San Chosė (Kosta Rika): Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SieBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Keičiama: no:San José
RibotBOT (aptarimas | indėlis)
Eilutė 53: Eilutė 53:
[[lij:San José]]
[[lij:San José]]
[[lmo:San José (Costa Rica)]]
[[lmo:San José (Costa Rica)]]
[[mk:Сан Хозе (Костарика)]]
[[ms:San José]]
[[ms:San José]]
[[nl:San José (Costa Rica)]]
[[nl:San José (Costa Rica)]]

15:30, 27 rugpjūčio 2009 versija

Okajamos parkas, San Chosė

San Chosė (isp. San José, pilnas pavadinimas San José de Costa Rica) – miestas Centrinėje Amerikoje, Kosta Rikos sostinė. 309,7 tūkst. gyventojų (2000). Tai šalies politinis, socialinis ir ekonominis centras, sparčiai išaugęs ir išsiplėtęs XX amžiuje. Nuo 1950 m. labai pagausėjo pramonės įmonių. Pro San Chosė eina Pan-Amerikos automagistralė, čia yra du oro uostai (tarptautinių ir vietinių skrydžių). 1940 m. įkurtas Kosta Rikos universitetas, 1977 – Atvirasis universitetas. Mieste yra XIX a. katedra, valstybinis teatras (pastatytas pagal Paryžiaus operą), Dž. Kenedžio vardo parkas, biblioteka, yra išlikę indėnų kultūros darbų.

Miestas išsidėstęs derlingame slėnyje, 1160 m. virš jūros lygio. Jam būdingas mažai metų eigoje kintantis klimatas, vidutinė temperatūra 23C ir 150 mm kritulių per mėnesį.[1]

Istorija

Miestas įkurtas 1736 Vilja Nuevos (Villa Nueva – naujasis miestas) vardu. Ispanų kolonizacijos metu tai buvo nedidelis tabako auginimo centras. 1823 m. į San Chosė buvo perkelta Kosta Rikos sostinė (iš Kartago miesto). Apie 1840 m. miestas tapo kavos gamybos centru (kava buvo pagrindinis šalies pajamų šaltinis XIX amžiuje).

Nuorodos

  1. BBC Weather. San Chosė orų vidurkiai.