Pranciškonai: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
JAnDbot (aptarimas | indėlis)
S robotas Keičiama: ca:Orde Franciscà
RibotBOT (aptarimas | indėlis)
S robotas Keičiama: ko:프란체스코회
Eilutė 64: Eilutė 64:
[[it:Ordine francescano]]
[[it:Ordine francescano]]
[[ja:フランシスコ会]]
[[ja:フランシスコ会]]
[[ko:프란치스코회]]
[[ko:프란체스코회]]
[[la:Ordo Fratrum Minorum]]
[[la:Ordo Fratrum Minorum]]
[[nl:Franciscanen]]
[[nl:Franciscanen]]

03:55, 12 gegužės 2009 versija

Šv. Pranciškus Asyžietis Pranciškaus de Zurbarano paveiksle

Pranciškonas Romos katalikų ar anglikonų vienuolių ordino, kurio regula orientuota pagal šv. Praciškaus Asižiečio regulą, narys. Taip pat yra mažos senųjų katalikų bei protestantų pranciškonų bendruomenės.

Labiausiai žinoma bendruomenė, sekanti Pranciškaus Asižiečio regulą, yra "Mažųjų brolių ordinas" (Ordo Fratrum Minorum, OFM). Mažųjų brolių ordinas yra vyrų vienuolija, sekantis Pranciškaus Asižiečio mokymą.

"Mažųjų brolių ordino" (lot. ordo fratrum minorum OFM) bendruomenė (paprastai vadinama tiesiog "pranciškonais"), kurią sudaro apie 18 000 brolių, kapucinai (OFMCap) ir pranciškonai minoritai (OFMConv) - trys didžiausios pranciškonų atšakos.

Ordino siekiai ir skiriamieji požymiai

Pranciškonai, kaip visi elgetaujantys ordinai, gyvena neturte ir pragyvenimui užsidirba iš amatinio, socialinio, pastoralinio ir pedagoginio darbo. Pranciškus Asyžietis savo testamente savo broliams rašo: "Aš dirbu savo rankomis ir noriu dirbti; tvirtai noriu, kad visi kiti broliai dirbtų, nes tai yra sąžiningumo išraiška. Kas nemoka, teišmoksta, ne iš gobšumo, kad gautų už darbą atlyginimą, bet dėl pavyzdžio ir tingumui nugalėti."[1]. Kitas pranciškonų pajamų šaltinis yra piniginės aukos. Vienas iš svarbiausių dalykų pranciškonų gyvenime yra sielovada. Todėl pranciškonai apsigyvendavo pirmiausiai ten, kur labiausiai reikėdavo socialinės globos - pamažu suklestėjusių miestų priemesčiuose. Dievo žodį apie taiką ir išganymą pranciškonai skelbė pavyzdžiu ir mokymu.

Žinomi pranciškonai

Išnašos

  1. [1] Šv. Pranciškaus Asyžiečio testamentas

Nuorodos