Vietkongas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
VP-bot (aptarimas | indėlis)
S wiki sintakse 4
Loveless (aptarimas | indėlis)
Eilutė 39: Eilutė 39:
[[nn:FNL]]
[[nn:FNL]]
[[no:Front National de Liberté (Vietnam)]]
[[no:Front National de Liberté (Vietnam)]]
[[pl:Vietcong]]
[[pl:Wietkong]]
[[pt:Frente Nacional para a Libertação do Vietname]]
[[pt:Frente Nacional para a Libertação do Vietname]]
[[ro:Việt Cộng]]
[[ro:Việt Cộng]]
Eilutė 51: Eilutė 51:
[[th:แนวร่วมปลดปล่อยแห่งชาติเวียดนามใต้]]
[[th:แนวร่วมปลดปล่อยแห่งชาติเวียดนามใต้]]
[[tr:Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi]]
[[tr:Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi]]
[[vi:Mặt trận Dân tộc Giải phóng Miền Nam Việt Nam]]
[[vi:Mặt trận Dân tộc Giải phóng miền Nam Việt Nam]]
[[zh:越南南方民族解放陣線]]
[[zh:越南南方民族解放陣線]]

21:10, 4 rugpjūčio 2009 versija

Vietkongo kareivis

Pietų Vietnamo nacionalinio išsivadavimo frontas (vietnam. Mặt Trận Giải Phóng Miền Nam Việt Nam; Vietkongas iš vietnamiečių kreipinio Việt Nam Cộng Sản „vietnamiečių komunistas“) buvo komunistų karinė organizacija, veikusi Pietų Vietname ir siekusi režimo nuvertimo ir Pietų Vietnamo inkorporavimo į Šiaurės Vietnamą. Vietkongu kartais vadinama tik nacionalinio išsivadavimo fronto karinė šaka.

Vietkongas buvo įkurtas 1960 m. Šiaurės Vietnamo komunistų iniciatyva, siekiant paskatinti partizaninius veiksmus Pietų Vietname. XX a. septinto dešimtmečio pradžio organizacija sparčiai augo ir 1964 m. ją sudarė virš 30 000 karių.

Vietkongas turėjo tris organizacinius lygmenis: reguliariąją kariuomenę, vadovaujamą Pietų Vietnamo komunistų, nuolatinius partizanus susibūrusius į grupes, kurioms vadovavo provincijų vadovybė ir nenuolatinė savigynos milicija, skirta kaimų gynybai. Didžiąją dalį Vietkongo pajėgų sudarė partizanai, kurie neturėjo uniformų ir galėjo ištirpti tarp civilių gyventojų pasibaigus jų misijai. Dažniausia Vietkongo taktika buvo trumpalaikiai išpuoliai prieš vyriausybės objektus, karinius postus ir net apskričių miestus. Žymiausia jų pergalė buvo prie Ap Bac kaimo 1963 m. pradžioje, kai Vietkongui pavyko padaryti didelių nuostolių Pietų Vietnamo vyriausybinėms pajėgoms.

Vietkongas kovojo tiek su Pietų Vietnamo oficialiąja valdžia, tiek su ją palaikiusia JAV kariuomene. Vietkongą palaikė Šiaurės Vietnamas. Didžiausią akciją Vietkongas įvykdė 1968 m. sausio 30 d.–31 d., kai virš 80 tūkst. partizanų prasiskverbė į Pietų miestus ir žaibiškai užpuolė pietiečių ir amerikiečių armijų dalinius. šis puolimas buvo atremtas ir vietkongas patyrė didelių nuostolių (apie 40 000 karių). Nuo to laiko Vietnamo kare didesnę įtaką įgavo Šiaurės Vietnamo Liaudies Armija.

1969 m. Vietkongas sudarė laikinąją Pietų Vietnamo respublikos vyriausybę, kuri po Saigono užėmimo 1975 m. perėmė valdžią ir 1976 m. suvienijo šalį įkuriant komunistinę Vietnamo Socialistinę Respubliką.