Antašavos dvaras: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Andrius.v (aptarimas | indėlis)
S Anuliuotas naudotojo Special:Contributions/Andrius.v (User talk:Andrius.v) darytas keitimas 1091827: ne ten atmečiau :)
VP-bot (aptarimas | indėlis)
S Sutrumpinimo Kupiškio raj panaikinimas
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Antašavos dvaro''' ansamblis stovi [[Antašava|Antašavoje]], [[Kupiškio raj]]one. Pirmieji dvaro pastatai buvo mediniai, o naujuosus [[1809]]–[[1810]] m. dvaro savininko Hiacinto Antašauskio užsakymu suprojektavo [[Mykolas Angelas Šulcas]]. Pastatyti [[1812]]–[[1816]] m.
'''Antašavos dvaro''' ansamblis stovi [[Antašava|Antašavoje]], [[Kupiškio rajonas|Kupiškio rajone]]. Pirmieji dvaro pastatai buvo mediniai, o naujuosus [[1809]]–[[1810]] m. dvaro savininko Hiacinto Antašauskio užsakymu suprojektavo [[Mykolas Angelas Šulcas]]. Pastatyti [[1812]]–[[1816]] m.


Dvaro ansamblis – valstybės saugomas architektūros paminklas, parkas – gamtos.
Dvaro ansamblis – valstybės saugomas architektūros paminklas, parkas – gamtos.

15:49, 10 liepos 2009 versija

Antašavos dvaro ansamblis stovi Antašavoje, Kupiškio rajone. Pirmieji dvaro pastatai buvo mediniai, o naujuosus 18091810 m. dvaro savininko Hiacinto Antašauskio užsakymu suprojektavo Mykolas Angelas Šulcas. Pastatyti 18121816 m.

Dvaro ansamblis – valstybės saugomas architektūros paminklas, parkas – gamtos.

Architektūra

Dvarą sudaro visas kompleksas – rūmai, lauko akmenų svirnas, parkas ir klebonija. XIX a. antroje pusėje prie rūmų buvo pristatytas dviaukštis priestatas, tačiau jis pažeidė ansamblio kompoziciją.

Rūmai

Rūmai klasicistinio stiliaus, stačiakampio formos, dviaukščiai. Dengti keturšlaičiu stogu, o jo viduryje – platus kaminas. Fasade vienodais tarpais išdėstyti langai ir nišos, kampuose – mentės. Pirmojo aukšto langai su apvadais. Retas atvejis, kai klasicistinio stiliaus rūmai Lietuvoje rūmai neturi kolonų. Tačiau pagrindiniame fasade išryškintos horizontalūs padalijimai – cokolis, juosta tarp aukštų, platus dorėninis antablementas, sudarytas iš stambokais triglifais suskirstyto frizo bei karnizo su modiljonais.

Pirmame rūmų aukšte įkurtos buitinės patalpos: dvaro kambarys, valgomasis, miegamasis. Antrame aukšte yra reprezentacinės patalpos: šokių salė, svečių valgomasis, svetainė. Abiejų aukštų išplanavimas – koridorinis.

Rūmų interjeras įrenginėtas iki 1820 m., ypač puošnus. Grindys buvo iš įvairių atspalvių dailaus parketo. Miegamąjį skiria dvi jonėnų stiliaus kolonos, sienas, puošia antablementas su lipdiniais, lubose augalų motyvų plafonas. Šokių salėje taip pat jonėnų stiliaus kolonos, lubose net du apskritos formos plafonai, yra antablementas. Erdvūs rūmų rūsiai su kryžminiais ir cilindriniais sklautais. Dauguma dekoro išliko ir iki šių dienų.

Kiti pastatai

Šalia dvaro stovi iš lauko akmenų sumūritas svirnas, puoštas skaldos mozaika, antablementu. Langų apvadai tinkuoti. Ansambliui taip pat priklauso ledainė, pritis, vaisių sandėlis, rūsys.

Parkas

Prie rūmų yra tiesiomis medžių eilėmis apsuptas parkas, įveistas statant svaro pastatus. Plotas – 6,1 ha. Jame auga 27 rūšys medžių, iš jų 12 – atvežtiniai (europiniai maumedžiai, pilkosios tuopos, gluosnialapės lanksvos, kambarinės slyvos, kt.)[1]. Daug liepų, beržų, ąžuolų. Parke yra du tvenkiniai.

Šaltiniai

  1. Kupiškėnų enciklopedija, I t. Vilnius: Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2006. T. I: A-J. ISBN 9955-624-62-0.

Nuorodos