WYSIWYG: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Extate (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
(Jokio skirtumo)

03:24, 25 kovo 2006 versija

OpenOffice.org Writer langas su WYSIWYG vartotojo sąsaja

WYSIWYG - akronimas pasakymui What You See Is What You Get (angl. tai ką matote atitinka tai ką gausite), kuris naudojamas kalbant apie kompiuterius, kai norima apibūdinti kokią nors sistemą, kurios turinys redagavimo metu yra labai panašus į finalinį rezultatą. Tai dažniausiai vartojama apibūdinant teksto rengykles, nors neretai ir kalbant apie kitas programas, kaip pavyzdžiui interneto puslapių rengykles.

Reikšmės

Terminas dažniausiai apibūdina du dalykus:

  • vartotojo sąsają, kuri leidžia vartotojui matyti kažką labai panašaus į galutinį vaizdą, kol dokumentas ar atvaizdas dar tebėra kuriamas. Pavyzdžiui vartotojas teksto rengyklėje gali matyti kaip dokumentas atrodys, kai bus baigtas, t.y. išspausdintas ant popieriaus lapo.
  • galimybę redaguoti dokumentą nerašant komandų, o tik pagal nuožiūra pelės ir klaviatūros pagalba tvarkyti norimą gauti vaizdą.

Daugelyje situacijų juntamas nežymus skirtumas tarp "to ką matote" ir "to ką gaunate". Iš tiesų programos vartotojui dažnai siūlo įvarius WYSIWYG režimus su skirtingais realistiškumo lygiais:

  • Kompozicijos režimą, kuriame vartotojas mato kažką panašaus į būsimą rezultatą, bet su papildoma informacija, kuri nebus galiniame rezultate, kaip pavyzdžiui tarpai tarp skyrių ar nespausdinami simboliai.
  • Maketavimo režimas, kuriame vartotojas mato kažką panašaus į būsimą rezultatą, bet kartu ir papildomus objektus, kurie padeda taisyklingai ir tiksliai sumaketuoti gaminamą darbą, kaip pavyzdžiui paraščių linijos.
  • Peržiūros režimas, kuriame programa bando kiek gali tiksliau ekrane atvaizduoti būsimą objektą.

Nuorodos