Wikimapia: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Žiedas (aptarimas | indėlis)
Žiedas (aptarimas | indėlis)
Eilutė 56: Eilutė 56:
==Wikimapia Lietuvoje==
==Wikimapia Lietuvoje==
Šiuo metu daugiausia vartotojų lietuvių yra iš [[Vilnius|Vilniaus]] ir [[Kaunas|Kauno]], mažiau [[Klaipėda|Klaipėdoje]] ir [[Alytus|Alytuje]].
Šiuo metu daugiausia vartotojų lietuvių yra iš [[Vilnius|Vilniaus]] ir [[Kaunas|Kauno]], mažiau [[Klaipėda|Klaipėdoje]] ir [[Alytus|Alytuje]].
[[2008]] m. buvo įkurtas Alytaus Stalo klubas. Jo tikslas yra suvienyti Lietuvos vartotojus svetainėje, taip pat, pritraukti daugiau žmonių į vikimapiją iš rytų ir pietų Lietuvos. Šio klubo dėka padaugėjo vartotojų iš Vilniaus ir Alytaus, todėl klubas taip pavadintas.
[[2008]] m. buvo įkurtas Alytaus Stalo klubas. Jo tikslas yra suvienyti Lietuvos vartotojus svetainėje, taip pat, pritraukti daugiau žmonių į vikimapiją iš rytų ir pietų [[Lietuva|Lietuvos]]. Šio klubo dėka padaugėjo vartotojų iš Vilniaus ir Alytaus, todėl klubas taip pavadintas.


==Nuorodos==
==Nuorodos==

10:35, 9 gegužės 2009 versija

   Šį straipsnį ar jo skyrių reikėtų peržiūrėti.
Būtina ištaisyti gramatines klaidas, patikrinti rašybą, skyrybą, stilių ir pan.
Ištaisę pastebėtas klaidas, ištrinkite šį pranešimą.

Wikimapia – žemėlapiai internete, naudojantys Google Map ir wiki technologijas. Siūlomuose žemėlapiuose bet kurioje žemės vietoje galima palikti žymes. Projekto autoriai yra Aleksandras Koriakinas ir Evgenijus Saveljevas. Projektas pristatytas 2006 metų gegužės 26 d. Jo tikslas, kaip sako autoriai, „aprašyti“ Žemę.

Projektas nėra remiamas Wikimedia Foundation ir nėra tiesiogiai susijęs su Wikipedia, tačiau autoriai sako, kad Wikipedia įkvėpė juos imtis šio projekto.

Wikimapia gali būti integruota į bet kurį internetinį puslapį. Taip pat yra numatyta galimybė naudoti žemėlapius su GPS sistema.

Svetainės žemėlapis

Svetainėje galima kurti įvairias vietas. Beta versijoje galima kurti ir kelius, keltus ir pan., sausumos ir vandens paviršiaus plotus. Kiekvienas naršantis svetainėje gali nustatyti kokį žemėlapį nori matyti. Iš viso yra 10 įvairių žemėlapių tipų, pradedant nuo vikimapijos žemėlapio, pavydovinio vaizdo, vietų be kontūrų, ištrintų vietų. Taip pat veikia ir Google žemėlapiai.

Vietos

Kiekvienas gali sukurti ar redaguoti vietas vikimapijoje. Kuriant vietą, būtina parašyti vietos pavadinimą, parašyti informaciją apie vietą, paskiau pridėti kategoriją ir vikipedijos nuorodą. Kiekvienas naršantis internetu gali palikti komentarą apie vietą. Trinti sukurtas vietas gali tik užsiregistravę vartotojai. Kuriant pastatus ar pastato korpusus, galima pridėti adresą (gatvę ir pastato numerį). Jei žymimas visas pastatas, reikia paspausti ant pastato laukelio. Tuomet vieta nusidažys pilkai ir bus matoma žemėlapyje. Kiekviena vieta (išskyrus tas vietas, kurios buvo sukurtos iki beta versijos) turi kontūrus, kurie matomi vikimapijos žemėlapyje. Jas paspaudus, atsiranda vietos aprašymas.

Keliai

Kuriant kelius reikia pasirinkti kelio kategoriją. Jų yra penkios.

