rio de Žaneiro yra ir kiti miestai – Dukė de Kašiasas (Duque de Caxias), Nova Iguasu (Nova Iguaçu), Keimadosas (Queimados) ir San Gonsalas (São Gonçalo), sudarantys metropolinį Rio de Žaneiro regioną. Šiame regione gyvena apie 10-13 mln. gyventojų. Miestą supa dideli favelų kvartalai.

Už 420 km nuo miesto yra San Paulas, didžiausias Pietų Amerikos miestas, su Rio de Žaneiru sujungtas Presidente Dutra (taip pat žinomo kaip Via Dutra) greitkeliu. Palei šį greitkelį esantis regionas nuo 6-ojo dešimtmečio yra tapęs svarbia pramonės ašimi.

Ekonomika

Rio de Žaneire yra svarbus jūrų uostas ir antrasis pagal dydį tarptautinis oro uostas Tom Jobim. Rio de Žaneiras yra svarbus komercijos ir daugelio pramonės šakų centras, iš kurių svarbiausios tekstilės, maisto, chemijos pramonės šakos ir metalurgija. Pramonė daugiausia išsidėsčiusi miesto šiauriniuose ir vakariniuose priemiesčiuose. Kampo Grandės (Campo Grande) priemiestyje yra nedidelis žemės ūkio gamybos rajonas, kuriame auginami vaisiai ir daržovės.


Šablonas:Link FA