Peru politinė sistema: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
VP-bot (aptarimas | indėlis)
S wiki sintakse 2
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 13: Eilutė 13:
[[Kategorija:Peru politika]]
[[Kategorija:Peru politika]]


[[bg:Държавно устройство на Перу]]
[[en:Politics of Peru]]
[[en:Politics of Peru]]
[[es:Política del Perú]]
[[es:Política del Perú]]

19:40, 15 rugpjūčio 2009 versija

Peru respublika – parlamentinė konstitucine respublika.

Dabartinė Peru vyriausybė skelbiasi einanti demokratizacijos keliu. Dabartinis prezidentas Alechandras Toledo (Alejandro Toledo) savo tikslu laiko skaidrumo ir atskaitomybės vykdomojoje valdžioje stiprinimą. Vykdomosios valdžios funkcijas jis dalinasi su vyriausybe. Vyriausybei vadovauja Ministras Pirmininkas, kuris skiriamas Prezidento iniciatyva, tvirtinant kandidatūrą parlamentui.

Alechandro Toledo vyriausybė vyko neoliberalią ekonominę politiką ir struktūrines reformas, kuriomis siekiama pritraukti užsienio investicijas ir paskatinti darbo vietų augimą. Tačiau ekonominis šalies atsigavimas vyksta labai lėtai, o tai stiprina socialinę įtampą, ypatingai atsižvelgiant į dosnius rinkiminius pažadus, kuriuos kandidatai davė 2000 m. ir 2001 m. rinkiminėse kampanijose.

Įstatymų leidžiamoji valdžia – Nacionalinis Kongresas, sudarytas iš vienerių rūmų, 180 deputatų (iki 1993 m. Konstitucijos buvo dviejų rūmų parlamentas) ir renkamas kas penkeri metai. Anksčiau Kongresas laikytas simboline institucija, automatiškai tvirtinančia vykdomosios valdžios iniciatyvas.

Teisminė valdžia laikoma labai korumpuota, nors ir bandoma ją reformuoti.

Valstybėje galioja 1993 m. Konstitucija, kurios iniciatorius ir didžiausią politinį autoritetą turintis buvęs Japonijos žemės ūkio ministras Alberto Fujimori. Jis 1991 metais buvo išrinktas prezidentu ir savo funkcijas ėjo iki 2001.