  • Nepadengti kietąją danga keliai (dirt road) - šie keliai neturi kietosios dandos, jie gali būti su gatvės pavadinimu ar be jo.
  • Privatūs keliai (courtyard road) - šie turi kietąją dangą, bet neturi gatvės pavadinimo. Tai dažniausiai asfaltuoti keliai privačioje žemėje arba daugiabučių keliai.
  • Nedidelio eismo gatvės (street, low trafic) - tai miestų gatvės, kurios yra dengtos asfaltu. Jos turi oficialų pavadinimą. Tose gatvėse eismas yra sąlyginai nedidelis.
  • Didelio eismo gatvės (road, high trafic) - tai yra miestų gatvės, kuriose yra gana didelis eismas arba krašto keliai. Jie turi pavadinimą.
  • Magistralės (highway) - autostrados ir magistralės (pvz., A1).

Norint pamatyti gatvės pavadinimą, reikia paspausti ant laukelio redaguoti žemėlapį, kelias. Tada reikia paspausti ant kelio ir pasirodys lentelė su gatvės pavadinimu ir, jei turi, aprašymu. Netolimoje ateityje ketinama gatvės pavadiminą parašyti ant gatvių, kad jos būtų matomos žemėlapiuose ant gatvių, taip kaip Google žemėlapiuose.

Geležinkelis, keltas

Juos kuri galima panašiai kaip ir kelius, tik jokių kategorijų nėra. Galima parašyti pavadinimą ir informaciją.

Upė

Upės kuriamos taip pat kaip ir geležinkeliai. Tiesa, prie upių galimą sukurti upės pakrantę (riverside).

Vartotojų lygiai

Iš viso vikimapijoje yra penki lygiai:

  • - 2-asis - Užblokuoti vartotojai.
  • - 1-asis - Limituoti vartotojai
  • Nulinis - tai neseniai užsiregistravę vartotojai. Šie vartotojai negali skirti balus kitiems vartotojams.
  • Pirmasis - po dviejų savaičių vartotojai pereinia iš nulinio į pirmąjį lygį. Jie gali daryti visus veiksmus, tiesa ribotai. Vartotojai gali būti lengvai užblokuojami ar limituoti.
  • Gavus adminų ir senbūvių palaiminimą, vartotojas gali pereiti į antrąjį lygį. Jie gali atlikti daugiau funkcijų nei pirmojo lygio vartotojai, t.y. greičiau ištrinti vietas, brėžti didesnius kontūrus ar maršrutus. Taip pat gali uždėti vietų apsaugą nuo ištrynimo (semi-protection).

Buvo mintis kurti trečiąjį lygį. Šiuo metu neoficialiai tokiais laikomi adminai ir vartotojai, kurie yra privilegijuoti. Skirti privilegijas gali tik vikimapijos kūrėjai.

Limitavimas ir blokavimas

Jei vartotojas kuria blogas vietas (neegzistuojančias, su gausybę gramatinių klaidų, keiksmažodžiais, svetima kalba), jis sulauks neigiamų balų. Juos gali duoti visi vartotojai. Vartotojas gavęs dviejų privilegijuotųjų vartotojų balus (anksčiau pakakdavo vieno) ar kelis pirmojo lygio yra limituojamas. Jis negali lankytis forume, jo veiksmai yra apvaržyti, t. y. jis negali kurti didelį plotą užimančių vietų ir pan. Apie vartotojus, kurie piktybiškai kuria blogas vietas, pranešama forume. Visi balsavimo teisę turintys vartotojai balsuoja ar blokuoti vartotoją. Gavęs penkis neigiamus balus, vandalas iškart užblokuojamas.

Wikimapia Lietuvoje

Šiuo metu daugiausia vartotojų lietuvių yra iš Vilniaus ir Kauno, mažiau Klaipėdoje ir Alytuje. 2008 m. buvo įkurtas Alytaus Stalo klubas. Jo tikslas yra suvienyti Lietuvos vartotojus svetainėje, taip pat, pritraukti daugiau žmonių į vikimapiją iš rytų ir pietų Lietuvos. Šio klubo dėka padaugėjo vartotojų iš Vilniaus ir Alytaus, todėl klubas taip pavadintas.

Nuorodos