Mokslo laipsnis: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Brox (aptarimas | indėlis)
Naujas puslapis: '''Mokslo laipsnis''' - kvalifikacinis laipsnis mokslo srityje. == Lietuva == Lietuvoje yra suteikiami daktaro ir habilituoto daktaro laipsniai. Lietuvo...
 
Eilutė 13: Eilutė 13:
{{ref}}
{{ref}}


[[Kategorija:Mokslas]]
[[Kategorija:Mokslo praktika]]

09:41, 12 rugsėjo 2009 versija

Mokslo laipsnis - kvalifikacinis laipsnis mokslo srityje.

Lietuva

Lietuvoje yra suteikiami daktaro ir habilituoto daktaro laipsniai. Lietuvos mokslininkų sąjungoje sutarus, nuspręsta palikti buvusią dviejų laipsnių sistemą, tik pakeisti laipsnių pavadinimus: mokslų kandidato – į daktaro, o mokslų daktaro – į habilituoto daktaro[1].

Vokietija

Vokietijoje suteikiami daktaro ir habilituoto daktaro laipsniai. Pažymėtina, kad kvalifikaciniai laipsniai Vokietijoje nėra skirstomi į akademinius ir mokslinius laipsnius. Tiek bakalauro, magistro, licenciato ar daktaro laipsniai yra vadinami akademiniais laipsniais (vok. akademischer Grad).

TSRS

Sovietinė sistema pasižymėjo daugiapakope atestacija: aspirantūra (dabartinė doktorantūra); doktorantūra - specialios atostogos, suteikiamos antrojo mokslo laipsnio - mokslų daktaro - disertacijai parengti). Disertacijoje buvo reikalaujama atskleisti naujus dėsningumus savo mokslo šakoje ir juos apginti ne tik taryboje bet ir tos mokslo šakos centre (vadinamoje „vedančioje organizacijoje“). Mokslų kandidato laipsnį suteikdavo universiteto (aukštosios mokyklos) speciali mokslo taryba[2].

Šaltiniai

  1. „ Tegul, sako, bus Lietuva ir tamsi, ir juoda“ // Mokslo reforma, prof. Kęstutis Makariūnas, Lietuvos mokslo tarybos narys, „Mokslo Lietuva“
  2. „Dėl kvalifikacinių reikalavimų (mokslo laipsniai ir atestacija)“ // Mokslo reforma, prof. Juozas Vaitkus, „Mokslo Lietuvos“ straipsniai (2007), 2007 m. vasario 15-28 d. Nr. 4 (360)