Dvylika beždžionių: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SNėra keitimo santraukos
Bloodless (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 41: Eilutė 41:
==Įvertinimas==
==Įvertinimas==


Filmas sulaukė teigiamo žiūrovų ir kritikų įvertinimo, [[IMDB]] žiūrovai ivertinę 8,1 balo, jis patenka į filmų top 250-tuką. Filmas pasauliniu mastu uždirbo $168 milijonus dolerių, iš kurių 57 [[JAV|Jungtinėse Valstijose]].
Filmas sulaukė teigiamo žiūrovų ir kritikų įvertinimo. Kirtikos tinklapyje [[Metacritic]] susumavus kritikų skirtus taškus jam atitienka 74 balai iš 100. [[IMDB]] lankytojai filmą ivertinę 8,1 balu iš 10, jis patenka į geriausių visų laikų filmų 250-tuką. Filmas pasauliniu mastu uždirbo $168 milijonus dolerių, iš kurių 57 [[JAV|Jungtinėse Valstijose]].


==Nuorodos==
==Nuorodos==

15:07, 20 birželio 2009 versija

Dvylika Beždžionių

Pavadinimas12 Monkeys
Kilmės šalisJAV
RežisieriusTerry Gilliam
Scenaristas (-ai)David Peoples
Janet Peoples
VaidinaBruce Willis
Madeleine Stowe
Brad Pitt
Christopher Plummer
Metai1995
ŽanrasFantastinis
Trukmė130 min.
Kalbaanglų
Biudžetas29 500 000 dol.
IMDb įrašas

Dvylika Beždžionių (angl. 12 Monkeys) - 1995 metais išleistas režisieriaus Terry Gilliam mokslinės fantastikos filmas. Juosta vaizduoja ateities pasaulį, kuriame žmonės priversti gyventi po žeme dėl siaučiančio mirtino viruso.

Pasauliniu mastu filmas uždirbo 168 milijonus dolerių. Bredas Pitas buvo nominuotas Oskarui kaip geriausias antraplanis aktorius, vaidmuo šiame filme jam taip pat atnešė Auksinio Gaublio apdovanojimą.

Siužetas

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Dvidešimto amžiaus pabaigoje žmonių populiaciją nuo žemės paviršiaus nušluoja mirtinas virusas. Išlikę keli procentai žmonijos priversti apsigyventi giliai po žeme. 2035-aisiais metais nuteistasis Džeimsas Kolas (akt. Bruce Willis) sutinka sudalyvauti eksperimentų serijoje, mainais į amnestiją.

Kolas nusiunčiamas į praeitį kad surastų žmones atsakingus už viruso paleidimą, ir gautų viruso pavyzdį, pagal kurį būtų galima sukurti priešnuodį. Įvykus klaidai jis atsiduria šešiais metais anksčiau nei planuota - į 1990, ir dėl savo elgesio yra uždaromas į psichiatrinę ligoninę. Ten jis pirmą kartą sutinka anarchistinių pažiūrų gyvūnų teisių gynėją Džefrį Goinsą (akt. Brad Pitt). Šis jam padeda pabėgti iš ligoninės, tačiau bandymas nepavyksta ir Kolas yra apsvaiginamas raminamaisiais bei prirakinamas prie lovos.

Netrukus ligoninės personalas pastebi kad Kolas dingo iš vienutės kurioje nebuvo sąlygų pabėgti. Kolas sugrįžta į savo laikmetį ir praneša apie savo nesėkmę. Jis siunčiamas praeitin antrą kartą, kad surastų "dvylikos beždžionių armiją" - pogrindinę grupuotę tariamai paleidusią virusą, kuriai, kaip paaiškėja, vadovauja Goinsas. Šį kartą Kolas nusiunčiamas į reikiamus metus - 1996.

Praeityje jis pagrobia savo psichiatrę Kateriną Reili (akt. Madeleine Stowe), kuri buvo už jį atsakinga 1990 metais. Po kiek laiko Reili įsitikina kad Kolas nėra psichinis ligonis, o jo istorija apie kelionę laiku ir mirtiną virusą yra tiesa. Jie išsiaiškina, kad Goinso "armijos" tikslas tėra paleisti jo tėvo laboratorijoje laikomus gyvūnus į laisvę ir kas jis nėra atsakingas už viruso išplatinimą. Virusą ketina paleisti žmonija nusivylęs mokslininkas iš Goinso tėvo labaratorijos - daktaras Petersas. Jis užsisako kelionę lėktuvu po didžiausius pasaulio miestus, kuriuose ketina įvykditi savo planą. Kolas bando sulaikyti Petersą oro uoste, bet jį nušauna apsauga.

Aktoriai

Įvertinimas

Filmas sulaukė teigiamo žiūrovų ir kritikų įvertinimo. Kirtikos tinklapyje Metacritic susumavus kritikų skirtus taškus jam atitienka 74 balai iš 100. IMDB lankytojai filmą ivertinę 8,1 balu iš 10, jis patenka į geriausių visų laikų filmų 250-tuką. Filmas pasauliniu mastu uždirbo $168 milijonus dolerių, iš kurių 57 Jungtinėse Valstijose.

Nuorodos