Paprastoji pakalnutė: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S robotas Pridedama: ko:은방울꽃
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 37: Eilutė 37:
[[Kategorija:Nuodingieji augalai]]
[[Kategorija:Nuodingieji augalai]]
[[Kategorija:Vaistiniai augalai]]
[[Kategorija:Vaistiniai augalai]]
[[Kategorija:Kinijos flora]]
[[Kategorija:Dekoratyviniai augalai]]


{{Link FA|pl}}
{{Link FA|pl}}

17:16, 4 birželio 2009 versija

Convallaria majalis
Paprastoji pakalnutė (Convallaria majalis)
Paprastoji pakalnutė (Convallaria majalis)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Lelijainiai
( Liliopsida)
Poklasis: Lelijažiedžiai
( Liliidae)
Eilė: Lelijiečiai
( Liliales)
Šeima: Pelžiediniai
( Ruscaceae)
Gentis: Pakalnutė
( Convallaria)
Rūšis: Paprastoji pakalnutė
( Convallaria majalis)

Paprastoji pakalnutė (lot. Convallaria majalis, angl. Lily of the Valley, vok. Maiglöckchen) – pelžiedinių (Ruscaceae) šeimos, pakalnučių (Convallaria) genties augalas.

Kai kurie autoriai išskiria smulkesnes rūšis (pvz., Convallaria transcaucasica, japoninę pakalnutę (Convallaria keiskei)), tačiau tai yra tipinės rūšies variantai.

Augalas 15-25 cm aukščio, su šliaužiančiu šakniastiebiu, kuris gausiai apaugęs šaknimis. Stiebas belapis. Lapai pamatiniai, dideli, lancetiški. Žiedai balti, kvapūs, nusvirę, sukrauti daugiažiedėse, vienašalėse kekėse. Žydi gegužėsbirželio mėn. Vaisius – rutuliška, raudona ar oranžiškai raudona uoga. Auga viršūninėse kekėse po 3 - 15; prinoksta rugpjūčio - rugsėjo mėn.

Auga visuose Lietuvos miškuose (dažniau lapuočių), kur daug puvenų ir pakankamai drėgmės. Kartais jos sudaro didelius sąžalynų plotus.

Paprastoji pakalnutė dėl puošnių žiedų ir nuostabaus aromato, auginama kaip dekoratyvinis augalas darželiuose, kapinėse. Tai ir nuodingas ir vaistinis augalas.

Paprastoji pakalnutė

Vaistinės žaliavos rinkimas

Mokslininkų išaiškinta, kad pakalnutes toje pačioje vietoje galima rinkti tik kas penkti metai, nurenkant ne daugiau kaip 75% sąžalyno augalų. Renkant dažniau, pakalnutė pradeda skursti.

Pakalnutės renkamos esant sausam ir giedram orui masinio jų žydėjimo metu, pilnai išsiskleidus ir užaugus lapams. Augalai nupjaunami prie lapų pamato, saugant neišrauti šakniastiebių. Surinktą žolę reikia tuoj pat padžiauti, nes jose esančios veikliosios medžiagos labai nepatvarios, ilgiau palaikytoje, o ypač pradėjusioje kaisti žaliavoje jos greitai suyra ir tokia žaliava gydymui nebetinkama. Džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje. Išdžiūsta per 10-12 dienų. Esant lietingiems vėsiems orams, džiovinama 60-70 °C temperatūroje. Iš 5 kg šviežios žolės gaunama 1 kg sausos žaliavos.

Tinkamai išdžiovinta pakalnutės žolė yra bekvapė, labai karti. Išdžiuvę lapai – žalios spalvos, žiedai – gelsvai baltos.


Šablonas:Link FA