Gręžinys: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
S Atmestas 88.119.213.21 pakeitimas, grąžinta paskutinė versija (naudotojo Homo keitimas)
Eilutė 2: Eilutė 2:


Kai gręžinys įrenginėjamas naudingų iškasenų eksploatavimui ([[nafta|naftos]], [[požeminis vanduo|požeminio vandens]], [[gamtinės dujos|gamtinių dujų]] ir kt.) dažnai į išgręžtą gręžskylę įleidžiami įvairaus diametro plastmasiniai ar metaliniai vamzdžiai.
Kai gręžinys įrenginėjamas naudingų iškasenų eksploatavimui ([[nafta|naftos]], [[požeminis vanduo|požeminio vandens]], [[gamtinės dujos|gamtinių dujų]] ir kt.) dažnai į išgręžtą gręžskylę įleidžiami įvairaus diametro plastmasiniai ar metaliniai vamzdžiai.

Vandens gręžinys
Geriamo vandens gręžiniai įrengiami vienam iš svarbiausių maisto produktų – vandeniui tiekti. Kadangi geriamo vandens kokybei keliami itin aukšti reikalavimai, gręžinio įrengimas atlieka svarbų vaidmenį norint išvengti požeminio vandens užteršimo nuo žemės paviršiaus ar iš kitų vandeningų horizontų. Be to, nuo gręžinio įrengimo priklauso gręžinio našumas bei ilgaamžiškumas.

Gręžinio konstrukcijos pavyzdys


Parengiamieji darbai

Gręžiami tiek mažo skersmens seklūs gręžiniai, skirti privačioms reikmėms, tiek dideli gręžiniai, aprūpinantys vandeniu ištisas gyvenvietes. Norint gręžti gręžinį, pirmiausia užpildoma ir savivaldybei pateikiama paraiška. Gavus teigiamą savivaldybės atsakymą, rengiamas gręžinio projektas: užsakovas sudaro sutartį su atitinkamą kvalifikaciją turinčia įmone, kuri parengia projektą, parenka gręžinio konstrukciją, nustato sanitarinės apsaugos zoną, nuotekų tvarkymo būdus ir kt. Suderinus projektą, kuris užregistruojamas Lietuvos geologijos tarnyboje, galima gręžti gręžinį. Jei gręžinys nenaudojamas ilgiau nei pusę metų, jį reikia hermetiškai uždaryti. Nusprendus visiškai nebenaudoti gręžinio, jį būtina likviduoti. Likvidavimo darbus taip pat atlieka specializuotos hidrogeologijos įmonės.

'Gręžinio gręžimas'

Ieškant neužteršto vandeningo grunto sluoksnio labai dažnai daromas bandomasis gręžinys. Nustatoma, kokią gręžimo techniką tikslingiausia pasirinkti, apskaičiuojama darbų apimtis. Gręžimo būdas (sraigtinis, kalamasis, koloninis) parenkamas pagal gręžinio paskirtį. Gręžinio eksploatacijos laiko trukmė priklauso nuo grunto sudėties ir geležies kiekio vandenyje: smulkesnis smėlis greičiau užkemša filtrą, taigi aplink jį reikia užpilti žvyro sluoksnį, nenaudoti korozijai neatsparių medžiagų. Baigus darbus išvalomas vandeningasis sluoksnis, išmatuojamas statinis ir dinaminis vandens lygiai, paimamas mėginys analizei ir įvertinamas pagal geriamojo vandens standartą. Prieš gręžiant gręžinį reikėtų pasidomėti, kokius garantinius įsipareigojimus suteikia darbus atliekanti įmonė.


Tinkamai išgręžtas ir įrengtas gręžinys gali tarnauti daug metų, tačiau būtina periodiškai valyti jo dugne besikaupiančias nuosėdas. Remontuojant gręžinį nereikia nei leidimo, nei specialaus projekto. Dažniausiai geriamojo vandens gręžiniai įrengiami įleidžiant ištisinę filtrinę koloną, sudarytą iš apsauginio vamzdžio ir filtro, į uolieną, bei užpildant erdvę tarp gręžinio sienelės ir filtro kolonos skalda ar frakcionuotu žvyru (žr. pav.).

http://www.hidrogeologija.lt


{{geol-stub}}
{{geol-stub}}

17:19, 7 gegužės 2009 versija

Gręžinys - apvalios formos kasinys, išgręžtas gręžimo instrumentais Žemės paviršiuje ar požemyje per nuosėdas, nuogulas ar uolienas bet kokia kryptimi ir bet kokiu kampu, kurio skersmuo ne didesnis kaip 2 m. Pagal gręžinio paskirtį skirstomi į žvalgybinius, eksploatacinius, pagalbinius, specialiuosius ir sprogdinimui.

Kai gręžinys įrenginėjamas naudingų iškasenų eksploatavimui (naftos, požeminio vandens, gamtinių dujų ir kt.) dažnai į išgręžtą gręžskylę įleidžiami įvairaus diametro plastmasiniai ar metaliniai vamzdžiai.